„Străzi deschise” în București, în weekendul 14-15 mai. Evenimente atât în centrul orașului, cât și-n cartiere

11 mai 2022
5978 Afișari
„Străzi deschise” în București, în weekendul 14-15 mai. Evenimente atât în centrul orașului, cât și-n cartiere
„Străzi deschise” în București, în weekendul 14-15 mai. Evenimente atât în centrul orașului, cât și-n cartiere. Sursa foto: Facebook/ ARCUB

Proiectul „Străzi deschise” continuă în București și weekendul acesta – 14 și 15 mai. Străzile devin pietonale atât în centrul orașului, cât și în cartierele din Capitală. Bucureștenii sunt invitați la o serie de evenimente.

„Străzi deschise” în București, în weekendul 14-15 mai

Acesta este cel de-al doilea weekend „Străzi deschise – Bucureşti, promenadă urbană” și deschide trasee pietonale pe Calea Victoriei şi Bulevardul Unirii între 14 şi 15 mai. Mai multe evenimente organizate în aer liber sunt pregătite de teatre, universități, biblioteci, centre culturale și operatori culturali independenți. Acestea vor avea loc în zone centrale din București şi în cartiere.

Mai multe zone din Capitală devin pietonale sâmbătă și duminică, între orele 09:00 și 22:00:

  • Calea Victoriei între Piaţa Victoriei şi Splaiul Independenţei;
  • Bulevardul Unirii între Splaiul Independenţei şi Bulevardul Dimitrie Cantemir, respectiv între Bulevardul Dimitrie Cantemir şi Bulevardul Mircea Vodă;
  • Rondul de la Fântâna Zodiac din zona Parcului Carol 1, Sector 4.

În cadrul evenimentului vor fi și activităţi educative şi matinee pentru cei mici (între orele 09:00-11:00), dar şi evenimente de seară (între orele 17:00 – 21:00), printre care spectacole de teatru, dans contemporan, ateliere, instalaţii participative şi concerte în zone centrale din oraş şi în cartiere.

Evenimentele pentru cei mici

Copiii se pot bucura weekendul acesta de teatru de păpuşi şi ateliere de lectură pregătite de Biblioteca Metropolitană Bucureşti în faţa treptelor Muzeului de Istorie al României (ZONA 1 din programul „Străzi deschise”).

Universitatea Naţională de Arte Bucureşti participă sâmbătă și duminică la „Străzi deschise” cu un atelier de construit o instalaţie spaţială din modul gonflabil şi un atelier de „Pictură pe apă” pentru copiii şi adolescenţii. Atelierele sunt ţinute de reprezentanţi ai Departamentului Pedagogia Artei UNArte pe Calea Victoriei, în zona Parcul Iorga (ZONA 8 din programul „Străzi deschise”).

Evenimente pe seară pe Calea Victoriei

Începând cu ora 17:00, se vor activa mai multe puncte din traseul pietonal de pe Calea Victoriei şi din zone învecinate. Publicul este invitat să participe la o serie de evenimente artistice pregătite de instituţii publice şi operatori culturali privaţi din Bucureşti.

În zona Palatului CEC – Muzeul de Istorie al României (ZONA 1 din programul „Străzi deschise”), sâmbătă -14 mai, UNArte Bucureşti organizează un workshop cu Mihai Mălaimare, dedicat statuilor vivante.

În zona magazinului Muzica (ZONA 3 din programul „Străzi deschise”), ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti inaugurează o instalaţie participativă pe vitrina magazinului Muzica, iar Asociaţia Delazero prezintă, sâmbătă și duminică, de la ora 17:00, spectacole de dans contemporan pe care le va itinera şi în cartierele din Capitală. Începând cu ora 19:00, vizitatorii pot asculta sâmbătă – 14 mai, un recital canto – muzică pop susţinut de Vivian Clement, iar duminică – 15 mai, un concert al cursanţilor Şcolii de Artă Bucureşti – Secţia Canto – Muzică uşoară.

Teatrul de Animaţie Ţăndărică îi așteaptă pe bucureșteni în faţa Hotelului Radisson (ZONA 7 harta „Străzi deschise”), unde prezintă în ambele zile, de la ora 18:00, peste două ore de reprezentaţii de teatru.

Toate aceste evenimente care au loc pe traseul pietonal din Calea Victoriei vor fi completate cu prezentări de modă ce sunt pregătite de Departamentul Modă al UNArte programate în fiecare zi de weekend, în intervalul orar 17:00 şi 19:00, în zona Parcului Iorga (ZONA 8 din programul „Străzi deschise”).

Evenimente și în cartiere

Începând cu acest weekend, programul „Străzi deschise” extinde activitățile în afara centrului oraşului, în mai multe weekenduri din luna mai și până-n octombrie 2022.

Astfel, pentru prima dată în cadrul „Străzilor deschise”, bucureştenii care locuiesc în Sectorul 4 se pot bucura, sâmbătă și duminică (14-15 mai), de un program încărcat de evenimente artistice şi educative în rondul de la Fântâna Zodiac, din zona Parcului Carol I.

În ambele zile, în intervalul orar 10:00 – 21:00, cei care locuiesc în cartierul Parcul Carol sunt invitaţi la spectacole susținute de Teatrul Evreiesc şi Teatrul de Animaţie Ţăndărică, concerte de canto, orgă electronică şi percuţie pregătite de Şcoala de Artă Bucureşti şi un concert al grupului „Adagio” prezentat de Palatul Naţional al Copiilor, recitaluri muzicale şi ateliere pentru copii organizate de CREART, reprezentaţii de dans contemporan susţinute de Asociaţia Delazero şi prezentate de ARCUB, iar Clubul Copiilor Sector 2 prezintă expoziţii de pictură şi momente de dans.

Stați fără grijă, în cadrul evenimentului sunt incluse și o zonă de street food, standuri cu produse handmade, panouri foto, muzică ambientală și o zonă de relaxare.

Alte evenimente din cadrul proiectului

Pe lângă cele menționate mai sus, „Străzi deschise-București” aduce mai multe evenimente conexe:

  • participanţii la „Străzi deschise” se pot bucura pe 14 și 15 mai de Street Food Festival, organizat de Gourmet Entertainment în Piaţa Victoriei şi Piaţeta Regelui.
  • Festivalul Nostalgia aduce instalaţii de artă stradală pe Calea Victoriei.
  • Casa Filipescu Cesianu a Muzeului Municipiului Bucureşti îi așteaptă pe vizitatori cu expoziţii permanente, instalaţii şi expoziţii outdoor.
  • La sediul Mihail Sadoveanu a Bibliotecii Metropolitane Bucureşti, au loc, în curtea bibliotecii, lansări de carte şi recitaluri de operă.
  • Expoziţia de fotografie „World Press Photo Romania” poate fi vizionată, gratuit, în Piaţa Universităţii până pe 4 iunie.
  • În premieră, Untold Festival vine la Bucureşti cu DJ music spots pe Calea Victoriei, în piaţeta din faţa Teatrului Odeon şi la intersecţia cu strada Lipscani.
  • Fântânile din Piața Unirii se redeschid sâmbătă, 14 mai, cu un spectacol multimedia, care va începe la ora 21:00. Vizitatorii se pot bucura de show-uri multimedia care vor rula de vineri până duminică, până la toamnă.

Mai multe informații despre weekendul 14-15 mai 2022 „Străzi deschise” pot fi găsite pe: pmb.ro, arcub.ro, creart.ro, proedus.ro.

Cookies