SUBIECTE BAC 2013: Ce cred elevii despre subiectele pe care le-au primit la limba română, scris

de:
01 iul. 2013
0 afișări
SUBIECTE BAC 2013: Ce cred elevii despre subiectele pe care le-au primit la limba română, scris

SUBIECTE LA ROMÂNĂ SCRIS BAC 2013: La ieşirea de pe poarta Colegiului Economic „Virgil Madgearu” din Capitală, un cârd de părinţi şi încă unul de tinere care împart broşuri ale facultăţilor aşteaptă la intrare şi iau la întrebări fiecare elev care iese de la examen.

Majoritatea elevilor au o expresie năpăstuită pe faţă şi-şi caută din priviri colegii cu care încep să se plângă de subiecte. Cei mai multi dintre ei spun că primul subiect a fost cel mai greu, pentru că nu aşteptau la proză, dar câţiva se plâng şi de subiectul al treilea.

Sergiu, elev al liceului spune că  „Subiectul Călinescu (n.r. subiectul 1) mi s-a părut groaznic. A fost complet diferit de primele două simulări. La primele două simulări, au fost poezii foarte uşoare, de-a dreptul tâmpite. Subiectul 2 a fost ca întotdeauna, la fel. Argumentarea clasică, ca pentru proşti, importanţa unui model în viaţă. Eu l-am dat ca exemplu pe Felix din Enigma Otiliei. Subiectul 3 mi s-a părut mult mai abordabil, deşi nu poţi să scrii fix trei pagini pe o poezie. L-am ales aici pe Blaga, clar Blaga. Are atât de multe subiecte de filozofie că ai de unde alege. Dar mă doare mâna intr-un hal…

Alexandra însă, o altă elevă care iese, spune că subiectele n-au fost tocmai accesibilie: „N-au fost foarte uşoare faţă de anii trecuţi. Subiectul 3 mi s-a părut cel mai greu, Nu se aştepta nimeni la poezie; eu pe Arghezi l-am ales.”

Adrian spune că subiectele au fost acceptabile (deşi o colegă-i şopteşte din spate că au fost „horror!”): „Cel mai greu a fost primul, nu prea ne aşteptam la proză, mai degrabă poezie. Dintre poeţi, l-am ales pe Tudor Arghezi şi, ca model în viaţă, eu fiind sportiv, am dat ca model un jucător din fotbal.” 

Andra e de acord cu el: „A fost destul de greu, nu ne aşteptam să ne pice proză la primul şi poezie la ultimul, că şi anul trecut s-a întâmplat la fel, dar ne-am descurcat. Cel mai greu a fost subiectul 1; eu la poezie l-am ales pe Arghezi, cu Testament. Şi ca model în viaţă am dat ca exemplu o persoană pe care o admir pentru calităţile sale: vărul meu.”

Ştefan iese cel mai încrezător. Spune despre subiecte că au fost „foarte abordabile, uşoare şi plăcute”. Cel mai frumos i s-a părut subiectul 3, pentru că i-au lăsat să aleagă dintre trei poeţi modernişti: „Eu am ales Blaga, bineînţeles. Şi argumentarea a fost uşoară. Primul subiect nu mi s-a părut nici el greu: dacă ştii teorie literară nu e problemă.”

Subiectele care s-au dat la proba de Limba şi Literatură Română la Bac 2013, la uman și la real, pot fi consultate aici.

Cookies