Statul îţi dă bani să pleci din Bucureşti, dacă eşti şomer

de:
20 dec. 2010
1 afișări
Statul îţi dă bani să pleci din Bucureşti, dacă eşti şomer

După cum a precizat conducerea Agenţiei Muncipale de Ocupare a Forţei de Muncă (AMOFM) Bucureşti, la solicitarea B365.ro, în acest an 23 de foşti şomeri bucureşteni au lăsat Capitala pentru a munci în alt judeţ. Aceştia şi-au schimbat inclusiv domiciliul şi, astfel, au primit prime de instalare de la stat de 82.775 de lei, în total.

Economist în Bacău şi bufetier în Vălenii de Munte

Pentru relocarea în altă localitate, şomerii primesc primă de instalare de cel mult 3.500 de lei fiecare.

„Domeniile în care s-au angajat aceste persoane sunt foarte variate, la fel şi vârsta lor. De exemplu, un domn de 60 de ani s-a angajat ca şofer în Vâlcea, o doamnă de 36 de ani ca asistent manager în Buzău, un bărbat de 38 de ani a ajuns facturist în Iaşi, unul de 29 de ani economist în Bacău, o doamnă de 33 de ani juristă la Piteşti, unul de 53 de ani director la Piteşti şi un tânăr de 27 de ani bufetier la un restaurant în Vălenii de Munte”, a exemplificat Carmen Oleşer, reprezentanta AMOFM Bucureşti.

Au lăsat Capitala pentru Frăsinet şi Pucioasa

De asemenea, 27 alte persoane care nu şi-au găsit un job în Capitală s-au angajat anul acesta la o distanţă mai mare de 50 de km faţă de localitatea de domiciliu, fără a se muta însă şi cu casa, beneficiind de o primă de încadrare totală de 24.650 lei. Pentru astfel de situaţii, statul plăteşte un ajutor de relocare de maxim 1.000 de lei pentru fiecare fost şomer.

„În această situaţie avem o persoană de 49 de ani care a fost angajată ca secretară la Medgidia, un meteorolog de 53 de ani la Frăsinet în Teleorman, un contabil de 27 de ani la Pucioasa în Dâmboviţa, un inspector de resurse umane la Buzău, un jurist de 33 de ani la Galaţi şi un inginer constructor în vârstă de 40 de ani ajuns la Tulcea. Aceste persoane fie locuiesc cu chirie, fie fac naveta dacă se poate”, a detaliat Oleşer.

Cum se acordă prima de instalare şi cea de încadrare

„În baza legii 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare, se acordă primă de încadrare, respectiv primă de instalare, în următoarele condiţii: persoanele care, în perioada în care beneficiază de indemnizaîie de şomaj, se încadrează, potrivit legii, într-o localitate situată la o distanţă mai mare de 50 km de localitatea în care îşi au domiciliul stabil, beneficiază de o primă de încadrare egală cu de două ori valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare la data acordării, adică 1.000 lei în prezent. De aasemenea, persoanele care, în perioada în care beneficiază de indemnizaţie de şomaj, se încadrează într-o altă localitate şi, ca urmare a acestui fapt, îşi schimbă domiciliul, primesc  o primă de instalare egală cu de şapte ori valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare la data acordării, adică 3.500 de lei în acest moment”, a precizat Adriana Iorga, directorul executiv al AMOFM Bucureşti.

Rămâi fără şomaj dacă refuzi un loc de muncă propus de AMOFM

Începând din 2011, şomerii nu vor mai primi indemnizaţie de şomaj dacă refuză un loc de muncă pus la dispoziţie de AMOFM, indiferent de distanţa faţă de localitatea de domiciliu în care se află postul ofertat. Plata va fi sistată, de asemenea, şi dacă şomerii nu vor participa la programele de formare profesională ale AMOFM, potrivit ordonanţei de urgenţă aprobată de Guvern.

Legislaţia în vigoare sistează indemnizaţia de şomaj doar în cazul în care locul de muncă refuzat este situat la o distanţă de cel mult 50 kilometri de localitatea de domiciliu.  „Nu beneficiază de indemnizaţie de şomaj persoanele care, la data solicitării dreptului, refuză un loc de muncă potrivit pregătirii sau nivelului studiilor sau refuză participarea la servicii pentru stimularea ocupării şi de formare profesională oferite de agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă”, este stabilit în ordonanţa Executivului.

Cookies