Strașnic de București! Am găsit la Vatra Neamului alinare cu soleancă, borș ucrainean, zeamă moldovenească, plăcinte basarabene și salonul Florin Piersic

susținut de
19 apr. 2024
1329 afișări
Strașnic de București! Am găsit la Vatra Neamului alinare cu soleancă, borș ucrainean, zeamă moldovenească, plăcinte basarabene și salonul Florin Piersic

Să vorbim despre ciorbele vindecătoare de la Vatra Neamului dimpreună cu atracțiile locale. Conform unui studiu personal efectuat, la ora 13:00, printre colegii lihniți de birou, toate problemele, necazurile și tristețile de moment pot fi drese și mai apoi vindecate cu o farfurie de soleancă sau cu una de zeamă moldovenească de pui, fierbinte, servită cu mămăliguță și-un ardei iute mai nervos decât Horia Constantinescu într-o zi bună pe TikTok.

Astăzi e despre frații noștri de peste Prut, despre basarabeni, care-s mai români decât noi sau decât vrem noi să recunoaștem. Îți povestesc puțin despre Vatra Neamului, un restaurant din seria tradițional românesc – cu accente basarabene și influențe rusnace, mai ales în meniu. E singurul loc din de lângă București unde găsești la un loc Soleancă, Zeamă moldovenească cu pui și tăiței de casă, borș ucrainean cu vită și sfeclă roșie, dar și plăcinte basarabene cu brânză de oi, de vaci sau dulci, cu vișine din compot. Mămica mea!

Dar, mai presus de toate, e singurul restaurant din România care se poate lăuda cu un salon întreg dedicat lui Florin Piersic. Salutare și bun venit la Mănânc pentru tine, episod cu multe ciorbe, plăcinte și legende.

Plăcintă cu vișine, ca să știm cum stăm
Interior Vatra Neamului – Balotești

Aici mănâncă Florin Piersic, când vrea

– S-ar putea să vină și dl. Florin Piersic să mânânce astăzi, în salon. mă anunță ospătarul mândru nevoie mare

– Și vine singur? E masă mare, eu de colo.

– Depinde. Singur, cu prieteni. De obicei, vine cu asistenta.

Trebuie spus că Vatra Neamului este un restaurant tradițional românesc clasic, decorat ca atare, dar primul lucru care-ți sare în ochi sunt tablourile cu scriitori, domnitori și actori. Multe, foarte multe personalități te privesc prin lumina chioară din restaurant cum sorbi din borș. Fiind foarte mare, Vatra Neamului are mai multe saloane/separeuri, care se deschid la cerere sau cu rezervare prealabilă. Eu am vizitat doar două: Salonul Scriitorilor și Salonul Florin Piersic. Cel din urmă este un separeu doldora de tablouri cu Piersic în diferite momente și stagii ale vieții sale de actor. Destul de mișto, dacă mă întrebi pe mine. Un pic cam mult după gustul meu, dar mișto. Apreciez inițiativa.

Salonul Florin Piersic de la Vatra Neamului

Am mâncat pentru tine la Vatra Neamului

Trei feluri de ciorbă și încă vreo trei de plăcinte, acestea fiind vedetele locului. Trebuie spus că ciorbele, supele și borșurile vin în miniceaunele cu polonic și flacără dedesubt, astfel încât să rămână fierbinți pe tot parcursul mesei. Indiferent despre ce preparat vorbim, porțiile sunt foarte generoase, deci ai grijă. Uite și meniul aici.

Soleancă | 32 lei – 400 g

Soleanca, o ciorbă delicioasă cu origini controversate între Rusia și Ucraina, este recunsocută pentru gustul de afumături. Soleanca e un fel de ciorbă waste friendly avant la lettre, care se face (sau se făcea) de obicei folosind resturile de mâncare de la petreceri: afumături, cărnet, castraveți murați, măsline și, în general, cam ce mai găseai rămas prin frigider.

Rețeta clasică include carne de vită sau porc, cartofi, morcovi și orez, dar există și variante moderne, cu diferite afumături, unele mai selecte decât altele. Indiferent de varianta aleasă, soleanca rămâne un simbol al inventivității est Europene. Unul gustos, așa cum se dovedește și în cazul de față.

