Studenţii Universităţii Bucureşti vor protesta, miercuri, împotriva lăcomiei instituției

de:
16 oct. 2012
1 Afișari
Studenţii Universităţii Bucureşti vor protesta, miercuri, împotriva lăcomiei instituției

Conducerea Universităţii Bucureşti (UB) a luat decizia de a majora taxa de mărire a notei şi cea pentru a treia şi a patra restanţă, de la 20 de lei la 110 lei, ceea ce reprezintă o mărire de 5,5 ori faţă de taxa actuală. De asemenea, pentru a obţine o adeverinţă din care să reiasă situaţia şcolară înainte de terminarea studiilor, studenţii trebuie să plătească 100 lei în loc de 30 lei cât este taxa acum (după cum bine ştiţi, toate firmele de avocatură solicită o asemenea adeverinţă pentru acordarea unui internship). Aceste măriri nu au nici o justificare, cu atât mai mult cu cât sunt luate în timpul anului„, susţin reprezentanţii studenţilor, în petiţia online formulată împotriva măririi taxelor.

Studenţii mai spun că măsura de majorare a taxelor nu este prezentă în facultăţi sau pe site-ul Universităţii sub nici o formă, iar singurul mod prin care s-a putut face cunoscută această mărire a fost din relatările celor prezenţi în consiliu. În opinia tinerilor care au formulat petiţia, o asemenea decizie nu poate avea nici un efect pozitiv, ci încurajează abandonul universitar.

Până acum, petiţia online împotriva majorării taxelor a fost semnată de 59 de cursanţi.

Manifestul studenţilor a avut, însă, un succes mai mare pe Facebook. Printr-un eveniment creat pe reţeaua de socializare au fost invitaţi circa 4.000 de studenţi. Până în prezent, 831 de persoane au anunţat că vor participa la eveniment, alţi 145 de studenţi susţin ar putea participa la protest.

Sunt măsuri nejustificate în contextul în care veniturile UB depăşesc cheltuielile, dar se pare că domnul Albu, directorul Direcţiei Financiar-Contabile a UB, confundă o instituţie publică de învăţământ cu o societate comercială. Miercuri, în forul suprem al Universităţii, Senatul UB, voi încerca să determin membrii acestei entităţi nu să reducă cuantumul taxelor, ci să anuleze hotarârea de a le mări. Doar că experienţa ultimului an m-a învăţat că puterea cuvântului este mult mai slabă decât presiunea maselor. Astfel, membrii Senatului se vor lăsa mai uşor convinşi de prezenţa a sute de studenţi decât de argumentele unuia singur. De aceea lansez iniţiativa unui protest paşnic în faţa Senatului UB (Sala Stoicescu), miercuri, 17 octombrie, de la 9:45. Nu vom scanda, nu vom manifesta, ci, prin simpla noastră prezenţă paşnică acolo vom arăta nemulţumirea noastră faţă de aceste taxe şi vom pune presiune pe membrii Senatului pentru a lua o decizie favorabilă nouă. Nu trebuie sa acceptam aceste măriri atâta timp cât ele nu sunt justificate. Nu avem de ce să plătim sute de lei pentru a ne exercita propriile drepturi„, declară Dan Petrache, preşedintele Asociaţiei Studenţilor în Drept, pe pagina de Facebook dedicată protestului.

Petrache informează că el a lansat iniţiativa în nume propriu, în calitate de simplu membru al Senatului UB, însă speră să fie susţinut în demersul său atât de Consiliul Director ASD, cît şi de celelalte asociatii din UB, precum şi de către Asociaţia Studenţilor din Universitatea Bucureşti.

Cookies