Stradivarius, Guarneri, Gagliano, Testore – în Festivalul VIORI DE COLECŢIE la Sala Radio

de:
02 apr. 2013
0 Afișari
Stradivarius, Guarneri, Gagliano, Testore - în Festivalul VIORI DE COLECŢIE la Sala Radio

 A reuni în cinci zile pe scena Sălii Radio patru viori de colecţie şi pe maeştrii lor înseamnă un maraton artistic de care orice sală de concerte din lume ar fi mândră. ”  – a declarat Oltea Şerban-Pârâu – director artistic al Orchestrelor şi Corurilor Radio şi redactor-şef Radio România Cultural.

Cea de-a doua ediţie a Festivalului VIORI DE COLECŢIE la Sala Radio se va desfăşura între 8 şi 12 aprilie, cinci zile de sărbătoare care vor însemna trei recitaluri şi două concerte.
Viorile de colecţie reprezintă un punct de atracţie important pentru spectatorii români în ultimii ani. Vioara Stradivarius care a fost ani de zile în folosinţa lui Ion Voicu şi pe care cântă astăzi Alexandru Tomescu a dat numele unui turneu naţional ce ajunge în 2013 la a şasea ediţie. Stradivarius-ul la care interpretează violonistul român Liviu Prunaru, pusă la dispoziţia sa de Concertgebouw Amsterdam sau vioara Guarneri del Gesu care i-a aparţinut lui George Enescu şi pe care cântă acum Gabriel Croitoru au inspirat alt turneu naţional: Duelul viorilor – Stradivarius versus Guarneri, care ajunge în 2013 la a treia ediţie. Mai mulţi violonişti născuţi în România se bucură de onoarea de a cânta pe astfel de instrumente de colecţie, în festivalul de la Sala Radio fiind invitaţi, alături de Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru, şi George Cosmin Bănică – concertmaestrul Orchestrei Tonhalle din Zürich, cu vioara Testore şi Bogdan Zvorişteanu – concertmaestrul orchestrei Suisse Romande din Geneva, cu vioara Gagliano.

Luni, 8 aprilie (19.00), prima întâlnire a melomanilor va fi aceea cu violonistul BOGDAN ZVORIŞTEANU şi vioara sa Gagliano (1761), care a aparţinut şi colecţiei compozitorului Fritz Kreisler. Concertmaestru al prestigiosei orchestre Suisse Romande (Elveţia), BOGDAN ZVORIŞTEANU a ocupat anterior aceeaşi poziţie la Orchestra Filarmonică din Santiago de Compostela (Spania) şi la cea de cameră din Pforzheim (Germania), susţinând recitaluri şi concerte în Europa, Argentina, Canada, China, Coreea de Sud, Japonia. Alături de artistul român îl veţi asculta şi pe chitaristul italian ALESSIO NEBIOLO, programul serii reunind lucrări semnate de Bach, Paganini, Bartók, Sarasate şi Piazzolla.

Marţi, 9 aprilie, este momentul reîntâlnirii cu violonistul Gabriel Croitoru şi vioara Guarneri del Gesù (1731) – supranumită „Catedrala” şi extrem de preţuită de George Enescu, unul dintre cei care s-au bucurat de frumosul instrument. Alături de o altă legendă a scenei muzicale româneşti – pianistul VALENTIN GHEORGHIU – Gabriel Croitoru va interpreta trei sonate ale marelui Beethoven : Sonata nr. 1 în re major pentru pian şi vioară, Sonata nr. 5 în fa major pentru pian şi vioară – Sonata Primăverii şi Sonata nr. 9 pentru pian şi vioară – Sonata Kreutzer.

Miercuri, 10 aprilie, este rândul viorii Stradivarius (1694) să vă încânte, instrument ce va răsuna în mâinile violonistului Liviu Prunaru, concermaestru al prestigioase orchestre Concertgebouw din Amsterdam, cotată drept una dintre cele mai bune din lume. Cariera sa solistică internaţională în plină ascensiune cuprinde colaborări cu cele mai importante ansambluri din lume, precum London Philarmonic Orchestra, London Symphony Orchestra, Orchestre National de Belgique, Orchestra Filarmonică din Atena ş.a. Liviu Prunaru şi Orchestra de Cameră Radio, dirijată de JOZSEF HORVÁTH, vă propun un program ce înseamnă: Warlock – Suita Capriol pentru orchestră de coarde; Haydn – Concertul nr.1 în do major pentru vioară şi orchestră şi Simfonia nr. 104 în re major – London; Mendelssohn – Uvertura Frumoasa Melusina.

Joi, 11 aprilie, GEORGE COSMIN BĂNICĂ, în prezent concertmaestru al Orchestrei Tonhalle din Zürich, va aduce în faţa dvs. o altă vioară-bijuterie: Testore, realizată în anul 1710 de lutierul italian. În recitalul oferit alături de pianistul RĂZVAN DRAGNEA, vă veţi întâlni cu partituri create de Enescu – Sonata în fa minor pentru pian şi vioară, Stravinski – Divertimento, Ceaikovski – Melodie, Dvořák – The song my mother taught me (Cântecul învăţat de la mama mea) şi Saint-Saëns – Introducere şi Rondo Capriccioso în la minor.

Vineri, 12 aprilie, sărbătoarea muzicală se va încheia cu Gabriel Croitoru şi vioara sa Guarneri del Gesù care va reveni alături de Orchestra Naţională Radio, sub bagheta dirijorului ei principal – TIBERIU SOARE. Repertoriul serii vă oferă şansa de a audia două capodopere ale genului simfonic: Ceaikovski – Concertul în re major pentru vioară şi orchestră şi Prokofiev – Simfonia nr. 5 în si bemol major.

 

Cookies