Steag lung de 70 de metri, la parada de 9 Mai din Sectorul 2. FOTO&VIDEO

de:
09 mai 2013
0 Afișari
Steag lung de 70 de metri, la parada de 9 Mai din Sectorul 2. FOTO&VIDEO

La amplul eveniment au luat parte numeroşi invitaţi, între care remarcăm pe gen. de Justiţie Gabriel Oprea, vice prim-ministru, pe generalul de armată (R) Marin Badea Dragnea, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război, pe gen. de armată Mihai Iliescu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere „Alexandru Ioan Cuza”, generali şi ofiţeri ai armatei române, reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe Române.

„Pe continentul european, Ziua Europei este o sărbătoare anuală a păcii şi unităţii. Şi noi, românii, ca de altfel toţi cetăţenii ţărilor membre ale Uniunii Europene, sărbătorim astăzi o zi a solidarităţii între popoare, o zi în care valorile autentice trec toate graniţele şi în care libertatea şi democraţia au câştigat o luptă importantă, redefinind gândirea mondială despre viitor”, a declarat primarul Sectorului 2, Neculai Onţanu care, la sfârşitul discursului omagial, a ţinut un moment de reculegere în amintirea ostaşilor români care şi-au pierdut viaţa pe front. 

Într-o zi de 9 mai, în 1877, la capătul unui război în care şi-au dat viaţa 10.000 de ostaşi români, românii au obţinut Independenţa. Tot într-o zi de 9 mai, în 1945, a luat sfârşit cel de-al Doilea Război Mondial, punând capăt celor mai cumplite suferinţe pe care le-a cunoscut vreodată Europa şi lumea întreagă. Şi, nu în ultimul rând, tot într-o zi de 9 mai, în 1950, s-a făcut cel mai important pas către înfiinţarea Uniunii Europeane.

„Celebrăm astfel sacrificiul şi speranţa. Ne amintim de eroii neamului, dar şi de misiunea şi destinul pe care ni le-au încredinţat. Ne uităm spre trecut, dar privim şi spre viitor. Ziua de 9 mai ne mai aminteşte că avem o istorie de care merită să fim mândri. Că avem eroi pe care să-i cinstim aşa cum se cuvine. Dar ne aminteşte şi că drumul nostru este unul european”, a spus şi vice prim-ministrul Gabriel Oprea. 

Printre surprizele pregătite anul acesta de primarul Sectorului 2 s-au numărat: parada militară în ţinută de epocă, o inedită şi interesantă expoziţie de armament şi tehnică de luptă realizată cu ajutorul Ministerului Apărării Naţionale la care a participat şi un autovehicul blindat din SUA, însoţit de militari echipaţi în actuala uniformă românească, defilările detaşamentelor Poliţiei Locale a Sectorului 2 şi ale Gărzii Civice Voluntare, cele ale elevilor de la liceele din sector, momentele demonstrative de intervenţie ale poliţiştilor, inclusiv cu focuri de armă pentru anihilarea unui atacator fictiv la adresa unui politician, arte marţiale, muzica de fanfară, cântecele şi dansurile populare, dar şi cele peste 106.000 de sarmale oferite gratuit celor prezenţi la ampla manifestare.

Un moment cu totul impresionant l-au oferit poliţiştii locali ai Sectorului 2, îmbrăcaţi în ţinută de gală, care au defilat prin faţa oficialităţilor şi a spectatorilor purtând un imens drapel tricolor, lung de 70 de metri pe acordurile melodiei „Pentru ea la Putna clopot bate”, interpretată de Maria Cristina Crăciun.

Printre manifestările dedicate zilei de 9 Mai s-a numărat şi excelentul spectacol artistic susţinut de interpreta de muzică populară Ştefania Rareş.

De asemenea, edilul sectorului 2 a pregătit 13 locaţii – Circul Globus, Parcul Floreasca din cartierul Floreasca, Parcul Plumbuita din cartierul Colentina, Parcul Lunca Florilor din cartierul Baicului, Parcul Motodrom din cartierul Fundeni, Bulevardul Chişinău numerele 6 – 8, în faţa Complexului Miramar, Parcul Florilor din cartierul Pantelimon, Parcul Sfântul Pantelimon din cartierul Pantelimon, Strada Paroşeni numărul 26 – la sediul secţiei Poliţiei Locale a  Primăriei Sectorului 2 din cartierul Tei, Parcul Tei din cartierul Tei, Şcoala numărul 40 din strada Periş numărul 27 din cartierul Andronache, Parcul Creangă din cartierul Creangă – în care bucureştenii au putut savura tradiţionalele sărmăluţe româneşti.

După-amiază, bucureştenii au fost invitaţi să urmărească recitalurile îndrăgiţilor interpreţi ai folclorului românesc – Maria Dragomiroiu, Margareta Clipa, Gheorghe Roşoga, Gelu Voicu şi taraful său – ale Andrei şi ale formaţiei Zdob şi Zdub, întreaga zi terminându-se cu un impresionant foc de artificii.

Cookies