Strada Ion Antonescu a fost ștearsă de pe hartă. Cum s-a ajuns la această schimbare

15 feb. 2021
69 afișări
Strada Ion Antonescu a fost ștearsă de pe hartă. Cum s-a ajuns la această schimbare

Strada Ion Antonescu din Ilfov a devenit strada Biruinței, după ce noua consilieri locali ai PNL din comuna 1 Decembrie au votat pentru schimbare, respectând astfel articolul 13 al OUG 31/2002.

Majoritatea PNL dintr-o comună din Ilfov a schimbat numele străzii Ion Antonescu în strada Biruinței. Consilierii PSD,PMP și Pro România au votat împotriva acestei decizii, dar ea a fost adoptată pe 29 ianuarie în ședinta Consiliului Local al comunei 1 Decembrie, scrie g4media.ro.

Păstrarea sau acordarea numelui Ion Antonescu unor străzi încalcă legea, potrivit articolului 13 al OUG 31/2002 care interzice acordarea numelor persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni de genocid contra umanității și de crime de război unor străzi, bulevarde, scuaruri, piețe, parcuri sau altor locuri publice.

Strada Ion Antonescu din Ilfov a devenit strada Biruinței. Caz similar la Constanța

Institutul Elie Wiesel a reclamat existența unei străzi cu numele mareșalului Ion Antonescu, iar Comisia de Atribuire de Denumiri a Județului Constanța a avizat favorabil proiectul de hotărâre a Consiliului Local, din septembrie 2016, de schimbare a denumirii Străzii Mareșal Ion Antonescu în Strada Contraamiral Horia Măcellariu. Consiliul Local din 2016, majoritar PSD, a respins însă proiectul de hotărâre.

Primarul Vergil Chițac (PNL) a declarat pentru G4Media că în jurul figurii și rolului jucat de Ion Antonescu în istoria României există ”evaluări diverse, chiar contradictorii, polemici și controverse”.

Chițac a invocat rolul pe care mediile academice și istoricii din Constanța ar trebui să îl aibă în vederea unui verdict cu privire la schimbarea numelui străzii, pentru a evita ”abordările amatoriste”.

Mareșalul Ion Antonescu a condus România între 1940-1944, perioadă în care au fost deportați, închiși în lagăre și omorâți evreii din Moldova, Basarabia, Bucovina şi Transnistria.

Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” spune că în România şi în teritoriile aflate sub controlul său au fost ucişi sau au murit între 280.000 şi 380.000 de evrei români şi ucraineni.

Cookies