ȘTIRI

Studenţii din cel mai mare complex studenţesc din România, Regie, nu au cantină, dar au junk food

În complexul Regie au fost, pe vremuri, trei cantine. În prezent, niciuna dintre ele nu mai este funcţională. R1 a luat foc în urmă cu câţiva ani şi nu a mai fost renovată niciodată, iar spaţiu în care era cantina R2 a fost închiriata unor SRL-uri. Cantina R3 rămăsese singura soluţie pentru studenţi, „dar şi aceasta a intrat în renovare în 2006”, spun aceştia. Nici în ziua de astăzi, cantina nu este gata pentru studenţi. Ei sunt obligaţi să aleagă junk-food şi să plătească pe o masă mult mai mult decât îţi pot permite.

Pe site-ul Universităţii Politehnica din Bucureşti, în administrarea căreia se află Complexul Studenţesc Regie, de ani de zile găsim aceeaşi promisiune: „Cantina R3 din Complexul Studenţesc Regie este în plin proces de modernizare, executându-se lucrări de reparaţii constând în: înlocuire paviment, modificare faţadă, înlocuirea totală a ţevilor şi coloanelor de scurgere, hidroizolaţie, înlocuire plafon, schimbat tâmplărie, înlocuit ventilaţie şi montat sistem de climatizare. Totodata vor fi înlocuite atât mobilierul din sala de mese, cât şi utilajele din bucătărie şi linia de autoservire. La terminarea acestor lucrări în cantina R3 vor putea servi masa un număr de 400 de studenţi simultan, capacitatea totală de servire a mesei în cele 12 ore de funcţionare (1000 – 2200) va fi de 5000 de porţii.”

Cei 13.000 de studentii care locuiesc aici aşteaptă să li ofere toate cele promise. Prin 2009, au fost asiguraţi că totul merge conform planului. Dar cantina este încă închisă, iar studenţii Regiei sunt obligaţi să apeleze la fast-food-urile care au împânzit complexul.

Dacă iei Complexul Regie la pas, n-are cum să nu te îmbie mirosul de fast-food, cartofi prăjiţi ori alt timp de junk-food. Dacă se întâmplă să fii flămând, n-ai cum să-ţi faci de mâncare pentru că n-ai bucătărie în cameră, ai vrea să mănânci ceva sănătos, tradiţional şi n-ai cantină. Ce alternativă ai? Fast-food, normal. Această situaţie nu poate decât să-i bucure pe proprietarii localurilor, care câştigă foarte bine de pe urma studenţilor. 

Tinerii care locuiesc în căminele din Regie sunt din în ce mai revoltaţi pentru că nu au condiţiile necesare pentru o studenţie decentă. Lipsa cantinei este unul dintre cele mai mari motive de revoltă. Câţiva locuitori cu spirit de iniţiativă ai Regiei au făcut chiar şi o pagină de facebook denumită „Cantina Regie”. Ei îşi descriu grupul astfel: „Cantina din Complexul Regie este închisă din vara lui 2006. S-a promis că se va face remodernizarea şi apoi redeschiderea ei. În anul 2009 , premierul Boc ne-a asigurat că totul merge conform planului. Care este planul acela, de a cumpara de la pub-uri şi restaurante?”, se întreabă, retoric, studenţii. Apoi continuă cu îndemnul: „Dă-ne LIKE-ul tau să putem să redeschidem cantina din REGIE, dacă te-ai săturat să tot dai banii pe mâncarea de la fast-food şi vrei să ai cantina în cel mai mare complex studenţesc din România!”. Tinerii au strâns deja aproximativ 500 de likeuri pe facebook şi speră să reuşească să schimbe ceva.

Ce spun reprezentaţii Universitatăţii Politehnica Bucureşti

„Nu este adevărat, nu ştiu de ce studenţii spun că este închisă din 2006. Este închisă din.. 2009, cred. Da, din 2009. Oricum, nu din 2006, nu cred asta. În 2009 am intrat într-un litigiu comercial cu firma care a câştigat licitaţia pentru a face cantina. Procesul se judecă în instanţă. Nu am nicio informaţie despre când va fi gata cantina”, declară Zaharia Constantin, directorul de întreţinere patrimoniu al Universităţii Politehnica Bucureşti. Studenţii, însă, contrazic vehement punctul de vedere al domnului Constantin. Alex, absolvent al Politehnicii, s-a mutat anul acesta din Regie declară că „Păi eu stau în Regie din 2007. N-am avut niciodată cantină. Doar nu ne ia de proşti, nu? În 2009 trebuia să fie gata cantina, conform promisiunilor.”

Studenţii din Regie se plâng pe site-urile de socializare: „Trăim vremuri grele”

Pe pagina de facebook care pledează pentru redeschiderea cantinei din Regie, studenţii îşi exprimă constant nemulţumirile şi frustrările.

„E normal să fie o cantină în cel mai mare complex studenţesc. Păi de unde să mănânc şi eu mâncare gătită la preţuri potrivite pentru bugetul meu, poate nu pot părinţii să-mi trimită pachet, bucătarie n-am, ce să fac?”

„Cantina Regie trebuia dată în folosinţă din 2009, dar se eschivează s-o deschidă , chipurile înca nu e gata , dar povestea e alta, cine a remordenizat cantina R3 din regie nu a plătit spaga cât trebuia unde trebuia, şi au rupt contractul. Din 2009 până în prezent nu au gasit altă firmă care să termine ce au început ăia”.

„Partea proastă fără cantină este că fiecare trece cum poate: un pachet, mai mulţi bani de acasă şi tot aşa….hard times we living.”

„Am văzut că fosta cantina din Regie este o clădire părăginită…Întrebarea mea este bineinteles retorică: cine le-a dat aprobare ăstora să deschidă cârciumi? Pe ce şpagă? Dacă Universitatea Politehnica încaseaza niste bani de la cei care au discotecile, cluburile şi cârciumile alea, de ce nu a reuşit să facă din cantină altceva?”


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button