Studenții ies la protest, în Parcul Gării de Nord din București, după ce nu au primit reducerea promisă de 90% la biletele de tren. Ba chiar a dispărut și cea de 50%

04 sept. 2023
2683 Afișari
Studenții ies la protest, în Parcul Gării de Nord din București, după ce nu au primit reducerea promisă de 90% la biletele de tren. Ba chiar a dispărut și cea de 50%
Studenții ies la protest, în Parcul Gării de Nord din București, după ce nu au primit reducerea promisă de 90% la biletele de tren. Ba chiar a dispărut și cea de 50%. Sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

Studenții organizează un protest în București, după ce le-a fost promisă o reducere de 90% la biletele de tren, de care încă nu beneficiază. Protestul va avea loc pe data de 6 septembrie 2023, în Parcul Gării de Nord.

Ce a declarat CFR Călători cu privire la reducerea pentru studenți

Pe data de 2 septembrie 2023, compania feroviară CFR Călători a anunțat printr-un comunicat că elevii vor beneficia, începând cu data de 3 septembrie 2023, de 100% reducere la biletele de tren, însă, studenții mai au de așteptat pentru reducere, până când va fi publicată Hotărârea de Guvern a normelor metodologice aferente Legii nr. 199/2023:

(…) începând cu data de 3 septembrie 2023, ora 00:00, se vor elibera legitimații de călătorie cu gratuitate/reducere la transportul pe calea ferată doar pentru elevi, urmând ca pentru studenți acestea să fie disponibile după publicarea prin Hotarare de Guvern a normelor metodologice aferente Legii învățământului superior nr. 199/2023.”

Astfel, mai mulți studenți din România și-au exprimat, în mod public, nemulțumuirea.

ANOSR le-a atras atenția companiilor feroviare și le-a acuzat că încalcă legea

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) a vrut să le atragă atenția companiilor feroviare CFR Călători și Softrans, spunându-le că încalcă prevederile Legii nr. 199/2023:

Cei doi operatori de transport au comunicat public astăzi faptul că, începând cu 03.09.2023, nu vor mai elibera legitimații de transport cu reducere pentru studenți pe motiv că Guvernul nu a actualizat încă Normele Metodologice. Aceste comunicate reprezintă o încălcare expresă a dreptului studenților de a beneficia de reducere de 90% la biletele de tren, începând cu 03.09.2023, ora 00:00, conform art. 128 alin. (3) din Legea nr. 199/2023; prevederile legale sunt aplicabile indiferent dacă există sau nu norme metodologice de punere în aplicare a acestora, având în vedere rangul legislativ superior al legii față de cel al hotărârii de Guvern.

În orice caz, conform art. 260 alin. (2) din Legea nr. 199/2023, actele normative subsecvente se elaborează în termen de 8 luni de la intrarea în vigoare a legii, iar conform art. 265, până la data intrării în vigoare a actelor normative subsecvente emise în executarea Legii nr. 199/2023, se aplică prevederile actelor normative în vigoare, în măsura în care nu contravin acesteia.”

ANOSR le-a solicitat celor două companii feroviare să anunțe, prin comunicate de presă, că studenții beneficiază de reducere de 90% la călătoriile cu trenul, începând cu data de 3 septembrie.

Însă, acest lucru nu s-a întâmplat, iar, ca urmare, studenții vor protesta.

„Vă așteptăm în număr cât mai mare”

Uniunea Studenților din România a anunțat pe pagina de Instagram că vor organiza un protest în Parcul Gării de Nord din București, pe data de 6 septembrie 2023, la ora 09:00, din cauza faptului că încă nu beneficiază de reducerea de 90% care le-a fost promisă:

Atunci când drepturile ne sunt încălcate avem datoria să nu fim nepăsători. Mai mulți operatori de transport feroviar din România refuză să acorde reducerile de transport câștigate prin Legea 199/2023.

Din acest motiv, studenții din România vor ieși în stradă în data de 06.09.2023 pentru a își cere drepturile câștigate în mod cinstit. Punctul de întâlnire este Parcul Gării de Nord din București, la ora 09:00. Accesul se va face prin Bulevardul Dinicu Golescu.

Vă așteptăm în număr cât mai mare alături de noi pentru a arăta că uniți suntem puternici!”

Mai mult decât atât, studenții nu mai beneficiază în momentul de față nici măcar de reducerea de 50% și sunt nevoiți să plătească prețul întreg pentru călătoriile cu trenul.

Te-ar putea interesa și:

Cookies