Studiu: Vaccinurile împotriva COVID 19 sunt mai puțin eficiente pentru femei. Cât de mare este diferența eficienței la bărbați

30 mai 2021
192 Afișari
Studiu: Vaccinurile împotriva COVID 19 sunt mai puțin eficiente pentru femei. Cât de mare este diferența eficienței la bărbați

O serie de noi studii clinice realizate în Statele Unite ale Americii arată că vaccinurile anti-COVID aflate pe piață în acest moment sunt mai puțin eficiente în cazul femeilor decât în cel al bărbaților. În acest moment, oamenii de știință caută motivele din spatele eficienței mai scăzute a serurilor împotriva noului coronavirus în rândul femeilor.

Eficiența vaccinului anti-COVID-19 este greu de contrazis, mai ales în urma raportului recent al Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor. În cadrul acestui raport se precizează raritatea extremă a cazurilor de COVID care apar la maximum două săptămâni de la vaccinare – doar 0,01% dintre americanii vaccinați. Dintre aceștia, nu mai puțin 63% sunt femei, potrivit Business Insider, citat de Aleph News.

Ce eficiență au vaccinurile în rândul femeilor?

Potrivit datelor studiilor clinice, care sugerează că vaccinurile împotriva coronavirusului sunt mai puțin eficiente în rândul femeilor, serul de la Pfizer are o rată de eficacitate de 96,4% la bărbați și de 93,7% la femei. Situația este asemănătoare și în cazul vaccinului produs de Moderna, unde de asemenea datele confirmă o rată de eficacitate mai mare în rândul bărbaților – 95,4% la bărbați și 93,1% la femei.

Cea mai mare diferență de eficiență între sexe este înregistrată în cadrul vaccinului produs de compania Johnson&Johnson, unde bărbații care s-au imunizat cu acest ser au o protecție de 68,8%, în timp ce la femei eficiența e scăzută cu 5,4 procente, fiind de 63,4%.

Cum explică oamenii de știință această situație

Rezultatele înregistrate sunt oarecum neașteptate, mai ales că, în mod normal, femeile au răspunsuri imune mai puternice la vaccinuri decât bărbații, ceea ce duce mai mereu la o protecție mai mare împotriva bolii.

Vinovat pentru această diferență de eficiență între sexe ar fi nivelurile scăzute de estrogen, deoarece estrogenul în canități ridicate joacă un rol esențial în stimularea sistemului imunitar.

Desigur, se iau în calcul și alte variante. Spre exemplu, până acumau fost vaccinate mai multe femei decât bărbați, iar femeile ar putea fi mai înclinate spre testarea de COVID-19 sau spre raportarea bolii dacă apar simptome specifice.

Majoritatea lucrătorilor din domeniul sănătății sunt femei, acestea fiind supuse unui screening regulat pentru infecții cu coronavirus la locul de muncă mai des decât persopanele de sex masculin. Deci, există și scenriul în care ca vaccinurile să nu se dovedească a fi mai puțin eficiente în rândul femeilor la urma urmei.

Vârsta ar putea influența semnificativ rolul vaccinului anti-COVID 19 la femei

În acest moment au fost realizate mult mai puține studii detaliate pe tema eficacității vaccinurilor împotriva coronavirusului în rândul bărbaților față de femei, astfel încât oamenii de știință ezită să spună la acest moment dacă femeile sunt mai predispuse să dezvolte infecții grave.

Potrivit raportului emis de Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA, persoanele care au suferit infecții cu virusul SARS CoV-2 au vârste cuprinse între 40 și 74 de ani. Majoritatea femeilor suferă de menopauză între 40 și 60 de ani, și prin urmare acest eveniment ar putea explica parțial de ce eficacitatea vaccinului a fost mai mică în această categorie.

 

Cookies