Stenograme: Rețete false pe numele pacienților care au murit din lipsă de tratament la Fundeni

de:
22 mai 2014
0 Afișari
Stenograme: Rețete false pe numele pacienților care au murit din lipsă de tratament la Fundeni

Medicii Otilia Georgescu, Emilia Niculescu Mizil şi Aristica Poenaru au ajuns după gratii. La termenul de ieri, procurorii au adus arătat că „medicii din cadrul Spitalului Clinic Fundeni sustrăgeu medicamente indispensabile tratamentului şi supravieţuirii pacienţilor bolnavi de cancer”. Ca să nu fie prea evident, medicii aveau grijă să mai dea totuşi unor bolnavi internaţi medicamente. Aveau şi altă metodă să fure din tratamente. Pacienţii primeau medicamentele necesare în spital, dar doctorii, în acelaşi timp, scriau reţete pe numele lor. La audieri, în faţa procurorilor, bolnavii nu şi-au recunoscut nici scrisul şi nici semnătura. Pacienţii audiaţi de procurori au confirmat că nu primeau atât de multe medicamente pe cât prescriau medicii, scrie Digi24. 

Pacientă: Doamna doctor, am primit o citaţie către Poliţia Capitalei.

Emilia Niculescu Mizil: Da, ştiu că au mai primit şi la alţi pacienţi.

Pacientă: Şi staţi să vedeţi că pe reţetă scrie de o doamnă care a ridicat medicamentele şi eu nu o cunosc pe doamna aia şi am spus că nu o cunosc. Pe reţetă scrisul dumneavoastră se vede, se vede numele meu.

Emilia Niculescu Mizil: Da, stai liniştită, dragă. Nu am făcut nimic ilegal…

O contrazic însă procurorii, cu mărturiile a 130 de pacienţi şi alte persoane implicate fără voia lor în ilegalităţile grupării de medici. Aşa s-a aflat că reţetele au fost emise pe numele unor persoane care nu au avut niciodată cancer sau pe numele unor persoane decedate, potrivit procurorilor. Imediat după ce poliţiştii au început investigaţiile, medicii şi farmaciştii au început să îşi stabilească împreună alibi şi ce declaraţii vor face.

Interceptările surprind o convorbire între diriginta unei farmacii şi unul dintre administratorii unei societăţi implicate. Alina Mănescu: Mie mi s-a făcut rău! Este groasă situaţia!

I: De ce?

Alina Mănescu: Au fost scrise nişte date de la pacienţi şi toţi ăştia care sunt ai noştri fideli de aici sunt citaţi. Ce vor ăştia să descopere? Ce vor să facă? Ce vor? Deci, mie mi s-a făcut rău. Ne punem oamenii în cap!

Ancheta în acest dosar este abia la început. Anchetatorii au stabilit că reţeaua a decontat ilegal 1100 de reţete, toate emise între anii 2008-2010. Sumele decontate de la Casa de Asigurări de Sănătate pe baza reţetelor false intrau în contul societăţii care administrează farmaciile Reţeta. De aici, spun procurorii în referatul cu propunere de arestare, banii erau transferaţi în conturile unor firme fantomă, declarate inactive cu mulţi ani în urmă şi fără niciun fel de aviz de la Agenţia Naţională a Medicamentului.

Iar profitul era scos de la bancomate sau de la ghişeele băncilor de unul din distribuitorii de medicamente arestaţi în acest dosar. În felul acesta toată lumea avea de câştigat, mai puţin cei afectaţi de boli incurabile. Farmaciile îşi rotunjeau conturile prin decontarea medicamentelor, farmaciştii implicaţi primeau bonus din vânzări, iar intermediarii îşi păstrau un comision pentru că rulau banii prin firmele fantomă. Specialiştii spun că aproape 1.400 de pacienţi ar fi putut beneficia de tratament gratuit din banii pe care această filieră i-a decontat ilegal de la Casa de Asigurări de Sănătate.

Cookies