SUA au început transferul armelor nucleare amplasate în Turcia spre România. MAE neagă ferm

de:
18 aug. 2016
1 Afișari
SUA au început transferul armelor nucleare amplasate în Turcia spre România. MAE neagă ferm

Conform Mediafax, care citează una dintre surse, transferul a fost foarte dificil din punct de vedere tehnic şi politic.

Mutarea a peste 20 de bombe nucleare nu este uşor de îndeplinit„, a declarat sursa citată, sub protecţia anonimatului.

Potrivit unui raport recent al Centrului Simson, după Războiul Rece, la baza aeriană Incirlik din Turcia, la aproximativ 100 de kilometri de graniţa cu Siria, au fost amplasate aproximativ 50 de arme nucleare tactice americane.

În timpul loviturii de stat eşuate din Turcia, autorităţile de la Ankara au tăiat alimentarea cu energie a bazei de la Incirlik şi au interzis aeronavelor americane să decoleze sau să aterizeze aici. Rămâne o întrebare fără răspuns dacă Statele Unite ar fi putut menţine controlul armelor nucleare în cazul unui conflict conflict civil prelungit în Turcia, se mai afirmă în raport.

O altă sursă a declarat pentru EurActiv.com că relaţiile dintre SUA şi Turcia, în urma loviturii de stat, s-au deteriorat într-o măsură aşa de mare încât Washingtonul nu mai are încredere în Ankara pentru a găzdui aceste arme. Armele nucleare sunt mutate la baza aeriană de la Deveselu din România, a mai precizat sursa citată.

Euractiv a cerut Departamentului american de Stat, dar şi autorităţilor turce şi române, să comenteze aceste informaţii. Oficialii americani şi turci au promis că vor oferi un răspuns în acest caz.

Pe de altă parte, Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti a negat cu tărie informaţiile cu privire la transferul armelor nucleare americane în România.

Ca răspuns la solicitarea Dvs., MAE român respinge cu fermitate informaţiile la care se face referire„, se afirmă într-un comunicat semnat de un purtător de cuvânt al instituţiei.

Baza aeriană Incirlik din sudul Turciei adăposteşte în jur de 50 de bombe cu hidrogen, arme din timpul războiului rece, într-o perioadă în care tacticienii nu începuseră să ia în calcul rachetele balistice. Bombele trebuiesc aruncate din avioane, dar asta nu le face mai inofensive, pentru că sunt de până la zece ori mai puternice decât armele folosite la Hiroşima şi Nagasaki, şi simpla lor prezenţă creează tensiune. Baza, care adăposteşte mai multe arme nucleare decât oricare altă bază NATO, se află la 110 kilometri de graniţa cu Siria.

Incirlik nu este bază americană, ci este condusă de turci, iar forţele NATO au nevoie de aprobarea guvernului de la Ankara pentru operaţiunile pe care le desfăşoară de acolo. În timpul şi după tentativa de lovitură de stat din Turcia baza nu a avut energie electrică, iar securitatea armelor a fost asigurată de turci.

În timpul evenimetelor nivelul de alarmă al bazei a fost stabilit la cel mai ridicat punct, echivalent al unui atac terorist iminent. După tentativa de lovitură de stat, comandantul bazei, generalul Bekir Ercan Van şi alţi nouă ofiţeri au fost arestaţi. Experţii spun că valoarea de simbol a armelor nucleare pe care Statele Unite le păstrază în Turcia, Germania, Olanda, Belgia şi Italia este mai mare decât importanţa lor militară, pentru că ar demonstra angajamentul americanilor faţă de alianţă, ar determina alianţii să renunţe la fabricarea propriilor arme nucelare şi ar intimida Rusia.

Cookies