STB avertizează despre o nouă înșelătorie apărută în mediul online. O pagină de Facebook promite abonamente gratuite valabile 6 luni. „Nu dați click pe link!”

06 sept. 2024
4710 afișări
STB avertizează despre o nouă înșelătorie apărută în mediul online. O pagină de Facebook promite abonamente gratuite valabile 6 luni. „Nu dați click pe link!”
STB avertizează despre o nouă înșelătorie apărută în mediul online. O pagină de Facebook promite abonamente gratuite valabile 6 luni. „Nu dați click pe link!” | Sursa foto: STB - Facebook

Societatea de Transport București (STB) îi avertizează pe călători cu privire la o nouă tentativă de fraudă în mediul online. Săptămâna aceasta, în mediul online, a apărut un alt anunț înșelător care promovează oferte false ale STB.

„Nu accesați link-ul promovat de această pagină!”

STB îi sfătuiește pe călători să nu dea crezare mesajelor false cu privire la promovarea unor oferte ale STB, ce au apărut în mediul online săptămâna aceasta.

Este vorba despre pagina de Facebook „Harta transportului public în București”, care promovează în mod fals oferte de vânzare a titlurilor de călătorie și unor așa-zise gratuități.

STB SA vă recomandă SĂ NU ACCESAȚI LINK-UL promovat pe această pagină!

Sursa foto: STB - Facebook
Sursa foto: STB – Facebook

Reprezentanții transmit că STB SA a crescut nivelul de securitate al sistemului informatic, iar toate anunțurile false vor fi aduse la cunoștința opiniei publice și raportate Directoratului Național pentru Securitate Cibernetică (DNSC).

Societatea de Transport București îi anunță pe călători că nu există vreun „card STB” și nici „chestionare sau oferte de gratuitate pentru 6 luni”.

În continuare, vă adresăm rugămintea să consultați pagina oficială a STB SA pentru a afla condițiile de călătorie cu mijloacele de transport public.

Campanii de tip Spoofing/Phishing/Vishing, raportate la DNSC în ultimele săptămâni

DNSC transmite, printr-un comunicat, că în ultimele două săptămâni au fost raportate diverse scenarii folosite de atacatori în diverse campanii de tip Spoofing/Phishing/Vishing, ce implică utilizarea identității diferitelor instituții financiar-bancare sau a unor autorități ale staului.

Atacatorii apelează telefonic diferite persoane și le prezintă trei scenarii diferite, care pot fi consultate AICI.

În cazul acestor scenarii, oamenilor li se recomandă:

  • Atenție sporită la limbajul folosit de către atacatori. De cele mai multe ori, aceștia au accent puternic basarabean/moldovenesc.
  • Citiți cu atenție link-urile ce urmează a fi accesate precum și conținutul mesajelor, acestea din urmă, pot conține erori în exprimare sau greșeli mari de gramatică.
  • Nu accesați link-urile din interiorul mesajelor/email-urilor provenite de la persoane/domenii ce nu vă sunt cunoscute.
  • Înainte de a introduce informații personale sau date financiar-bancare pe un site/aplicație,asigurați-vă că vă aflați pe un domeniu/aplicație legitim.
  • În cazul în care au fost introduse date cu caracter personal pe astfel de domenii/aplicații,recomandăm schimbarea de urgență a parolelor, folosind unele complexe.
  • Folosiți autentificare de tip MFA/2FA.
  • Fiți precauți în privința solicitărilor legate de furnizarea informațiilor personale și financiare. Instituțiile și companiile nu vă vor solicita niciodată astfel de informații telefonic.
  • Contactați imediat unitatea bancară, dacă știți că ați răspuns pozitiv unor astfel de solicitări și ați furnizat detalii bancare în condițiile mai sus menționate, pentru a restricționa accesul la card.
  • Fiți sceptic până la capăt, nici o entitate nu oferă un randament de aproximativ 1000% într-un interval de timp foarte scurt, privind fondurile și câștigurile din urma unor investiții în diverse piețe financiare.

Oamenii pot consulta și ghidul cu privire la aceste tipuri de atac, disponibil AICI.

Te-ar mai putea interesa și:

Cookies