Un nou bir pentru bucureşteni: taxă de aglomeraţie în trafic, în Capitală

de:
20 dec. 2011
0 Afișari
Un nou bir pentru bucureşteni: taxă de aglomeraţie în trafic, în Capitală

Strategia a fost respinsă marţi, prin vot, de către Consiliul General.

Studiul privind Strategia energetică a Capitalei recomandă eliminarea până în 2012 a subvenţiei generale la căldură şi înlocuirea acesteia cu una bazată pe criterii sociale. Practic, ar trebui să fie subvenţionaţi doar bucureştenii cu venituri mici. Potrivit raportului de specialitate întocmit de Primăria Capitalei, eliminarea subvenţiei generale la căldură, dar şi concesionarea serviciului de furnizare a energiei termice în Bucureşti către o firmă privată, vor aduce la bugetul primăriei o economie de 3 miliarde de euro în zece ani.

Recomandarea privind eliminarea subvenţiei este însă încălcată înainte de a fi aprobată. Primarul general, Sorin Oprescu, a dat asigurări că în acest sezon rece, ce include şi lunile de iarnă de la începutul lui 2012, toţi bucureştenii vor primi subvenţie la căldură.

O altă componentă a Strategiei energetice este cea legată de climă şi mediu. Mai exact, Strategia Energetică a Capitalei recomandă utilizarea unor surse alternative de producere a energiei termice. Potrivit raportului de specialitate al Primăriei Capitalei, „aproximativ 40% din valoarea totală a cererii de energie termică în 2020 se va asigura de la sistemele de încălzire solară”,  20% va proveni  din facilităţile de transformare a deşeurilor în energie, iar alte 30 de procente din biocombustibil.

În ceea ce priveşte sectorul transporturilor, „risipa de energie datorată ambuteiajelor în trafic va fi redusă prin introducerea unei taxe de aglomeraţie, restricţiilor privind parcarea şi măsurilor de control al traficului”, se mai menţionează în raportul municipalităţii. Documentul nu precizează însă modul în care vor fi implementate aceste măsuri şi nici când vor fi introduse. Primăria a mai propus în vara acestui an şi introducerea unei taxe de acces în centrul Capitalei. Potrivit proiectului, măsura va fi aplicată doar dacă traficul rutier din zona centrală va depăşi capacitatea infrastructurii existente.

Strategia Energetică a Capitalei a fost realizată şi în scopul concesionării serviciului public de furnizare a energiei termice. În 2006, Consiliul General al Municipiului Bucureşti a aprobat raportul „Programului Multi-Sector al Municipiului Bucureşti – Subproiectul încălzire centralizată: Servicii de consultanţă Parteneriat Public-Privat”. Potrivit raportului, sistemul centralizat de alimentare cu energie termică, operat de RADET şi aflat în proprietatea CGMB, ar trebui concensionat către o companie public-privată. Înainte de a se face o asemenea concesiune însă, primăria trebuia să pună la punct o strategie enrgetică a Capitalei, dar şi un plan investiţional pentru RADET.

Strategia trebuia implementată încă din 2009, însă acest obiectiv nu a putu  fi realizat înainte ca strategia să fie aprobată de CGMB.

Cookies