Nouă studenți români și profesorul lor coordonator, care se aflau în Turcia în momentul în care s-a produs cutremurul de magnitudine 7,8, au cerut ajutorul autorităților în această dimineața, 06.02.2023. O echipă consulară se deplasează la acest moment în Turcia, la fața locului, cu două autovehicule pentru preluarea românilor, urmând să fie discutate detaliile legate de transportul acestora înapoi în țară
Studenții, care luau parte la un proiect Erasmus, au solicitat sprijinul Ambasadei României la Ankara, în urma cutremurului de 7,8 grade Richter care a fost urmat de zeci de replici, produs la granița dintre Turcia și Siria.
Românii erau cazați la un hotel din localitatea Kahraman Maraș din Turcia, una dintre localitățile care au fost afectate de cutremurul devastator.
Ministerul Afacerilor Externe ( MAE ) a anunțat că Ambasada României la Ankara a fost contactată pe telefonul de urgență al misiunii diplomatice de către un grup români, studenți Erasmus. Aceștia erau cazați la un hotel din Kahraman Maraș din Turcia, fiind este una dintre localitățile care au fost afectate de cutremurul devastator care a avut loc luni dimineața, 06 februarie 2022.
În urma informațiilor transmise de MAE, grupul de studenți români, alături de un profesor coordonator, a solicitat sprijin pentru repatriere și asistență consulară. Grupul este acum în siguranță, transmite MAE:
Ca urmare a dialogului reprezentanților ambasadei cu cetățenii români și cu autoritățile locale, s-a confirmat faptul că cetățenii români sunt în siguranță. O echipă consulară mobilă din cadrul Ambasadei României la Ankara se deplasează la acest moment la fața locului, cu două autovehicule, în vederea preluării cetățenilor români, urmând a fi stabilite ulterior detaliile privind transportul în România.
Cu puțin timp în urmă, MAE a anunțat că studenții și profesorul lor vor fi repatriați astăzi.
Până acum nu au fost înregistrate alte solicitări de asistență consulară în legătură cu acest cutremur privind cetățenii români afectați.
MAE reamintește că cetățenii români pot solicita asistență consulară la următoarele numere de telefon ale Ambasadei României la Ankara: +90.312.447.7945 și +90.312.447.7940 ,apelurile urmând să fie redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center.
Guvernul României anunță că va participa la efortul european de sprijinire a a Turciei. Centrul de Coordonare a Răspunsului la Urgență al Comisiei Europene (ERCC) a activat azi mecanismul comunitar de protecție civilă, iar România va trimite în Turcia o echipă de salvator, anunțăIGSU:
Sprijinul oferit de statul român a fost acceptat de autoritățile turce, precizând, totodată, că echipele de salvatori ale IGSU, împreună cu echipa medicală SMURD București (parte integrantă a INSARAG), alături de personalul Forțelor Aeriene Române din cadrul MAPN, sunt deja pregătite pentru desfășurarea acestei misiuni de sprijin.
Precizăm faptul că sprijinul se va acorda în baza solicitării de asistență internațională formulată de guvernul Republicii Turcia prin Mecanismul European de Protecție Civilă.
România continuă să-și onoreze angajamentele internaționale, rămânând un partener solidar statelor care se confruntă cu situații majore de urgență.
În Turcia a avut loc un cutremur de 7,8 grade Richter, care afectat în mod special centrul Turciei, dar nord-vestul Siriei.