Statuia din bronz pe care lângă trecem, fără să știm, în București. De ziua lor pompierii, unii dintre cei mai iubiți salvatori din România, au sărbătorit discret

13 sept. 2022
1485 Afișari
Statuia din bronz pe care lângă trecem, fără să știm, în București. De ziua lor pompierii, unii dintre cei mai iubiți salvatori din România, au sărbătorit discret

De ziua lor, pe 13 septembrie, aleasă astfel după data la care au luptat în Dealul Spirii în 1848 cu otomanii, pentru apărarea Bucureștiului, pompierii, de altfel, cei mai iubiți salvatori din România au sărbătorit discret, cu coroane de flori aduse la monumentul lor. În București există o statuie dedicată lor și un bulevard.

În 13 septembrie 1848, eroii pompieri au ripostat trupelor otomane venite să înăbușe Revoluția de la 1848.

”Astăzi, 13 septembrie, la Monumentul Eroilor Pompieri din Calea 13 Septembrie, am adus un pios omagiu eroilor căzuți la datorie în luptele din Dealul Spirii. În cadrul ceremonialului au fost depuse coroane de flori și a fost ținut un moment de reculegere.”, au scris pompirii de la Inspectoratul Situații de Urgență București-Ilfov (ISU B-IF), pe pagina de Facebook, acolo unde au postat și imagini.

13 septembrie comemorează eroismul pompierilor militari din compania comandată de locotenentul Pavel Zăgănescu în luptele purtate, la 1848, în Dealul Spirii, pentru apărarea Bucureștilor.

Chiar dacă Bătălia din Dealul Spirii s-a încheiat cu înfrângerea trupelor române, totuși din punct de vedere istoric, această luptă consfințește dorința națională de autodeterminare, chiar dacă acest lucru presupune însăși jertfa supremă.

 

Statuia Eroii Pompieri din București, trecut zbuciumat

Pentru comemorarea eroilor pompieri căzuți în luptă, pe Dealul Spirii a fost ridicat în anul 1901 Monumentul Eroilor Pompieri din București, monument cu un trecut la fel de zbuciumat ca și evenimentele a căror memorie o reprezintă.

Monumentul Eroilor Pompieri din București a fost realizat din bronz de sculptorul Wladimir Hegel (între anii 1899-1901) și a fost dezvelit la 13 septembrie 1901 pe Dealul Spirii, în fața Arsenalului Armatei, însă a fost mutat.

Ca urmare a construirii Casei Poporului – în prezent, Palatul Parlamentului – monumentul a fost dezafectat în 1984.

Mai târziu, a fost mutat la intersecția Căii 13 Septembrie cu Str. Izvor, și a fost redezvelit în data 13 septembrie 1990 în fața Hotelului JW Marriott, unde se găsește și la ora actuală.

Monumentul Eroilor Pompieri are acum o slabă vizibilitate și se confundă cu imaginea clădirii în fața căreia se află așezat.

Pe latura din față a monumentului este fixată o placă de bronz cu inscripția: „Luptătorilor de la 13 septembrie 1848, poporul român recunoscător, MDCCCL (1900)”. Pe latura opusă este fixată o altă placă de bronz, pe care scrie: „În aducerea aminte a luptei susținută în acest loc de pompierii Bucureștilor, comandați de către căpitanul Zăgănescu, și de Batalionul II din Reg. 2 linie sub comanda col. Radu Golescu contra unei divizii de armată turcească comandată de Kerim Pașa”.

Ziua de 13 Septembrie este sărbătorită ca fiind Ziua Pompierilor din România, însă a fost legal oficializată începând din 1953.

 

Îți recomandăm și:

Cookies