STB va avea 100 de troleibuze noi în 2024. Nicușor Dan a semnat contractul cu Solaris

29 dec. 2022
1588 Afișari
STB va avea 100 de troleibuze noi în 2024. Nicușor Dan a semnat contractul cu Solaris
STB va avea 100 de troleibuze noi în 2024. Nicușor Dan a semnat contractul cu Solaris. Sursa foto: Facebook/ STB

STB a anunțat că va avea în exploatare 100 de troleibuze noi. Primarul General al Capitalei, Nicușor Dan, a semnat joi contractul de achiziție de la firma Solaris. Primul troleibuz modern va ajunge în București la începutul anului 2024.

STB își înnoiește flota cu 100 de troleibuze noi

Aceasta este încă o achiziție importantă pentru modernizarea mijloacelor de transport în comun pentru București.

„Având în vedere noile standarde europene pentru reducerea emisiilor poluante, îmbunătățirea calității aerului și nevoia de modernizare a transportului public, Societatea de Transport București STB SA își înnoiește flota cu 100 de troleibuze noi, susținând astfel transportul electric ca soluție pentru un transport durabil și economic, cu utilizare deplină a posibilităților digitale atât de necesare publicului călător”, a declarat Directorul General al STB SA, Adrian Criț, într-o postare pe Facebook.

Cele 100 de troleibuze noi vin cu o serie de avantaje, atât pentru călători, cât și pentru STB:

  • Autonomie troleibuze: 20 km
  • Capacitate de transport: 90 de persoane, dintre care 25 călători pe scaune + 1 loc pentru scaun rulant persoane cu dizabilități
  • 3 uşi de acces pentru salonul de călători
  • Rampă cu actionare mecanică pentru accesul persoanelor cu mobilitate redusă, cu sistem de protecţie împotriva plecării troleibuzului cu rampa deschisă. Troleibuzul va fi prevăzut cu buton de semnalizare a intenţiei de acţionare a rampei situat atât la exterior, cât şi la interior şi semnalizarea la bord pentru conducătorul de vehicul.
  • Sistem de climatizare HVAC pentru cabina post conducere și salon călători cu instalaţie de încălzire a cabinei şi a salonului troleibuzului cu pompă de căldură.
  • Termen de Garanție: FULL WARRANTY 5 ani (sau 300.000 de km) cu toate activitățile de mentenanță planificată incluse (inclusiv consumabile, piese de schimb).
  • Bateriile din componența SRSEE vor avea garanție de 8 ani.
  • Echipamente ITS pentru:
    • Informare călători (audio-vizuală);
    • Infotainment;
    • Numărare călători;
    • Supraveghere video;
    • Wi-fi și sistem de comunicare online;
    • Sistem Automat de Taxare cu Validatoarele ce acceptă plata cu card bancar contactless.
Sursa foto: Facebook/ Societatea de Transport București - STB SA
Sursa foto: Facebook/ Societatea de Transport București – STB SA

Nicușor Dan a semnat contractul cu Solaris

„(…) am semnat astăzi împreună cu firma Solaris contractul pentru achiziția a 100 de troleibuze. Este vorba despre troleibuze de 12 metri (…)”, transmite Primarul Nicușor Dan, într-o postare pe pagina de Facebook.

Noile troleibuze sunt cumpărate cu fonduri nerambursabile de la Fondul de Mediu, gestionat de Ministerul Mediului. Contractul valorează 290 de milioane lei, plus TVA.

Termenul de livrare al troleibuzelor este de 22 de luni. Nicușor Dan a anunțat că primul troleibuz va ajunge în Capitală peste 15 luni, deci la începutul anului 2024.

„În plus față de anii trecuți parcul de mijloace de transport al STB va arăta așa: 100 de tramvaie moderne achiziționate, din care au ajuns până în prezent 17, 100 de autobuze electrice pentru care tocmai am atribuit achiziţia, alte 22 de troleibuze pentru care avem finanţare prin PNRR și sperăm alte autobuze electrice pentru care am depus cerere de finanţare la PNRR”, spune Primarul General al Capitalei.

Sursa foto: Facebook/ Nicușor Dan
Sursa foto: Facebook/ Nicușor Dan
Cookies