Studenții plătesc integral abonamentele STB, iar facultățile trebuie să deconteze reducerea de 90%. TPBI: Va fi acordată pe baza documentelor de transport

12 sept. 2023
14618 afișări
Studenții plătesc integral abonamentele STB, iar facultățile trebuie să deconteze reducerea de 90%. TPBI: Va fi acordată pe baza documentelor de transport
Studenții plătesc integral abonamentele STB, iar facultățile trebuie să deconteze reducerea de 90%. TPBI: Va fi acordată pe baza documentelor de transport | Foto: Facebook - Societatea de Transport București - STB SA

Studenții vor plăti abonamentele pentru transportul în comun din București la preț întreg în primă fază, chiar dacă trebuie să le achiziționeze cu 90% reducere, conform legii. După ce plătesc integral un abonament lunar de transport, studenții vor primi reducerea de 90% decontată de la facultățile pe care le urmează.

Abonamentele studenților din București vor fi decontate de facultăți

Într-un răspuns la o solicitare despre transportul studenților în București, obținut de Edupedu.ro, TPBI susține că după ce plătește complet un abonament, un student trebuie să meargă la facultate în perioada de deconturi anunțată cu documentele justificative pentru a primi 90% reducere din suma plătită.

În urma corespondenței purtate de TPBI cu Ministerul Educației, mecanismul de aplicare a reducerii la nivelul regiunii București – Ilfov este următorul: studentul achiziționează titlul de călătorie la tarif integral și primește reducerea de 90% de la instituția de învățământ superior, pe baza documentelor de transport prezentate, astfel încât studentul suportă 10% din valoarea abonamentului.

Astfel că, un student care învață în București, va achiziționa, de exemplu, un abonament în valoare de 80 de lei și de la facultate îi vor fi decontați 72 de lei, după procedurile interne ale fiecărei facultăți de asigurare a decontului, care potrivit surselor Edupedu.ro ar putea fi adoptate cu întârziere de universități în această toamnă și care sunt aplicate de regulă pentru deconturi la abonamentele cumpărate cu 2-3 luni în urmă.

Până când noua lege a intrat în vigoare, s-a procedat astfel:

Până la data de 03.09.2023, studenții înmatriculați în forma de învățământ cu frecvență, în instituțiile de învățământ superior autorizate/acreditate de pe teritoriul Județului Ilfov/Municipiului București, în vârstă de până la 26 de ani, indiferent de domiciliu, beneficiau de reducere la transportul local de călători în proporție de 100%, astfel: 50% – reducere acordată de Municipalitate, conform HCGMB nr.129/1996, prin contractele de servicii publice, iar 50% – prin reducerea acordată conform Legii educației naționale nr.1/2011.

Astfel, ar mai putea dura până când studenții își vor primi banii înapoi, conform informațiilor oferite de EduPedu.ro.

Pe data de 9 septembrie, directorul STB Adrian Criț a transmis că în București studenților nu li se acordă reducerea de 90% la transportul în comun pentru că normele de decontare între operatorul de transport și universități nu există.

Totodată, întrebând la un punct de vânzare al STB dacă se eliberează abonamente de student, angajata a transmis că aceștia pot circula gratuit cu legitimația de transpot și cartea de identitate. Studenții au fost sfătuiți să „mai întrebe din când în când ce se mai întâmplă”.

Te-ar mai putea interesa și:

Cookies