ESENTIAL

Staţie nouă de metrou pe M2.Primarul Băluţă anunţă că o plăteşte din bani publici,dar nu ştie costul

„Studiul de fezabilitate al proiectului – care va stabili soluția tehnică pentru realizarea construcției, costurile reale ale investiției și fazele acesteia – are termen de finalizare data de 31 decembrie 2018 și urmează să obțină toate aprobările necesare până la finalul lunii ianuarie 2019”, a declarat Sectorului 4, primarul Daniel Băluţă. Înztrebat insistent despre costurile investiţiei, având în vedere faptul că vor fi suportate din banii cetăţenilor, edilul a spus că nu are o estimare reală acum, datele urmând să fie anunţate peste aproximativ două săptămâni printr-un comunicat de presă. 

În fapt, problema care se ridică este dacă linia de metrou spre noua staţie va fi acoperită sau nu, pentru a fi funcţională şi în sezonul rece, lucru care creşte considerabil costurile de execuţie. 

„Construcția va fi realizată aproape exclusiv suprateran. Parțial infrastructura există deja, ca linie de transport, dar va trebui dublată cu încă o cale de rulare. Mai mult decât atât, trebuie realizate automatizările necesare, pentru ca circulația să se poată face pe două sensuri și în deplină siguranță”, a declarat Primarul Sectorului 4, Daniel Băluță.

Lucrările vor putea începe în prima parte a anului viitor și vor fi încheiate până la mijlocul anului 2021, pentru ca miile de oameni care tranzitează zilnic această zonă, să poată ajunge mai ușor la serviciu și, respectiv, acasă. Accesul pietonilor se va putea face de pe ambele părți ale drumului, prin intermediul a două pasaje subterane.

„Stația va fi complet acoperită, cu peron pe centru, având în vedere că rețeaua se va extinde cu încă o stație. Până când va fi finalizată cea de-a doua linie, trenurile vor circula în sistem pendulă, la intervale de 15 minute. După ce studiul de fezabilitate va fi aprobat de Comisia Tehnico Economică a Metrorex vom trece la următorul pas: semnarea unui contract de asociere între Metrorex și Primărie. La finalul lucrărilor, Metrorex va exploata – vom avea două trenuri suplimentare față de momentul actual -, iar după expirarea perioadei de garanție lucrarea va intra în proprietatea publică a Primăriei, apoi în proprietarea publică a statului, prin Ministerul Transporturilor, urmând să fie concesionată către Metrorex SA. După cum vedeți este un alt tip de investiție, prin sursă atrasă. În condițiile în care sursele pentru derularea proiectelor de acest fel sunt limitate, varianta e binevenită atât pentru Metrorex, cât și pentru locuitorii acestei zone”, a explicat Directorul General al Metrorex, Dumitru Șodolescu.

Viitoarea stație se va afla la 1.150 m de capătul actual al liniei, Berceni, pe partea stângă a Șoselei Berceni, pe sensul de mers spre linia de centură a Capitalei, iar în viitor va fi urmată de încă o stație, la 1.350 de metri, în imediata apropiere a liniei de centură. În zona ambelor stații vor fi amenajate parcări de tip park&ride, pentru cei care vor dori să-și lase mașinile la intrarea în oraș și să își contiue drumul cu metroul.
Conform statisticilor, Magistrala 2 de metrou reprezintă 25% din totalul liniilor Metrorex și suportă zilnic 50% din fluxul de trafic al întregii rețele de transport subteran din Capitală.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button