FIT CITY

Studiu UE: Bucureştiul e cel mai poluat oraş european

Bucureştiul a fost găsit de către cercetătorii care au efectuat studiul, de la compania Aphekom, drept cel mai poluat oraş dintre cele 25 verificate, cu 38,2 micrograme de particule de poluare fină pe metrul cub de aer. Limita admisă de Organizaţia Mondială a Sănătăţii este de 10 micrograme. După Bucureşti s-a situat Budapesta, cu 33,7 micrograme, iar apoi Barcelona, cu 27 de micrograme pe metru cub. Studiul, care a fost efectuat la comanda Comisiei Europene pe durata a aproape trei ani, a fost dat publicităţii miercuri.

Cel mai bine a stat Stockholm la acest capitol, înscriindu-se chiar în limitele stabilite de OMS. Roma are în schimb o poluare de 21,4 micrograme la metrul cub, Parisul 16,4, iar Londra 13,1.

Particulele la care face referire studiul sunt mici bucăţi care plutesc în aer şi care pot fi inhalate, putând produce boli respiratorii sau cardiovasculare. Poluare provine de la emisii de eşapament, ceea ce înseamnă că este mai ridicată în jurul arterelor mari.

Într-o anexă a studiului se arată că între 15 şi 30% din cazurile de astm la copii sunt provocate de traiul în apropierea unor artere rutiere aglomerate.

Cercetătorii mai arată că reducerea poluării în marile oraşe europene ar conduce la creşterea speranţei de viaţă a localnicilor, în medie, cu 22 de luni şi ar putea scădea cheltuielile pentru sănătate şi cauzate de absenteismul din câmpul muncii cu 31,5 miliarde euro. De fapt, cele 22 de luni reprezintă media la nivel european, ceea ce înseamnă că, în cazul Bucureştiului, cel mai poluat oraş din Europa, perioada cu care ar putea fi prelungită viaţa localnicilor depăşeşte această cifră.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button