710.000 pacienți au diabet zaharat, în România. Ce boli riscă aceşti oameni

de:
05 apr. 2016
1 afișări
710.000 pacienți au diabet zaharat, în România. Ce boli riscă aceşti oameni

Dacă nu vom lua măsuri de prevenție, atunci cel puțin jumătate dintre acești pacienți vor avea în următorii zece ani diabet zaharat și la ei se vor adăuga și alte cazuri noi„, a spus dr. Maria Moța, la dezbaterea „Problematica diabetului în sistemul medical românesc: Importanța prevenției și educației în sănătate”. 

Potrivit specialistului, complicațiile diabetului zaharat sunt extrem de severe. „Complicațiile cronice sunt teribile. Prima cauză de orbire a populației adulte, care poate lucra, este diabetul zaharat. Peste 40% dintre pacienții cu boli cronice de rinichi care intră în terapii de substituție cronică a funcției renale au diabet zaharat. Amputațiile non-traumatice sunt de zeci de ori mai frecvente la pacienții cu diabet zaharat și o serie de alte complicații, precum mortalitatea cardiovasculară, complicații care necesită îngrijirea în echipă a pacientului cu diabet„, a punctat medicul.

Ea a susținut că diabetul ar putea fi prevenit în jumătate din cazuri dacă populația ar fi instruită.

Nu ne putem lupta nici cu industria alimentară, nici cu marile firme care produc țigări și care au tot felul de reclame. Trebuie să acționăm la nivelul populației. (…) Cred că am putea reduce creșterea diabetului masiv, cu peste 50%, intervenind pe programe de alimentație sănătoasă, facilitând diverse modalități de a efectua exercițiu fizic în funcție de preferințele fiecărei persoane, educația de a renunța la fumat, la consumul excesiv de alcool, iar în ultima vreme este tot mai evident că somnul insuficient nici sub șase ore, nici peste șapte ore nu este bun, dar e necesar„, a explicat Maria Moța, conform romaniatv.net. 

În context, Oana Costan, director în CNAS, a precizat că în anul 2015 cheltuielile privind diabetul au fost de 867.529.087 de lei, iar pentru anul 2016 bugetul aprobat este de 927.801.000 de lei.

Cookies