Strict secret: cum împarte Chiliman un „tort” de 100 de milioane de euro

de:
28 ian. 2013
2 afișări
Strict secret: cum împarte Chiliman un

Primăria Sectorului 1 susţine într-un răspuns oficial formulat la solicitarea B365.ro că, din anul 2009 şi până în prezent, au fost reabilitate termic 523 imobile, pentru care s-au alocat aproximativ 450 milioane lei, fonduri provenind din bugetul local şi credit BEI (Banca Europeană de Investiţii). 

Numai că, în SEAP (Sistemului Electronic de Achiziţii Publice) – unde trebuie anunţată atât intenţia de licitaţie, cât şi atribuirea contractului, apar doar 26 de anunţuri de atribuire a lucrărilor de reabilitare termică (toate în a doua parte a anului 2009), cu un total de aprox. 72,5 milioane lei. Lista tuturor contractelor atribuite, precum şi firmele câştigătoare la licitaţiile organizate pot fi consultate, în tabel, aici

Cu toate că reporterii B365.RO au solicitat în scris la primărie, în baza Legii 544/2001, toate anunţurile de atribuire a contractelor de reabilitare termică a blocurilor, prin licitaţie publică, pentru a putea justifica diferenţele, reprezentanţii administraţiei locale nu au dorit să ofere aceste informaţii. 

„Nu am numerele anunţurilor de atribuire. Asta e muncă de cercetare şi ar însemna să pierd două săptămâni pentru aşa ceva”, a declarat Alexandru Ichim, purtătorul de cuvânt al Primăriei Sectorului 1. Asta în ciuda faptului că solicitarea B365.ro a fost formulată în urmă cu mai mult de 30 de zile. 

Cât costă şi cine ia bani pentru reabilitarea termică a blocurilor

Dacă în 2009, câştigătorii licitaţiilor au fost anunţaţi în SEAP, individual pentru fiecare imobil în parte, din 2010 primăria a schimbat tactica. Cu toate că lucrările au fost făcute demult, cetăţenii nu pot afla nici acum cât a costat blocul lor, de exemplu, nici ce agent economic a obţinut lucrarea din cauză că informaţiile privind firmele care fac reabilitarea termică au fost ţinute secrete, nefiind anunţate public, așa cum cere legea. 

Chiar și în prezent, în 2013, pe SEAP, figurează ca fiind în desfăşurare o licitaţie, lansată din aprilie 2010, pentru atribuirea unui acord-cadru pe trei ani pentru reabilitarea termică a unui număr estimat de 525 de blocuri din Sectorul 1, la valoarea estimată cuprinsă între 781.825.000 – 860.008.000 lei fără TVA, şi pentru care ofertele puteau fi depuse până pe 14 mai 2010. Nici după trei ani nu sunt publice informaţiile privind sumele care au intrat în conturile firmelor de reabilitare termică. De altfel, contractul cadru -care trebuia încheiat până în luna iunie 2010, se apropie de sfârșit, acesta urmând de fapt să expire în această primăvară. 

Potrivit unui răspuns al administraţiei locale, formulat la solicitarea B365.RO, contractul în speță ar fi fost atribuit iar lucrările de reabilitare termică sunt executate, în baza unor contracte subsecvente, de o asociere de şapte firme, respectiv unii din cei mai mari constructori din București. Primăria Sectorului 1 refuză însă să informeze cum au fost împărțite lucrările între cele șapte firme:

SC Tehnologica Radion SRL

SC Straco Group SRL

SC Adrian Construct SRL

SC Palex Construcţii-Instalaţii SRL

SC Ziggy Construct SRL

SC Iconomic Sacom SRL

SC Delta ACM

Aceiaşi agenţi economici se regăsesc şi în tabelul întocmit de reporterii B365.RO pe baza anunţurilor de atribuire publicate în SEAP din 2009, numai că pentru mult mai puţine blocuri şi mult mai puţini bani.

„Sunt contracte subsecvente cu pachete de câte 20-30 de blocuri”, a precizat pentru B365.RO purtătorul de cuvânt al administraţiei locale. Cu toate acestea, Primăria Sectorului 1 refuză să informeze ce sume a primit fiecare firmă în parte și pentru reabilitarea a câte blocuri. 

Primăria Sectroului 1, obligată de lege să fie transparentă în cheltuirea banilor publici

Potrivit legii însă, Primăria Sectorului 1 este obligată să asigure transparenţă în cheltuirea banilor publici. Cel puţin aşa susţine ANRMAP (Autoritatea Naţională de Reglementare şi Monitorizare a Achiziţiilor Publice). „Autoritatea contractantă are obligaţia de a asigura transparenţa atribuirii contractelor de achiziţie publică şi a încheierii acordurilor-cadru prin publicarea, în conformitate cu prevederile prezentului capitol, a anunţurilor de intenţie, anunţurilor/invitaţiilor de participare şi anunţurilor de atribuire”, se menţionează în art. 47 din OUG 34/2006 invocat de ANRMAP. 

Primăria Sectorului 1 s-a împrumutat cel mai mult din toată ţara până acum, pentru realizarea lucrărilor de reabilitare termică. Astfel, administraţia Chiliman a contractat un credit de la BEI în valoare de 125 milioane euro, ce trebuie restituit, cu tot cu dobânzi, în 20 de ani. Potrivit statisticilor Ministerului Dezvoltării, Chiliman şi Vanghelie sunt campionii costurilor de reabilitare termică a apartamentelor din Bucureşti. 

Citeşte şi Primăria Sectorului 1 anunţă continuarea gratuită a programului de reabilitare termică. 

 

 

Cookies