Sindicaliștii de la metrou conduși de Ion Rădoi erau disperați și tot căutau soluții când au aflat că urmează să fie dărâmate chioșcurile de la metrou. În 2021 au discutat pe un grup de WhatsApp mai multe strategii în contextul scandalului cu liderul de la metrou și Cătălin Drulă, ministrul Transporturilor la acea vreme. În discuții era vizat și directorul Metrorex la acea vreme, Ștefan Paraschiv.
Astfel că, pe lângă varianta de a declanșa proteste „spontane”, unul dintre membrii sindicatului a propus varianta asasinării prin intermediul racheților.
Familia sindicalistului Rădoi ajunsese să aibă contracte imense pentru chioșcurile de la metrou: 250.000 de euro. Oamenii conduși de Ion Rădoi ajunseseră la disperare, așa cum apare în conversația de pe WhatsApp și nu știau cum să scape de insistența ministrului Cătălin Drulă și a directorului Metrorex, Ștefan Paraschiv, de a dărâma chioșcurile construite ilegal de la metrou.
Ce variante propuneau sindicaliștii în 2021, conform rechizitoriului din dosarul penal în care Ion Rădoi a fost trimis în judecată pentru șantaj:
Unul dintre angajații apropiați de Rădoi și-a spus ideea pe WhatsApp. C.C. a propus să fie angajați niște racheți:
„Hai pe ei…Cât > costă niște racheţi d-ăia ucraineni? Hai naiba să punem preț pe capetele lor. 5.000 de angajați, dacă donează fiecare 1.000 lei, facem vreun milion de euro. Și luăm ceva de calitate. Punem preț pe două capete: Drulă și directorul ( Ştefan Paraschiv, directorul Metrorex de la acel moment -n.r.). Şi-ai să vezi cum ne lasă lumea în pace. Păi altfel nu se mai poate. Ajungem la disperare”, a propus bărbatul, potrivit rechizitoriului DNA, conform News.ro.
Cu două zile înaintea grevei generale de la metrou, pe 24.03.2021, același angajat scrie pe grupul de WhatsApp: „Dacă și dă afară și taie și din bani… trebuie să îi omorâm… la propriu”. Mai apoi, Iulian Popescu (liderul organizației de tineret din cadrul sindicatului de la metrou) îl avertizează pe bărbat să nu mai declare „așa ceva nici în glumă, pentru că sunt supravegheați”.
Un alt angajat de la metrou a propus organizarea unei greve spontane, astfel încât sindicatul să nu fie vinovat pentru oprirea trenurilor, iar mecanicii să nu poată fi concediați dacă refuză să pornească trenurile.
„Cum ar fi ca în semn de protest mecanicii refuză să mai iasă cu trenurile în circulație pentru că au fost amenințați că li se taie din salariu. La o grevă spontană nu poate fi acuzat sindicatul…mecanicii nu pot fi dați afară deoarce nu ai pe cine să angajezi în loc. Așa o (cuvânt obscen) și Drulă cu amenințările”, declara bărbatul, potrivit sursei citate.
Tot în acea perioadă, Ion Rădoi a luat legătura cu Răzvan Cuc – fost ministru PSD al Transporturilor. Cuc urma să-l susțină pe liderul sindicatului în demersuri și îl sfătuia să dea în judecată Primăria Capitalei „pentru abuz și Metrorex pentru despăgubiri”, conform procurorilor DNA.
Metroul din București a fost paralizat pe 26 martie 2021 din cauza unui „protest spontan” în stația Piața Unirii al unor sindicaliști USLM (Unirea – Sindicatul Liber Metrou). Reprezentanții sindicatului au coborât în tunel, pe șina de metrou, și au împiedicat pornirea trenurilor.
Directorul de la acea vreme al Metrorex – Ștefan Paraschiv – numit în funcţie de ministrul Transporturilor – Cătălin Drulă – oferise data de 2 aprilie ca termen-limită pentru eliberarea spaţiilor comerciale de la metrou, deţinute de firma sindicatului. În consecință, sindicatul a decis să organizeze o „grevă spontană”.
Sindicatul deține 100% firma Sindomet Servcom SRL – cea care a avut contracte încheiate cu Metrorex pentru chioșcuri/ magazine şi pentru spaţiile de publicitate de la metrou. Totodată, aceeași firmă deţine şi un complex turistic în Buşteni – cu reduceri de 99% pentru angajaţii Metrorex care decid să-şi petreacă concediile acolo.
Tot profitul obținut din reclamele de la metrou și chioșcuri/magazine ajungeau într-un procent mai mare la firma sindicatului condus de Ion Rădoi, nu în bugetul Metrorex.
Procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Ion Rădoi, președintele USLM, pentru folosirea influenţei sau pentru folosirea autorităţii, scopul fiind obţinerea de foloase necuvenite şi şantaj, în dosarul în care este vizată exploatarea nelegală a spaţiilor comerciale de la metrou.
În intervalul 2018 – 2021, firma deținută de Rădoi(SC Sindomet Servcom SRL) a invocat existenţa unui litigiu cu Metrorex. Firma a refuzat să predea spaţiile comerciale și a continuat exploatarea nelegală a acestora, dar şi obţinerea de venituri care se ridică la peste 10 milioane de lei.
În anul 2021, liderul sindicatului de la metrou l-ar fi constrâns pe ministrul Transporturilor Cătălin Drulă să acorde în continuare firmei sindicatului drepturile de a folosi spaţiile comerciale ocupate în mod ilegal, prin organizarea unui protest ilegal.