ȘTIRI

Studiu SNSPA: Pe cine vor premier românii din stradă

Studiul a fost realizat pe baza a 300 de interviuri cu manifestanti. Astfel, au fost intervievate aproximativ 10% dintre persoanele care au fost prezente in Piata Universitatii in seara zilei de 6 noiembrie. Protestatarilor li s-a adresat întrebarea „Care sunt principalele probleme/revendicari pe care le aveti?'”, existand numeroase variante de raspuns, insa doar cele prezentate pot fi cuantificate: coruptia (19%), clasa politica (10%), schimbarea sistemului (4%), 300 de parlamentari (3%), dizolvarea Parlamentului (2%), imunitatea parlamentarilor (2%), in vreme ce 3% nu au stiut/nu au raspuns.

Un procent de 61% dintre cei chestionati au spus ca au mai participat si la alte miscari de strada pana la cel de vinerea trecuta.

63% dintre participantii la studiu au precizat ca au aflat de mitingul de vinerea trecuta de pe retelele sociale, 14% de la televizor, 12% de pe Internet (presa), iar 11% au dat drept raspuns „alta sursa”. 64% dintre cei care au aflat de protest de pe retele sociale au indicat ca foloseau Facebook cand au aflat de miting.

Conform studiului, un procent de 30% dintre respondenti se considera de dreapta, 39% „nici de stanga, nici de dreapta”, 8% de stanga, 14 de centru, iar 9% nu stiu/nu raspund.

97% dintre cei intervievati ar mai fi iesit in strada vinerea trecuta daca Cristian Popescu Piedone si-ar fi dat demisia din functia de primar al Sectorului 4 imediat dupa incendiul de la Clubul Colectiv. Un procent de 93% ar mai fi participat la protest vineri daca Victor Ponta (impreuna cu Guvernul) si-ar fi dat demisia imediat dupa incendiul de la Clubul Colectiv, scrie ziare.com.

Intrebati ce parere au referitor la faptul ca seful statului, Klaus Iohannis, „a numit ca prim-ministru interimar, potrivit legii, un membru din actualul Guvern, ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu”, un procent de 41% dintre cei chestionati au raspuns ca in legatura cu aceasta numire au o parere „nici buna, nici proasta”, 20% foarte proasta, 18% proasta, 10% nu stiu/nu raspund, 9% buna, iar 2% foarte buna.

Pe cine vor prim-ministru

Intrebati daca pot numi pe cineva pe care si-ar dori sa fie desemnat si sa ocupe functia de prim-ministru 68% au raspuns negativ, 31% afirmativ, iar 1% nu au raspuns. Dintre cei 31% care au raspuns afirmativ, 14% au facut referire la Moise Guran, 11% – Mugur Isarescu, 10% – Monica Macovei, 9% – Dacian Ciolos, 5% – un tehnocrat, 3% – Victor Ponta, 3% – Traian Basescu, 3% – Catalin Predoiu, iar 42% – altul.

Protestatarii de la Universitate considera ca printre calitatile pe care trebuie sa le aiba viitorii politicieni se numara corectitudinea si integritatea, conform aceluiasi studiu.

Chestionati, avand in vedere faptul ca peste cateva luni sunt alegeri pentru Primaria Generala a Capitalei, pe cine ar alege, 47% au raspuns ca un independent, 35% – reprezentant al unui partid nou, 4% – politician de la PNL, 1% – politician de la PSD, 2% – politician de la alt partid, iar 11% nu stiu/nu raspund.

La intrebarea „Dvs personal v-ati simtit reprezentat (a) de vreun participant la intalnirea presedintelui Klaus Iohannis cu societatea civila?” raspunsurile au fost: Adrian Despot (11%), Nicusor Dan (4%), Liviu Mihai (2%), Sorin Ionita (2%), Tudor Chirila (2%), altul (11%), niciunul (17%), nu stiu cine a participat (10%), 41% – nu raspund.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button