Studiu de fezabilitate pentru realizarea unui campus inteligent în cadrul Politehnicii

de:
20 apr. 2016
5 Afișari
Studiu de fezabilitate pentru realizarea unui campus inteligent în cadrul Politehnicii

Valoarea totală a studiului este de 506.516 dolari, din care 125.854 de dolari sunt suportați de firma de consultanță care efectuează cercetarea, E3 International din Maryland, scrie Agerpres.

La nivel universitar noi vrem să avem primul campus inteligent verde din zona aceasta a Europei. (…) Anul trecut, Agenția pentru Comerț a SUA a creat acest proiect dedicat întregului campus care avea ca scop principal reducerea consumului energetic și amprenta dioxidului de carbon. (…) Ne dorim ca acest campus să devină un laborator pentru România, unul în care cu toții să învățăm ce înseamnă energia verde, să putem explica, să putem replica acest laborator mai departe către orașele din țară. Ceea ce ne gândim în acest moment este ca întreg campusul să devină un campus care să aibă consumuri reduse de energie, să aibă producție de energie verde, să aibă clădiri inteligente care să ajute la reducerea acestui consum de energie și nu în ultimul rând ne dorim toate aceste lucruri să fie făcute de către studenți în favoarea societății„, a afirmat rectorul UPB, cu prilejul semnării acordului.

El a explicat că fiecare clădire din campusul UPB va fi controlată automat, astfel încât în fiecare moment să se cunoască orice tip de consum.

Pentru realizarea studiului de fezabilitate termenul este finalul acestui an. Proiectul este pe un an și jumătate, dar noi sperăm ca la finalul acestui an să avem un prim draft al studiului de fezabilitate și al elementelor principale de proiectare. Prima etapă o vedem finalizată în jurul anului 2020„, a explicat Costoiu.

Ambasadorul Hans Klemm a spus că negocierile care au avut ca scop acordarea grantului s-au încheiat la finele anului trecut.

Scopul este acela de a finaliza studiul de fezabilitate care va permite UPB să aibă o rețea inteligentă, tehnologie pentru a acoperi întregul campus și pentru a atinge un fel de eficiență energetică și va permite universității să contribuie la dezvoltarea tehnologică nu numai prin dezvoltarea inginerilor pentru dezvoltarea României pe mai departe, dar pentru a marca excelența în inginerie pentru România și pentru Europa. Statele Unite oferă acest grant și participă la acest proiect deoarece Statele Unite doresc o Românie prosperă și democratică puternică. (…) Scopul american și motivul pentru care acordăm acest grant este că sperăm cu timpul să avem un flux de servicii și bunuri în sectorul energetic care vor contribui la dezvoltarea tehnologică din România„, a spus diplomatul american.

Vicepremierul Costin Borc a afirmat că ideea realizării unui oraș inteligent este interesantă și intră în preocupările sale.

Eu am studii energetice și am fost manager al unei companii de construcții și știu implicația IT-ului, transportului în generarea și distribuția de energie electrică, dar și în ceea ce privește aspectele de mediu, de eficiență energetică. Noi suntem la granița acestor dezvoltări. Mă bucur că UPB de azi și Bucureștiul sunt pionierii acestor cercetări„, a spus Borc.

Proiectul campusului inteligent va utiliza tehnologii precum motoarele pe gaz, iluminatul eficient energetic, sisteme de gestionare a distribuției și întreruperilor, măsurarea avansată, sisteme fotovoltaice pentru acoperișuri și sistem de stocare a energiei termale și pe baterie. La festivitate au fost prezenți ministrul Educației, Adrian Curaj, și președintele Consiliului Național al Rectorilor, Sorin Cîmpeanu.

Cookies