ȘTIRI

STENOGRAME. Cum cerea Mihail Vlasov şpagă un milion de euro

Detalii despre acest caz apar în motivarea instanţei prin care s-a dispus, săptămâna trecută, arestarea preventivă a lui Mihail Vlasov. Potrivit probelor strânse de procurori, Mihail Vlasov a fost denunţat la DNA de omul de afaceri Petroczki Gheza Iosif, unul din jucătorii importanţi în industria de tipar din România, transmite Agerpres.

Împreună cu un partener de afaceri, Petroczki Gheza Iosif avea pe rolul Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României, încă din anul 2013, un dosar de arbitraj, ce avea ca obiect pretenţiile formulate de către SC Infopressgroup SA. Prin intermediul unui avocat, Petroczki Gheza Iosif a fost contactat de Mihail Vlasov, iar între cei doi a avut loc o întâlnire pe data de 13.3.2014, la sediul Curţii de Arbitraj, ocazie cu care Vlasov l-a întrebat pe omul de afaceri dacă ştie că are proces, dacă este conştient că îl va pierde şi că va fi obligat să plătească suma de 4 milioane euro, iar denunţătorul i-a replicat că pretenţiile reclamantului Infopressgroup SA sunt nefondate. Vlasov i-a spus lui Petroczki Gheza Iosif că ‘este puţin important dacă pretenţiile reclamanţilor sunt fondate sau nu’, iar ideea este că o să fie ‘obligat la plata a 4 milioane euro’, sens în care omul de afaceri a fost întrebat dacă doreşte să câştige procesul şi dacă da, atunci dacă e ‘dispus să contribuie’.

Anchetatorii susţin că acesta a fost momentul în care denunţătorul a înţeles clar că, în fapt, i se solicită o sumă de bani, dacă doreşte să câştige procesul. Petroczki Gheza Iosif i-a replicat că nu are decât suma solicitată prin cererea reconvenţională depusă la instanţă, însă pentru câştigarea procesului Vlasov i-a solicitat direct 1.000.000 euro. Procurorii mai arată că insistenţele lui Vlasov au fost clare, acesta impunându-i practic lui Petroczki Gheza Iosif să-i promită o primă tranşă 500.000 euro, ce trebuiau remişi imediat, pentru ca, mai apoi, să procedeze la o înţelegere, constând în aceea că, până la termenul din 19.03.2014, să-i achite 200.000 euro, urmând să primească mai multe termene apoi, pentru a achita întreaga sumă de 1.000.000 euro. Din discuţiile purtate, Petroczki Gheza Iosif a înţeles că Vlasov ar avea influenţă asupra arbitrilor din cadrul Curţii de Arbitraj Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României.

La data de 18.03.2014, în jurul orei 20,00, Vlasov s-a întâlnit cu Petroczki Gheza Iosif în incinta restaurantului englezesc din Hotelul Hilton. Vlasov era însoţit de prietenul şi şoferul său, Onofrei Adrian Ioan, căruia îi spusese că merge la un meci de fotbal. În realitate, Vlasov i-a spus să oprească autoturismul la restaurantul Hotelului Hilton, pentru ‘a avea o discuţie’ cu o persoană despre care spunea el că insistă să stea de vorbă. După o scurtă discuţie între Vlasov şi Petroczki Gheza Iosif, aflaţi la mese alăturate, şoferul l-a însoţit pe omul de afaceri la maşina acestuia, unde a primit o pungă de culoare roşie, în care se aflau 200.000 euro, pe care a dus-o apoi la maşina lui Vlasov, moment în care au intervenit procurorii.

Anchetatorii au ca probă o convorbire ambientală purtată între Vlasov şi Petroczki Gheza Iosif.

Vlasov Mihail: Aveţi banii la dumneavoastră?

Petroczki Gheza Iosif: Da. E afară. Îi am în maşină.

Vlasov Mihail: La maşină, nu? Merge băiatu’ cu dumneavoastră. Să plecăm acuma…

Petroczki Gheza Iosif: Da, bine.

Vlasov Mihail: Merge cu mine… merge băiatul ăla cu dumneavoastră.

Petroczki Gheza Iosif: Bine.

Vlasov Mihail: Şi ne mai întâlnim doar data viitoare. Nu vorbim la telefon, nu mai daţi telefon nici cu… [neinteligibil]… niciodată, da?

Petroczki Gheza Iosif: Bine. V

lasov Mihail: Bine domnu…

Vlasov Mihail: Şi aştepţi la… [neinteligibil]… Te duci fix la maşină şi vin şi eu la maşină.

Onofrei Adrian Ioan: Da, da. ***

Vlasov Mihail: Dacă veniţi prima dată cu ăia două sute, no.

Vlasov Mihail: Vorbim de… vorbim de jumătate din bani. Vorbim de jumătate, deja. Tranşa asta şi diferenţa de trei sute la termenu’ viitor.

Petroczki Gheza Iosif: Deci, încă trei sute, termenu’ viitor?

Vlasov Mihail: Ă?

Petroczki Gheza Iosif: Deci… încă trei sute la termenu’ viitor?

Vlasov Mihail: La termenu’ viitor, da!

Vlasov Mihail: Normal. Dumneavoastră o vedeţi de… ca şi cum noi nu ne-am discutat nimic. Dumneavoastră vă vedeţi în mod normal …[neinteligibil]… o continuare. Când o să vină sorocul pronunţării o să …[neinteligibil]… Asta-i… asta-i singura, asta e ceea ce trebuie să se întâmple, asta se va întâmpla.

Pe 20 martie, Curtea de Apel Bucureşti a decis arestarea preventivă pentru 30 de zile a preşedintelui Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), Mihail Vlasov, acuzat de trafic de influenţă de procurorii DNA.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button