Statuia Sfântului Antim Ivireanul, dezvelită vineri în Capitală FOTO

de:
18 iul. 2014
103 Afișari
Statuia Sfântului Antim Ivireanul, dezvelită vineri în Capitală FOTO

PMB anunţă că primarul general Sorin Oprescu a participat astazi la dezvelirea monumentului dedicat Sfantului Ierarh Antim Ivireanul, Mitropolit al Tarii Romanesti.

La ceremonie au participat inalti oficiali ai statului roman, diplomati, artisti si persoane de cultura, printre care si ambasadorul Georgiei in Romania, Excelenta Sa, domnul Giorgadze Ilia, informează un comunicat de presă remis B365.ro.

„Succesul acestei inițiative, prin care ne dorim sa marcam istoria si trecutul ce ne unesc, il dedicam omului Andrei Ivireanu si Sfantului Ierarh, Mitropolit al Tarii Romanesti, celui ce-i datoram triumful deplin al limbajului bisericesc in limba romana, izbanda sprijinului acordat romanilor din Transilvania, mestesugul tiparirii si didahiile. Astfel, considerat cel mai de seama Mitropolit al Tarii Romanesti din toata istoria ei, Sfantul Antim Ivireanul si-a inscris cu cinste numele in cartea de aur a istoriei noastre nationale si bisericesti”, a declarat Primarul General.

Monumentul Sfantului Ierarh Antim Ivireanul, realizat de sculptorul Mihai Istudor, a fost amplasat in fata Sfintei Manastiri Antim (str. Antim Ivireanul 29, sector 5, Bucuresti – intersectie cu str. Justitiei).

♦♦♦

Antim Ivireanul(nascut in 1650 in Iviria, Georgia sau Gruzia, a fost asasinat in 1716 de catre ostasii turci in Rumelia). A fost un autor, tipograf, gravor, teolog, episcop și mitropolit roman de origine georgiana.

Antim Ivireanul a inființat prima biblioteca publica in Bucureștiul de astazi, in secolul al XVIII-lea. Este autorul unei premiere mondiale in tiparit, premiera marcata in anul 1701 prin lucrarea „Liturghierul greco-arab” – prima carte cu litere mobile din lume avand caractere arabe.

De asemenea, este ctitorul Manastirii ce-i poarta numele, „Manastirea Antim” fiind unul dintre cele mai remarcabile monumente de arhitectura, pictura și sculptura din Romania și unul dintre cele mai frumoase monumente istorice de arta religioasa ale Capitalei.

A fost canonizat de Biserica Ortodoxa Romana in 1992, fiind praznuit in fiecare an la data de 27 septembrie.

Cookies