Student exmatriculat, pentru criticile aduse Universității de Arhitectură din București

de:
26 ian. 2015
19 Afișari
Student exmatriculat, pentru criticile aduse Universității de Arhitectură din București

Dragoş Alexandru a studiat patru ani să devină arhitect. Anul trecut, nemulţumit de condiţiile oferite de Facultatea de Arhitectură din Bucureşti s-a hotărât să strângă semnături pe o plângere adresată Ministerului Educaţiei, potrivit Digi24.

Într-o scrisoare de 20 de pagini, tânărul a reclamat: săli prea mici, prea multe cursuri care duc la un program de 10-12 ore zilnic şi materii învechite.

„Am strâns vreo 700 de semnături. După trei săptămâni, o lună, am primit o înştiinţare că am fost exmatriculat”, povestește Dragoş Alexandru.

„Reise faptul că au fost deranjaţi de atitudinea critică şi de faptul că acesta a afişat un comportament neadecvat pentru normele şi regulamentele universității, un motiv demn de epoca de piatră”, spune Cristi Popescu, preşedintele ANOSR.

Conducerea Facultăţii de Arhitectură spune, însă, că decizia are legătură şi cu acte de indisciplină ale tânărului.

„Studentul a acționat într-un anumit fel vizavi de regulamentele și standardele școlii, iar aceasta a fost decizia”, afirmă Marian Moiceanu, decan.

În argumentarea deciziei, conducerea Universităţii i-a reproşat studentului şi că şi-ar fi dezinformat colegii.

„Scrisoarea a fost postată de site-uri de socializare. Studenții au făcut diverse comentarii, au știut ce au semnat tot timpul”, afirmă Cristina Popa, avocata studentului exmatriculat.

„Nu mi s-a părut un motiv clar de a-l exmatricula, că a depus o plângere la Minister”, spune unul dintre studenți.

„Consider că și el poate ar fi trebuit să își exprime nemulțumirile în cadrul Facultății”, adaugă un alt student.

Fostul student a dat în judecată Universitatea de Arhitectură şi a cerut să fie lăsat să îşi termine studiile. Iar ministrul Educaţiei a trimis o echipă de control la Universitatea de Arhitectură „Ion Mincu”.

„Vom analiza elementele și dacă dreptatea aparține studentului, sigur că Ministerul este obligat, prin lege, să vegheze la repunerea în drepturi a respectivului student”, declară Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei.

Tânărul cere în instanţă şi despăgubiri de 10.000 de euro.

Societatea Studentilor Universitatii Bucuresti (SSUB) condamna public decizia Universitatii de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” (UAUIM) din Bucureşti, prin care a hotarat exmatricularea studentului Dragoş Alexandru, pentru ca acesta a sesizat Ministerului Educatiei problemele cu care se confruntă studenţii din cadrul facultăţilor UAUIM: lipsa sălilor de atelier, programul extrem de încărcat, precum şi programa învechită, se arată într-un comunicat de presă remis B365.ro de SSUB.

Conform dispozitiilor Codului Studentului, anexa a Legii Educatiei Nationale, orice student are „dreptul de a sesiza abuzuri și nereguli și de a cere verificarea și evaluarea acestor sesizări de către organisme specializate prevăzute de legislația în vigoare, precum și dreptul la protecția celor care sesizează, potrivit Legii nr. 571/2004 privind protecția personalului din autoritățile publice, instituțiile publice și din alte unități care semnalează încălcări ale legii ;

„Prin aceasta sanctiune, universitatea incearca sa-si cenzureze studentii, iar in loc sa incerce sa rezolve problemele semnalate de cei peste 700 de semnatari ai petitiei, ia o decizie ce aduce grave prejudicii unui student, negandu-i astfel dreptul la libertatea de exprimare, un drept consacrat atat de art.30 din Constituia Romaniei , cat si de alte tratate internationale. Nu este prima oara in Romania, cand studentilor li se neaga drepturi fundamentale si se pare ca Ministerul Educatiei trateaza toate aceste probleme cu indiferenta. Am semnalat si noi mai multe nereguli din mediul universitar, dar ministrul educatiei nu a gasit de cuvinta sa rezolve problemele respective.” – a declarat Presedintele SSUB, George Velcea.

Solicitam pe aceasta cale, atat Ministrului Educatiei, cat si conducerii Universitatii de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” (UAUIM) sa reevalueaze aceasta situatie inadmisibila, inacceptabila si incalificabila pentru un invatamant european si sa anuleze decizia de exmatriculare a studentului Dragos Alxeandru. Respectarea si aplicarea prevederilor Legii Educatiei Nationale si Codului Studentului (anexa a Legii Educatiei) trebuie sa fie primordiale. Promovarea unei universitati centrate pe student ar trebui sa fie prioritate nationala in Romania.

,,Societatea Studenților Universității București” (SSUB) este o organizație studentească democratică, și independentă, ce se ocupă cu activitate civică și de promovare a statutului de drept și a democrației. Asociația își desfasoară activitatea în scopul promovării și apărării drepturilor și intereselor profesionale, sociale și culturale ale membrilor săi, precum și a satisfacerii nevoilor acestora în domeniile: știintific, cultural, social, civic.

 

Cookies