Guvernul Statelor Unite ale Americii pregătește întreruperea administrării serului produs de Johnson&Johnson din cauza îngrijorărilor tot mai pronunțate pe tema apariției cheagurilor de sânge la persoanele vaccinate, potrivit New York Times.
Decizia vine după ce șase femei, cu vârste cuprinse între 18 și 48 de ani au dezvoltat cheaguri de sânge la 6-13 zile după administrarea vaccinului Johnson&Johnson, scriu cei de la New York Times, potrivit Digi 24. Totuși, Centrul pentru Prevenția și Combaterea Bolilor (CDC) și Administrația Alimentelor și Medicamentelor au declarat în cadrul conferinței comune de presă de astăzi că este totuși vorba despre un efect secundar extrem de rar.
Până în acest moment au fost administrate aproximativ 6,8 milioane de doze din vaccinul Johnson&Johnson în Statele Unite ale Americii. Johnson&Johnson a declarat că pregătise livrarea a circa 100 de milioane de doze de vaccin către SUA până la sfârșitul lunii mai a acestui an.
CDC și FDA au început deja investigațiile privind apariția cheagurilor de sânge. „Până cercetările vor fi finalizate recomandăm o pauză în administrarea acestui vaccin din pure măsuri de prevenție” au declarat cele două insituții americane.
Toate cele șase persoane au dezvoltat un tip rar de cheaguri de sânge la nivelul creierului denumite tromboze venoase centrale, precum și scăderea bruscă a numărului trombocitelor din sânge. Trombocitele sunt celulele responsabile cu coagularea sângelui în urma unor lovituri, pentru a evita sângerarea în cantități mari.
Agenția Europeană a Medicamentului a anunțat vineri că a început studierea amănunțită a vaccinului Johnson&Johnson după ce patru persoane au dezvoltat cheaguri de sânge.
Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, medicul militar Valeriu Gheorghiţă, declară că România, care va primi săptămâna aceasta prima tranşă de ser anti-COVID-19 Johnson&Johnson, aşteaptă clarificări din partea Agenţiei Europene a Medicamentului cu privire la acest vaccin şi la conexiunea dintre acesta şi evenimente trombotice apărute în urma imunizării. „Dacă va fi nevoie să nu demarăm încă utilizarea acestui tip de vaccin, putem să facem acest lucru, avem capacitatea de stocare, nu ne forţează nimeni să începem atâta timp cât nu avem suficiente date de siguranţă”, explică Valeriu Gheorghiţă.
„Am văzut această recomandare în cursul zilei de astăzi. Aşteptăm, pe bună dreptate, o precizare de la Agenţia Europeană a Medicamentului şi dacă va fi nevoie să nu demarăm încă utilizarea acestui tip de vaccin putem să facem acest lucru, avem capacitatea de stocare, nu ne forţează nimeni să începem atâta timp cât nu avem suficiente date de siguranţă”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, marţi, în cadrul unei conferințe de presă
„Frecvenţa acestor cazuri de evenimente trombotice pare a fi de circa 1 la un milion, deci oricum vorbim de o frecvenţă extrem de rară, însă atât timp cât a fost această recomandare a unei agenţii de reglementare, cu siguranţă şi Agenţia Europeană a Medicamentului va face precizări suplimentare şi recomandări în acest sens”, a adăugat coordonatorul campaniei de vaccinare din țara noastră.
El a explicat că în cazul unei eventuale amânări a vaccinării cu Johnson&Johnson, caravanele mobile de vaccinare vor putea funcționa în continuare, folosind alte vaccinuri autorizate, atâta vreme cât se respectă lanţul de frig.
„Nu cred că va avea un impact asupra continuităţii campaniei de vaccinare, însă, ca întotdeauna, pe primul loc rămâne siguranţa beneficiarilor”, a adăugat Valeriu Gheorghiță
El a estimat că fiecare din cele 20 de centre mobile va avea o capacitate de vaccinare de 100 de persoane pe zi.