STB: 200 de șoferi au propunere de concediere, după greva de 5 zile din ianuarie. Final de anchetă

25 mart. 2022
4301 afișări
STB: 200 de șoferi au propunere de concediere, după greva de 5 zile din ianuarie. Final de anchetă

Cercetările după greva STB din 20 ianuarie s-au încheiat, în Comisia internă pentru disciplină, cu propunere de concediere pentru 200 de angajați ai companiei, toți conducători de vehicule. Aceștia sunt acuzați că au lipsit nemotivat de la muncă chiar dacă au fost înștiințați să revină la lucru, în condițiile în care greva STB nu a avut forme legale de manifestare. Cei propuși pentru concediere sunt doar o parte din sutele de șoferi și salariați care au încetat lucrul pentru 5 zile, coordonați de Sindicatul Transportatorilor din București, care cerea condiții mai bune de lucru și o majorare salarială de 10%.

Prim-vicepreședintele Sindicatului Transportatorilor din București, Constantin Băltărețu, îl acuză pe actualul director general Adrian Criț că le-a impus președinților de Comisii de cercetare disciplinară ca cercetările să se încheie cu concedieri pentru toți cei care nu au lucrat 4-5 zile. „Niciun salariat din societatea noastră nu crede că directorul de resuse umane și șeful serviciului juridic fac această presiune pe comisii fără susținerea actualului director general”, a scris Băltărețu, pe pagina stb-sindicat.ro.

„Vorbim de peste 200 de conducători de vehicule, în prima etapă a cercetărilor. Sunt peste 200 de conducători auto în mare parte cu activitate profesională ireproșabilă.

Peste 200 de familii care vor avea de suferit datorită răzbunării acestui domn Director general. Noi nu avem cum să fim de acord cu aceste concedieri abuzive.

Nu putem accepta concedierea colegilor noștri, doar pentru că au avut curajul să-și strige nemulțumirea.”, a spus sindicalistul.

Greva STB. Bucureștiul, fără transport de suprafață între 20-24 ianuarie 2022

O comisie de cercetare disciplinară a fost constituită de conducerea STB pentru a-i ancheta pe cei responsabili de declanșarea celei mai lungi greve din istoria transportului public din București. Aproape 2.000 din 11.000 de salariați STB au fost cercetați disciplinar după greva ilegală de cinci zile care a ținut Bucureștiul fără transport de suprafață între 20-24 ianuarie.

Prima consecință a încetării lucrului a fost că angajații STB, care sunt plătiți în funcție de timpul lucrat, au luat salarii reduse. Totodată, la sediul STB au fost făcute recrutări, iar potrivit directorului general Adrian Criț, erau 290 de solicitări de angajare pentru funcția de șofer de autobuz.

STB a rămas cu un prejudiciu de 16,6 milioane lei, cauzat de întreruperea transportului public pentru 5 zile și cu o promisiune din partea directorului general Adrian Criț de a le îmbunătăți șoferilor condițiile de muncă. Printre promisiunile sale era și faptul că începând cu anul acesta vor începe să vină cele 100 de tramvaie, care vor oferi vatmanilor condiții mai bune de muncă, o să se finalizeze și procedura de achiziție la 100 de autobuze electrice, de asemenea în favoarea angajaților, și se va finaliza procedura de achiziție pentru 100 de troleibuze.

Cookies