BAZAR

Stilul scandinav – caracteristici și sfaturi de design (P)

Decorul scandinav este unul dintre cele mai frumoase și elegante stiluri de amenajare interioară. Poți transforma orice încăpere într-un spațiu luminos și contemporan, creând un design luminos și aerisit.

O locuință amenajată în stil scandinav are linii simple și este lipsită de accente cromatice, fiind ușor de asortat. Acest stil este recomandat locuințelor de mici dimensiuni, culorile calde și luminoase dând senzația de spațiu, cromatica fiind una odihnitoare estetic și extrem de relaxantă, potrivită oricărei categorii de vârstă.

Stilul scandinav presupune combinarea a diferitelor stiluri într-un mod elegant, îmbinarea de elemente rustice, minimaliste, moderne, contemporane, retro sau industriale. Confort este cuvântul care definește acest stil, iar ceea ce îl face deosebit este mobila de calitate și investiția în piese de design care nu se demodează. Dacă ești în căutare de mobilier în stil scandinav, trebuie să știi că printre alegerile tale trebuie să fie piese compacte, confortabile și ușor de întreținut, în culori armonioase și naturale, fiind totodată și moderne.

Care sunt caracteristicile stilului scandinav?

Caracteristicile stilului scandinav include elemente simple, din materiale naturale, în culori neutre și calde. Decorațiunile sunt destul de discrete, de dimensiuni reduse, iar pe rafturi se regăsesc preponderent cărți, plante sau lumânări.

Must have într-o casă amenajată în stil scandinav sunt pernele multicolore, din diverse materiale combinate unitar, pernele și cuverturile din țesături naturale, cu modele și imprimeuri. Ceea ce n-ar trebui să lipsească dintr-o casă amenajată în stil scandinav este un șemineu.

Caracteristicile stilului scandinav:

 • Spații de depozitare ascunse
 • Finisaje din lemn în culori cât mai deschise
 • Lumina naturală
 • Spațiile simple și aerisite
 • Plantele naturale
 • Funcționalitatea
 • Evitarea exceselor decorative
 • Țesături și materiale naturale
 • Combinații de texturi
 • Tapițerii din fibră naturală
 • Materiale ușor de întreținut

Stilul scandinav se împarte în patru țări nordice, fiecare cu elementele sale specifice.

Stilul scandinav danez este caracterizat de linii curbe, fluide și texturi rafinate, ferestre mari, care permit pătrunderea luminii naturale, un design într-o paletă cromatică neutră, cu puține accente de culoare. Se evită folosirea în exces a elementelor decorative și se pune accent pe țesăturile naturale. Piesele de mobilier sunt în culori calde, asemeni acestui taburet tapițat într-o nuanță bej, ușor de asortat.

Stilul scandinav suedez se distinge prin cromatică strălucitoare, fiind un stil mai primitor și mai cald. Se folosesc materiale naturale și aspect rustic, iar mobilierul este simplu, fără ornamente. În acest stil se regăsesc accente de culoare: belumarin, roșu sau auriu.

Stilul scandinav finlandez se caracterizează prin calitatea materialelor și simplitate. Pereții sunt albi, iar petele de culoare se regăsesc în perne, pături și covoare. Mobilierul este funcțional și adaptat dimensiunilor camerei, iar pentru un plus de autenticitate, poți opta pentru piese care să reprezinte fiecare spațiu, precum imprimeuri cu modele care să reproducă natura pentru living sau o banchetă de bucatarie modernă într-o culoare puternică.

Stilul scandinav norvegian este o îmbinare a celorlalte trei stiluri. Decorul este ușor rustic, iar mobilierul și finisajele sunt din lemn în culoare deschisă, precum stejarul. Stilul îți permite să combini diverse texturi, precum lemn și materiale naturale, spre exemplu lâna, expunerea de statuete decorative, vase și vaze și completarea designului cu perne și cuverturi. Ca pată de culoare, se recomandă vopsirea unui perete în nuanțe de verde, gri, albastru, turcoaz, în timp ce restul pereților rămân albi.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button