Inspectoratul Școlar al Municipiului București anunță că în București au fost înregistrați 84 de elevi și copii de grădiniță ucraineni, potrivit unui răspuns al instituției, la solicitarea b365.ro.
„La data de 31 martie 2022 au fost înregistrate și soluționate de către Comisia de repartizare la nivelul Inspectoratului Școlar al Municipiului București 84 de solicitări de înscriere ca audienți pentru copii provenind din zona conflictului armat din Ucraina.”, se arată în informarea Inspectoratului Școlar al Municipiului București trimisă b365.ro.
România a început să primească refugiați din data de 24 februarie 2022. De la începutul conflictului și până la 23 martie, 527.553 de ucraineni au sosit în România. Dintre aceștia, aproximativ 80.037 de persoane sunt încă în țară, iar 4.270 de persoane au solicitat azil, însă fluxul de refugiați este continuu, se arată într-o comunicare UNICEF, organizație care face parte din grupul operativ de răspuns condus de Guvernul României, care coordonează măsurile naționale de răspuns pentru criza refugiaților.
Potrivit datelor deținute de UNICEF, de la începutul războiului 4,3 milioane de copii au fost forțați să își părăsească locuințele. Este vorba de mai mult de jumătate din populația de copii estimată a țării, de 7,5 milioane. Peste 1,8 milioane de copii au intrat în țările vecine ca refugiați și 2,5 milioane care sunt acum strămutați în interiorul Ucrainei.
Femeile și copiii care trec granița în România se confruntă cu diferite dificultăți inclusiv parcurgerea unor lungi distanțe pe jos și așteptarea la coadă la frontieră uneori chiar și câteva zile. În unele cazuri, copiii sunt separați de părinți/tutori înainte de a începe călătoria până în România, călătoresc în grupuri cu rude îndepărtate sau adulți care nu fac parte din familie, deoarece membrii familiei s-au întors în Ucraina după ce i-au lăsat în grija altora.
Până la data de 23 martie, 600 de copii neînsoțiți au ajuns în România, dintre care 260 sunt acum în sistemul de protecție al statului. Niciunul dintre acești copil nu este adoptabil, deoarece toți sunt cetățeni ucraineni, sunt în grija statului român la cererea guvernului ucrainean și se vor întoarce în țara lor natală când situația va deveni una sigură.
UNICEF împreună cu alte agenții internaționale face parte din grupul operativ de răspuns condus de Guvernul României, care coordonează măsurile naționale de răspuns pentru criza refugiaților.
Copiii de grădiniță și elevii din Ucraina au statut de audienți în instituțiile de învățământ românesc și sunt trecuți în cataloage provizorii, până la echivalarea studiilor și susținerea eventualelor diferențe, potrivit ordonanței de urgență privind modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru stabilirea unor măsuri de sprijin și asistență umanitară, publicată în Monitorul Oficial.
„În sensul prezentei ordonanțe de urgență, prin audient se înțelege elevul școlarizat într-un alt sistem de învățământ din altă țară, care își continuă, la cererea părintelui sau a reprezentantului legal al elevului minor, a elevului major sau a autorității competente, parcursul școlar într-o unitate de învățământ din sistemul de învățământ românesc și este înscris în cataloage provizorii, până la echivalarea studiilor și susținerea eventualelor diferențe”, se arată în document.
Îți recomandăm să citești și…