Știți cum arată brelocurile de 1.000 de dolari? Nu sunt de la vreo casă de modă, sunt făcute de un ucrainean din epava unui avion rusesc doborât

01 mai 2022
493 afișări
Știți cum arată brelocurile de 1.000 de dolari? Nu sunt de la vreo casă de modă, sunt făcute de un ucrainean din epava unui avion rusesc doborât
Știți cum arată brelocurile de 1.000 de dolari? Nu sunt de la vreo casă de modă, sunt făcute de un ucrainean din epava unui avion rusesc doborât. Sursa foto: Reuters

Un ucrainean a găsit o destinație inedită pentru resturile unui avion rusesc doborât de trupele ucrainene: transformă epava în brelocuri pentru chei pe care le vinde pe internet pentru a strânge bani pentru țara sa. Deși prietenii și cunoscuții i-au spus că nimeni nu va plăti 1.000 de dolari pentru aceste brelocuri, bărbatul, pe numele său Iurii Visoven, a strâns într-o singură noapte câteva zeci de mii de dolari.

Când auzi „breloc” și „1.000 de dolari” în aceeași propoziție te gândești fie la un accesoriu de lux, semnat de o prestigioasă casă de modă, fie la un breloc special, cu o poveste extraordinară în spate. În cazul accesoriilor făcute de ucraineanul Iurii Visoven putem vorbi despre a doua variantă. Bărbatul este fondatorul „Drones for Ukraine” și se află în spatele acestei inițiative care a devenit populară în mediul online, deși prietenii și apropiații lui Iurii i-au spus că nimeni nu va plăti atât pentru „o bucată de metal”

Bărbatul a vândut peste 20 de brelocuri într-o singură noapte

În ciuda a ce au spus prietenii săi, bărbatul a vândut brelocuri de zeci de mii de dolari într-o singură noapte.

„Dimineaţa, mi-am verificat telefonul și am văzut că s-au încasat deja 20-30.000 de dolari şi vedem că primim constant mesaje de la oameni care pun întrebări şi spun că vor să doneze mai mult. Ne spun că este o idee incredibilă”, a povestit Iurii Visoven, potrivit Digi24.

Brelocurile sunt realizate din epava unui bombardier tactic Sukhoi Su-34 cu două locuri care ar fi fost doborât deasupra orașului Borodianka la începutul lunii martie, când forțele ruse încercau să înainteze către Kiev, potrivit armatei ucrainene.

După ce armata rusă s-a retras din zonă și s-a repoziționat în estul țării, Visoven i-a întrebat pe soldații ucraineni dacă ar putea să păstreze o parte dintre resturile epavei, care erau împrăștiate pe un câmp. Iurii a confecționat apoi piesele alungite de aproximativ 10 centimetri lungime, realizate din fragmente de fuselaj, care mai apoi sunt prelucrate, lustruite și imprimate cu detalii despre avionul doborât dar și cu un mesaj de mulțumire pentru cumpărător.

Cu banii strânși de pe brelocuri, Iurii cumpără drone cu vedere în infraroșu pentru armata ucraineană

Banii strânși din vânzarea de brelocuri sunt cheltuiți de Iurii, fondatorul „Drones for Ukraine”, pe drone cu termoviziune în infraroșu care vor fi folosite de armata ucraineană.

„Acum, că am strâns mult mai mulţi bani, simţim mult mai multă responsabilitate. Visul meu este să câştigăm, toată lumea să fie în siguranţă. Toată lumea să se întoarcă acasă în siguranţă. Şi să nu fie nevoie să colectăm bani pentru a salva viaţa cuiva”, a explicat Visoven.

Imagini cu această epavă au fost publicate și de ministerul ucrainean al Apărării, precizând că ambii soldați ruși de la bord au fost uciși. Totuși, Kremlinul nu a confirmat informațiile publice legate de pierderile militare suferite, iar jurnaliștii Reuters nu au putut să verifice pe cale independentă în ce condiții a fost doborât acest avion.

Cookies