Soleanca de Vatra Neamului este delicioasă, cu gust intens de afumătură și doldora de fîșii mici de ceea ce pare a fi un fel de mușchi afumat sau costiță.  Pentru mine a fost ciudat să văd lămâie și măsline în ciorbă, dar în soleancă se pupă de minune. Smântâna este inclusă și recomandată. O ciorbă gustoasă, foarte puțin uleioasă, care n-ar trebui să lipsească din nici o sesiune de reveneală după o băută strașnică cu băieții. Sau cu fetele. Scuze eu.

Zeamă moldovenească de pui | 24 lei – 400 g

Pentru ăștia 24 de lei, îți vine acest miniceaunel de zeamă vindecătoare de pui, cu tăiței de casă. Zeama asta te unge pe suflet, mai ales într-o zi friguroasă de primăvară ca asta în care am venit eu aici. Se servește cu un pui de mămăligă fierbinte și un ardei iute, ambele incluse în preț. N-ai cum să găsești o zeamă mai bună decât asta, la banii ăștia, în București. Merită să bați drumul până la Balotești pentru ea. Zeama moldovenească de pui de la Vatra Neamului poate atinge corzi sensibile, căci vine la pachet cu gust de copilărie și nostalgie. Atenție, frige!

Borș ucrainean cu sfeclă roșie și carne de vită | 27 lei – 400g

Cum le împacă gastronomia pe toate. Borșul ăsta e puțin acrișor, evident, dar nu să-ți sară căciula. E moderat, gustos, cu carne fragedă de vită, ușor de mestecat și înghiție. Cu puțină smântână aduce la gust a ceea ce nemțenii mei numesc „dresalâ”. Doar aduce, căci dresala se face cu zer, e altă mâncare de peșet. Slava Ukraini!

Vai di mini șî di mini! Ci buni-s tăti plăcintili

 

Într-un colț de restaurant, o bucătăreasă împachetează de zor la plăcintele comandate. Sunte făcute pe loc, cu umpluturi diferite, după suflețelul meseanului, adicătelea al meu. Am luat așa:

  • plăcintă cu brânză de oi (29 lei),
  • plăcintă cu brânză de oi și ardei iute (tot 29 de lei),
  • plăcintă cu brânză de vaci și verdețuri – mărar, adică – (26 de lei)
  • plăcintă cu vișine (29 lei).

Practic, aceeași foaie, umpluturi diferite. Plăcinte bune, sățioase, de împărțit cu prietenii. E păcat mare să-ți iei doar una. Trebuie să încerci din fiecare câte puțin, să râzi, să împarți, să molfăi și să mai vrei, dar să nu mai poți. Dacă ar fi să fac un top, pe locul 1 aș pune plăcinta cu vișine. Vișine din compot, o crustă subțire de aluat cald pudrat cu zahăr vanilat și un gust delicios, simplu, curat. Perfect.

Plăcintă cu vișine de la Vatra Neamului

Pe locul doi ar veni tare plăcinta cu brânză de vaci și mărar sau cum să te întorci la bunici dintr-o singură mușcătură. Proaspătă, gustoasă, dar dacă nu te-nțelegi cu măraru n-are sens. E păcat s-o dai la câini. Iar pe 3, fără poză, plăcinta cu brânză de oi, varianta nepicantă. Sunt curios cum va arăta la tine topul.

Plăcintă cu brânză de vaci și mărar

Total Vatra Neamului: 223 de lei, cu tot cu Coca-Cola și pâine.

O să mai mănânc pentru tine aici? R: Da.

Ne vedem la Balotești, la Vatra Neamului la o soleancă. Poate și cu maestrul Florin Piersic, cine știe.

Să ne fie de bine! Am mâncat și azi pentru tine.

Ah! Și să nu uit: servire impecabilă și toalete de nota 11! Excepțional pentru un restaurant atât de mare și care mai și organizează nunți-botezuri-cumetrii.

Poftim și alte locuri pe unde am mai mâncat pentru tine:

 

Cookies