ARHIVA B365

Stelian Tănase: SRI să-şi retragă agenţii acoperiţi din TVR

„Am o problemă cu agenţii acoperiţi din TVR. I-am trimis o scrisoare generalului Coldea prin care îl poftesc să-şi retragă agenţii acoperiţi din TVR. Unii zic că e un subiect periferic, dar nu este periferic. Trebuie să tranşaţi această problemă, aştept să o tranşaţi. Îi voi scrie din nou generalului Coldea să facă acest lucru”, le-a spus Stelian Tănase deputaţilor din Comisia de cultură, potrivit Mediafax.

El a arătat că înţelege faptul că agenţii acoperiţi nu pot fi deconspiraţi, potrivit legii, dar a menţionat că există şi soluţii diferite.

„Mai pot să iasă la pensie, discret, mai pot să se transfere. Să ne lase. Uneori această situaţie există la nivel decizional şi se simte. Nu putem depăşi anumite blocaje”, a spus Stelian Tănase.

În 28 ianuarie, Stelian Tănase, preşedintele-director general al Societăţii Române de Televiziune (SRTv), i-a transmis o scrisoare directorului interimar al SRI, generalul-locotenent Florian Coldea, solicitând Serviciului să dispună retragerea ofiţerilor acoperiţi din TVR.

„În urma recentelor declaraţii ale domnului George Maior, fost director al SRI, prin care a afirmat, indirect, că Serviciul Român de Informaţii are ofiţeri acoperiţi în presă, vă solicit să dispuneţi retragerea acestora din cadrul Televiziunii Române”, a spus Stelian Tănase în scrisoarea adresată lui Florian Coldea şi care a fost transmisă şi agenţiei MEDIAFAX.

Stelian Tănase a menţionat că apelul său vine în completarea demersurilor pe care le-a făcut deja în interiorul Televiziunii Române.

Șeful TVR aminteşte că a declarat public că, în şedinţa Consiliului de Administraţie (CA) al SRTv din 22 septembrie 2014, le-a cerut membrilor CA ca, în cazul în care sunt cumva agenţi acoperiţi printre ei, să ia în considerare retragerea din Consiliu.

Stelian Tănase mai spune în scrisoare că Televiziunea Română trebuie să funcţioneze independent.

„Domnul George Maior, în calitate de director general al Serviciului Român de Informaţii, a declarat că identitatea ofiţerilor acoperiţi din presă nu va fi aflată niciodată, deoarece «e vorba de ofiţeri acoperiţi şi de secrete de stat». Prin urmare, vă solicit retragerea ofiţerilor acoperiţi din Televiziunea Română, care trebuie să funcţioneze independent şi să ofere cetăţenilor informaţii corecte şi echidistante”, a precizat Stelian Tănase.

Totodată, Stelian Tănase a declarat, la acel moment, pentru MEDIAFAX că era obligat, ca director al TVR, să facă un asemenea demers în urma declaraţiei lui George Maior.

„Eram obligat ca director să fac un asemenea demers în urma declaraţiei lui bineînţeles”, a spus Stelian Tănase.

Întrebat dacă are informaţii privind existenţa unor astfel de ofiţeri acoperiţi în TVR, Stelian Tănase a răspuns: „Nu. Problema este că, atunci când vorbeşti, totdeauna ţi se spune: «X este spion, este agent, este ceva». Problema este ce probe ai. Eu am cerut instituţiei abilitate în România, în urma declaraţiei lui Maior, care a fost directorul SRI, să-şi retragă spionii din TVR (…) Eram obligat ca director să fac un asemenea demers, în urma declaraţiei lui bineînţeles”.

Pe de altă parte, Stelian Tănase s-a referit şi la demersul său din 2014 prin care le-a cerut membrilor CA al TVR să se retragă, dacă sunt agenţi sub acoperire. Atunci, Tănase afirma că demersul său este determinat de „scandalul Turcescu”.

Întrebat dacă s-a retras vreun membru al CA al TVR, în urma solicitării sale, Stelian Tănase a negat. „Nu, bineînţeles că nu, pentru că nu au voie să se deconspire, încalcă legea”.

Totodată, întrebat dacă nu crede că demersul făcut acum către SRI nu va avea acelaşi efect ca acela făcut asupra membrilor CA, Stelian Tănase a spus că nu sunt asemănătoare cele două situaţii. „Nu ar fi similar. (SRI, n.r.) poate să întrerupă colaborarea cu ei (agenţii săi acoperiţi din TVR, n.r.). Dacă X e agent, să îi zică de mâine: «Situaţia ta de agent s-a terminat, nu mai lucrezi pentru noi». Sau (agentul acoperit, n.r.) vine şi îşi cere transferul. Nu vine să-mi spună mie: «Mă retrag că sunt agent»”.

„Dar să vedem. Deocamdată să nu fim aşa de optimişti. Să vedem dacă SRI va răspunde la această scrisoare”, a mai spus Stelian Tănase.

Într-un recent interviu acordat B1 TV, George Maior a fost întrebat cum stă SRI, pe care la momentul respectiv îl conducea, cu ofiţerii acoperiţi din presă. „Cum stau toate statele democratice europene”, a răspuns George Maior.


Recomandarile noastre


Parteneri

Știri – Gândul

Știri – CanCan.ro

Back to top button