Stimulente de peste 2 milioane lei pentru finanţiştii bucureşteni

de:
20 oct. 2010
0 Afișari
Stimulente de peste 2 milioane lei pentru finanţiştii bucureşteni

Ținând cont de faptul că la nivelul Direcţiei de Finanţe a Municipiului Bucureşti sunt 1800 de salariaţi rezultă că, în medie, fiecărui angajat îi revin stimulente în cuantum de 1.200 de lei. Suma echivalează cu salariul mediu net primit de fiecare angajat în parte. În condiţiile date, venitul mediu al finanţiştilor bucureşteni, aferent lunii august, s-ar ridica la 2.400 de lei. „Oamenii sunt tot nemulţumiţi şi de aceea fac proteste. Sunt voci care spun că e mult 20 de milioane (n.r. – 2.000 lei) să dai unui inspector sau unui jurist. Dar trebuie să ţinem cont de faptul că juriştii reprezintă statul român şi se luptă în instanţă cu adevărate case de avocatură, experţi contabili din companiile private, oameni care sunt foarte bine pregătiţi şi care câştigă chiar şi 3.000 de euro pe lună. În plus, dacă greşeşte, juristul de la Finanţe răspunde solidar cu averea, cu casa sa. Protecţia ne interesează pentru că e în strânsă legătură cu salariul”, a motivat Mariana Manea, liderul sindical din cadrul Direcţiei de Finanţe Bucureşti, afiliat la Alianţa sindicală Sed Lex.

Aceasta a adăugat că, din punctul său de vedere, stimulentele ar trebui incluse în salariul de bază astfel încât baza salarială să fie mai mare şi pentru finanţişti, la fel cum se întâmplă în cazul altor categorii de bugetari. „E clar că trebuie făcut un salariu pentru ca omul să nu fie manevrat. Trebuie băgat mai mult la inspecţie, la executare, la juridic şi apoi, chiar şi la personalul contractual precum sunt şoferii. Și aceştia însoţesc noaptea inspectorii pe teren şi se supun unor riscuri”, a argumentat liderul de sindicat al salariaţilor din Fiscul bucureştean. În opinia sindicaliştilor din Finanţe, salariul ar trebui să reprezinte cel puţin 60-70 de procente din venitul lunar al angajaţilor, iar restul să reprezinte stimulente acordate în funcţie de criterii de performanţă. „Noi nu suntem împotriva performanţei, dar chiar discutam cu o colegă şi îmi spunea că, în condiţiile în care ajutorul social este de 4 milioane de lei (n.r. – 400 lei), iar ea a luat salariu de 3,5 milioane (n.r. – 300 lei), nu înţelege de ce să mai vină la muncă”, a conchis liderul sindical Manea.

Potrivit lui Sebastian Oprescu, liderul Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici, criteriile convenite cu ministerul de resort pentru acordarea stimulentelor vizează trei aspecte. Primul, care se referă la planul de încasări al Direcţiei de Finanţe, va avea o pondere de 35%, cel de-al doilea referitor la sumele atrase suplimentar de la agenţii economici va avea o pondere tot de 35%, iar al treilea ce vizează cuantumul încasărilor structurii teritoriale în totalul programului de colectare a veniturilor va reprezenta 30 de procente. Conform şefului Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Sorin Blejnar, angajaţii Fiscului care nu au obţinut rezultate bune nu vor primi stimulente, acestea fiind acordate doar celor care performează. Legea care prevede includerea stimulentelor în salariul de bază a fost votată de Camera Deputaţilor. Documentul reglementează situaţia pentru lunile octombrie, noiembrie şi decembrie, nu însă pentru august şi septembrie, ulterioare apariţiei Legii salarizării unitare, după cum susţine Vasile Marica, preşedintele Alianţei Sed Lex.

Cookies