ESENTIAL

Strada cu un singur număr din Bucureşti – cea mai neobișnuită adresă din Capitală

Strada Vasile Adamache din Bucureşti (fosta stradă a Sinagogii) are un singur număr: numărul 11. Explicaţia o găsim în demolările care au avut loc în zonă în perioada comunistă, dar şi în „închiderea” Sinagogii Mari, care se află la această adresă, între blocurile ceauşiste, după cum a povestit Anca Tudorancea – Ciuciu, cercetător în istorie la Centrul pentru Studiul Istoriei Evreilor din România – Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România, într-o conferinţă susţinută la Muzeul Municipiului Bucureşti.

Lucrările la Sinagoga Mare au început în 1846, fiind finalizate un an mai târziu, când a fost inaugurată de marele rabin Meşulam Zalman Fränkel şi de rabinul Zalman Barav. Conform cercetătorului citat, sinagoga a fost ridicată în urma unei hotărâri a comunităţii evreilor lehi, proveniţi din Polonia.

Sinagoga a fost salvată printr-un protest internaţional, dar şi datorită faptului că Academia Română a declarat-o monument arhitectonic, adaugă Anca Tudorancea. Aici a funcţionat şi Şcoala Israeliţior pământeni, prima şcoală a evreilor din Bucureşti. Din anul 1991, Sinagoga mare găzduieşte Muzeul Holocaustului din România.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button