Studii în curs la Parcul Natural Văcărești, anunță Nicușor Dan, inclusiv hidro pentru a echilibra invazia de stuf/ Daniel Băluță: De la 1 iunie vom avea mai multă pază pentru a preveni incendiile

10 mai 2022
2174 Afișari
Studii în curs la Parcul Natural Văcărești, anunță Nicușor Dan, inclusiv hidro pentru a echilibra invazia de stuf/ Daniel Băluță: De la 1 iunie vom avea mai multă pază pentru a preveni incendiile

Primarul general Nicușor Dan a anunțat marți că, în acest moment, la circa șapte luni de la preluarea parcului în administrarea Bucureștiului, sunt în curs studii „absolut importante” pentru evoluția viitoare a Parcului Natural Văcărești.

Nicușor Dan a fost marți, 10 mai, în Delta Văcărești împreună cu primarul Sectorului 4 Daniel Băluță, administrație cu care PMB are un acord cadru care permite achiziții mai rapide decât dacă PMB ar fi făcut-o separat.

Studiile în curs menționate de Nicușor Dan sunt cele pentru realizarea planului de management, realizarea unui regulament al parcului, un studiu hidro și un studiu geo. În plus, pe platfoma electronică de achiziții SICAP există lansată o achiziție pentru realizarea temei de proiect pentru ce va fi investiția în Parcul Natural Văcărești, concursul de soluții pe care Nicușor Dan l-a anunțat la momentul preluării în administrare a ariei naturale.

În același timp, edilul Capitalei a precizat că se vor lansa foarte curând proceduri de angajare, respectiv concursuri pentru postul de director, dar și pentru biologi sau rangeri sau oameni de teren care să urmărească zi de zi ce se întâmplă în parc.

„Cele mai bune soluții pentru un loc unic în Europa”

La rândul său, primarul Sectorului 4 Daniel Băluță a precizat că administrația pe care o conduce a reușit să îmbunătățească serviciile de salubritate și de pază ale Parcului astfel încât de la 1 iunie zona va avea mai multă pază pentru a preveni incendiile „din ce în ce mai dese”, după cum s-a exprimat el. Ultimul incendiu în care a ars o suprafață extinsă din parc a avut loc luna trecută, în care au murit mai multe specii de animale.

„Avem nevoie de cele mai bune soluții astfel încât acest loc să devină unic în Europa”, a spus Băluță, cu privire la lansarea proiectului de achiziție a soluției internaționale pe platforma SICAP pentru amenajarea minim invazivă a ariei naturale.

Legat de studiul hidrologic, Nicușor Dan a susținut că este absolut necesar pentru studiile viitoare, pentru echilibrul acestei zone, întrucât mai multe zone sunt acoperite de stuf.

„Dacă nu va există o intervenție rapidă din partea autorității, o sa riscăm ca echilibrul care este acum să se rupă pentru că este o invazie de stufului care este util într-o anumita proporție pentru păsările și animalele care sunt aici, dar care riscă, dacă este prea mult stuf, să ducă la un fenomen de secare, și să pierdem aceasta oportunitate.”, a precizat edilul Capitalei.

Parcul Natural Văcărești a fost preluat la finalul anului trecut în administrarea Primăriei Capitalei, iar pentru amenajarea și întreținerea zonei și-au anunțat sprijinul mai multe instituții. Printre acestea Primăria Sectorului 4 și Administrația Prezidențială, pentru care președintele Iohannis a anunțat că îi acordă înaltul patronaj. Întrucât zona este arie naturală protejată a fost creată Administrația Parcului Natural Văcărești, în subordinea PMB, autoritate cea care se ocupă de managamentul parcului.

 

Cookies