ARHIVA B365

Protestele studenților în București: „Educația salvează nația” GALERIE FOTO și VIDEO

Astăzi, studentii au pornit în mars din Complexul studentesc Regie, s-au oprit la facultatile de pe traseu, au organizat un miting în Piata Victoriei, unde s-au așezat pe carosabil și au blocat circulația, urmat de un alt protest la sediul Ministerului Educației.

Ajunși în Piața Victoriei, cei aproximativ 500 de studenți și elevi urmau să protesteze într-un loc îngrădit, „un țarc”, așa cum l-au numit ei, dar au refuzat vehement să-și expună opiniile acolo, așa că unii dintre ei s-au așezat pe carosabil, blocând circulația pe bulevardul Kiseleff și strigând „Nu vrem în țarc”.

Una dintre studentele așezate pe carosabil și-a scos o carte și a început să citească, spunându-le negociatorilor că nu este lăsată să citească în altă parte. Ceilaltă parte a studenților s-a oprit pe trotuarul din fața Muzeului Antipa, fiind blocată de jandarmi.

Studenții au strigat au venit pregătiți cu pancarte, portavoce și au strigat lozinci ca „Vă rugăm să ne scuzați, suntem tineri educați!”, „Voi ne dați afară din țară”, „6% pentru educație”, „Vrem educație, nu vrem pe plantație”, „Uniți salvăm educația”, „Studenții au sărăcit, casele s-au tot mărit”,  „Ne-au mințit guvernanții, am ajuns la coada vacii”, „Toți miniștri să trăiască dintr-o bursă studențească”, „Solidaritate”.

După ce studenții au eliberat carosabilul și au traversat strada în Piața Victoriei, jandarmii au strâns gardurile. 

Un reprezentant al Consiliului Elevilor a luat cuvântul și le-a transmis studenților ca elevii îi sustin, apoi aceștia au început să scandeze „Elevii sunt cu noi!”. Un reprezentant al Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) a vorbit și el despre susținerea pe care le-o acorda sindicatele studenților și elevilor.

Apoi, mulțimea a plecat către sediul Ministerului Educației, unde ministrul delegat pentru învățământ superior, Mihnea Costoiu, a anunțat pentru ora 15:00 o declarație de presă. Coloana a pornit pe Calea Victoriei, pe carosabil, pe o bandă de circulație. Studenții au scandat „Toate partidele aceeași mizerie”.

În drum spre Ministerul Educației, chiar și un jandarm striga, în surdină, „Educația salvează nația”.

Aproximativ 200 de studenți au ajuns în fața Ministerului  Educației, în jurul orei 5.20. Ei au scandat „6% vrem”, „Uniți salvăm educația”, „Educația finantați sau de la guvern plecați”. O studentă ține în mână un borcan pe care scrie „6%. Bani pentru educație”. Alții studenți și-au scris pe obraz 6%.

„Sunt nemulțumită de sistemul nostru de educație. Taxele sunt foarte, foarte mari. Eu sunt studentă la Filosofie. Imaginează-ți ce presiune și ce greu este pentru un părinte să-și țină copilul în facultate. Eu vin din provincie, am stat în cămin privat, dar până și acela m-a dezamăgit, îmi imaginez ce este la celelalte. Condiții mizere pentru studenți„, a declarat Raluca, studentă la Filosofie, pentru B365.ro.

„Bursele sunt foarte mici, nu avem cum să ne întreținem cu acei bani. În cămin e oribil. Eu stau în Pallady. Chiar dacă e un cămin bun, tot am gândaci în cameră. Educația este importantă pentru viitor, nu? Atunci de ce nu ajutăm copiii noștri să fie educați, nu înțeleg”, spune și Maria, studentă la Sociologie.

„Vreau să învăț, vreau să am posibilitatea să mă întețin pe parcursul facultății, să am din ce trăi. Vreau ca profesorii mei să aibă salarii umane, să vină cu drag la școală și să-mi predea„, se plânge Sorin, student la Politehnică.

Principalele revendicări ale studenţilor se referă la alocarea a 6% din PIB pentru educaţie şi creşterea finanţării de bază a universităţilor până la valoarea ei din 2008, creşterea subvenţiei cămine-cantine cu 30%, creşterea fondului de burse, investiţii reale în centrele de consiliere şi orientare în carieră.

Mihnea Costoiu, ministru delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, îi asigură pe studenţi, prin intermediul unui comunicat de presă, că Ministerul Educaţiei depune toate eforturile pentru îmbunătăţirea situaţiei lor.

„În calitate de fost student şi rector al unei importante universităţi din România, înţeleg revendicările studenţilor şi doresc să îi asigur pe toţi studenţii că Ministerul Educaţiei Naţionale depune toate eforturile pentru îmbunătăţirea situaţiei lor, precum şi pentru asigurarea accesului la un proces educaţional de cât mai bună calitate, în limitele constrângerilor bugetare cu care România se confruntă în prezent.

După ani de zile în care atât sindicatele, cât şi organizaţiile studenţeşti au fost marginalizate şi ignorate de guvernanţi, am demarat un program de consultare, negociere şi comunicare transparentă, tocmai pentru că ştim că nicio politică publică nu poate fi realizată fără consultarea beneficiarilor ei sau a personalului care o va aplica.

Mă bucură, de asemenea, faptul că tânăra generaţie de studenţi dă dovadă de implicare şi acţionează pentru rezolvarea unor probleme cu care sistemul educaţional se confruntă. De alfel, multe dintre observaţiie făcute în cadrul discuţiilor dintre minister şi reprezentanţii profesorilor sau ai elevilor/studenţilor au fost şi sunt avute în vedere de către minister.

Prin atragerea într-o proporţie din ce în ce mai ridicată a fondurilor europene, prin această îmbunătăţire a salarizării, prin creşterea fondurilor alocate de autorităţile locale pentru reabilitarea unităţilor de învăţământ, am reuşit să realizăm o creştere a finanţării reale a sistemului educaţional în scurtul timp de când am început să aplicăm această politică de respect şi responsabilitate în educaţie şi cercetare. Am crescut finanţarea bugetară pentru cercetarea aplicată şi am reuşit să creştem în termeni reali, alături de partenerii din mediul privat, alocările destinate cercetării şi inovării în România. Nu este încă suficient, dar este un drum corect, şi vom continua în această direcţie”, a declarat Mihnea Costoiu.

Mitingul la sediul Ministerului Educaţiei este programat să se încheie la ora 18.30. În timpul protestului de la Ministerul Educaţiei va fi restricţionat total traficul rutier pe strada General Berthelot, între străzile Th. Aman şi Luigi Cazzavilan.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button