Stolurile de ciori care au pus stăpânire pe Grădina Cișmigiu vor fi studiate în 2022 de ornitologi. În etapa 2, „vecinii cu aripi” vor fi alungați

27 ian. 2022
585 Afișari
Stolurile de ciori care au pus stăpânire pe Grădina Cișmigiu vor fi studiate în 2022 de ornitologi. În etapa 2, „vecinii cu aripi” vor fi alungați

Ciorile care migrează noaptea către Parcul Cișmigiu, sursa de zgomot, mizerie și nemulțumire în centrul Capitalei, intră în colimatorul specialiștilor. Ani de zile, primari generali ai Capitalei, specialiști și bucureșteni au dezbătut cum pot fi ele îndepărtate, fără să se desprindă o soluție care să fie aplicată.

Primăria Capitalei va aloca jumătate de milion de lei pentru a studia în 2022 comportamentul ciorilor din Cișmigiu, după ce bucureștenii au adoptat proiectul propus de municipalitate, într-un sistem nou de bugetare participativă. Studiul se întinde pe parcursul a doi ani, în primul an se va observa cauza migrației și comportamentul păsărilor, iar în 2023 se vor implementa măsurile propuse.

  • Proiectul „Ciorile din Grădina Cișmigiu. Vecini cu aripi” a fost decis de bucureşteni, prin vot, anul trecut, în noiembrie. Inițiativa s-a calificat pe locul 2 din 4 proiecte adoptate de bucureșteni, obținând 1.111 de voturi, în cadrul procesului de bugetare participativă iniţiat de Primăria Municipiului Bucureşti.

Ciorile înnoptează zilnic în Cișmigiu

Timp de 6 luni pe an, Parcul Cișmigiu, parcul cel mai mare și mai central al Capitalei, care se află vizavi de Primăria Capitalei, este invadat de ciori care vin să înnopteze în copaci. Acestea produc zgomot pentru locuitorii din zonă, murdăresc cu excremente băncile și aleile și pot fi sursă de infecție.

Potrivit descrierii proiectului, ideea acestui proiect a pornit de la frustrarea acumulată vizitatorii parcului și vecini față de prezența ciorilor în Cișmigiu.

Deși, în ultimii ani au fost făcute eforturi pentru spălarea mobilierului și a aleilor din Grădina Cișmigiu în sezonul cald, acestea au fost insuficiente și costisitoare.

„Vegetația, monumentele și mobilierul istoric au foarte mult de suferit din pricina găinațului, iar mulți dintre iubitorii Cișmigiului vor să scape (cu orice preț) de aceste păsări. Frustrarea îi face pe unii oameni să ceară împușcarea păsărilor sau tăierea arborii înalți din parc. Ca să găsim cele mai bune soluții pentru problema mizeriei cauzate de stolul de ciori care înnoptează (zilnic, între lunile iunie-noiembrie) în Grădina Cișmigiu e necesar să înțelegem, în primul rând, cauza migrației și comportamentul păsărilor. Un studiu de mediu (ornitologic) corect realizat ar putea furniza și cele mai bune soluții pentru a îndepărta roost-ul de ciori din Grădina Cișmigiu.”, se arată în descrierea proiectului adoptat.

Utilitatea proiectului

PMB arată că cheltuiește (prin ALPAB) sume ridicate pentru spălarea aleilor și a mobilierului din Grădina Cișmigiu de găinațul produs de ciori. Efectele curățeniei sunt însă limitate și, în perioada iunie-noiembrie, parcul miroase și arată insalubru.

Patrimoniul construit este distrus de excrementele ciorilor, vegetația suferă din cauza acidului uric prezent în excremente, vizitatorii și vecinii parcului sunt frustrați din cauza disconfortului olfactiv și auditiv produs de migrația zilnică a stolului de păsări, există riscul apariției unor focare de infecție cu histoplasmoză (din cauza găinațului care favorizează dezvoltarea unor fungi, ușor de inhalat în condiții de uscăciune).

Prezența stolului de ciori între unile iunie-noiembrie face inutilă orice discuție legată de reabilitarea generală a Grădinii Cișmigiu. Până la rezolvarea acestei probleme, orice efort de a reda strălucire Grădinii Cișmigiu va fi acoperit în găinaț, timp de cel puțin 6 luni din an. Arborii bătrâni, pe care ciorile înnoptează, au început să se usuce. Vara, parcul este plin de păsări moarte și miroase ca un coteț, fiind un focar de infecție și pentru toată avifauna care locuiește în parc.

Acțiunile necesare pentru implementare adoptate:

1. Stabilirea cauzelor care generează migrația zilnică a stolului de ciori în Cișmigiu, în intervalul iunie-noiembrie, prin intermediul unui studiu de mediu realizat decătre biologi experți în ornitologie.

2. Stabilirea unor măsuri de către specialiști în mediu (pe baza studiului realizat în faza 1), care să reducă impactul migrației stolului de ciori sau să o elimine total, într-un mod minim invaziv și respectuos față de natură.

3. Implementarea măsurilor propuse pentru a reduce prezența stolului de ciori în Cișmigiu și monitorizarea eficienței acestora. Exemple: https://www.humanesociety.org/resources/what-do-about-crows https://audubonportland.org/our-work/rehabilitate-wildlife/having-a-wildlife-problem/urban-crows/downtown-crows/

Cele patru proiecte câştigătoare în cadrul procesului de bugetare participativă iniţiat de Primăria Municipiului Bucureşti sunt:

1. „O oază de relaxare pentru pacienţii Spitalului Clinic Prof. Dr. Theodor Burghele”. Proiectul a obţinut cel mai mare număr de voturi (1.159) şi îşi propune amenajarea unui spaţiu verde în curtea spitalului menţionat.

2. „Ciorile din Grădina Cişmigiu | Vecini cu aripi”. Proiectul a obţinut 1.111 voturi şi are în vedere rezolvarea problemei ciorilor din Cişmigiu într-un mod respectuos faţă de mediu.

3. „Infrastructură pentru biciclete: marcaje, parcări şi staţii de reparat biciclete”. Proiectul s-a clasat pe locul al treilea, cu 1.052 voturi şi urmăreşte dezvoltarea mobilităţii urbane prin intermediul bicicletelor.

4. „Parc Freerun şi Parkour pentru copii şi adolescenţi”. Proiectul a primit 899 de voturi şi vizează crearea unui spaţiu de joacă şi exerciţii în aer liber în Parcul Regele Mihai I (Herăstrău)”, mai spune edilul general.

 

Cookies