ȘTIRI

Starea copiilor cu sindrom hemolitic-uremic internaţi la „Marie Curie”: Unul se simte mai bine

Starea unuia din cei doi copii din Feteşti internaţi la spitalul „Marie Curie” din Capitală s-a ameliorat, însă starea copilului care se afla în stare gravă a rămas la fel, a declarat luni, medicul Mihaela Bălgrădean, şefa secţiei de Nefrologie a spitalului, potrivit Mediafax.

Copilul căruia i s-au dat sarmale este în aceeaşi stare, este un copil grav, care face dializă peritoneală, celălalt este într-o stare ceva mai bună, fără dializă şi rămâne în continuare pe tratament„, a declarat Bălgrădean. Copiii sunt internaţi pe secţia de Nefrologie.

Cei doi copii din Feteşti, o fetiţă de 6 luni şi un băieţel de 7 luni, diagnosticaţi cu sindrom hemolitic uremic şi internaţi la spitalul Marie Curie din Capitală au mâncat carne, după cum a precizat Mihaela Bălgrădean, şefa secţiei de Nefrologie a spitalului bucureştean.

Este vorba de un băiețel și o fetiță, fiecare a consumat într-un fel carne — primul supă cu piciorușe de pui fierte, al doilea sarmale. (…) Lucrurile sunt clare: carnea este de vină. Dacă nu ne gândim că boala se leagă de felul în care le dăm să mănânce copiilor, cum le dăm să mănânce — aici sunt începuturile bolii. (…) Nici nu mai contează de unde provenea carnea. E foarte grav că un copil de 7 luni primește carne. Nu trebuia să o primească sub nicio formă. (…) Cel care a primit supă, copilul de 6 luni, evoluează bine, nu are nevoie de dializă. A făcut perfuzii, i-a administrat medicație. (…). Al doilea este grav și a început procedura de dializă de ieri (n.r. — sâmbătă). Este stabilizat hemodinamic, se află pe secția de nefrologie și va primi toate terapiile necesare”, a explicat medicul.

În privința sechelelor cu care ar putea rămâne copiii, ea a arătat că aceștia vor fi monitorizați și a reafirmat importanța alimentației și a modului în care este preparată hrana.

O să-i urmărim pe parcurs, dar trebuie să insistăm asupra începuturilor bolii, contează ce primesc ca alimentație, cum este spălată carnea, cu ce apă se spală fructele și legumele, ce fel de lapte consumă — pasteurizat sau nu. Toate contează, până la urmă, și proveniența lor. Este vorba de educație sanitară”, a subliniat dr Bălgrădean, adăugând că poate o anchetă ar trebui făcută ”în familie”.

În ceea ce privește starea de sănătate a băiețelului din Mioveni, medicul a spus că în cursul săptămânii care urmează va fi supus unui examen de rezonanță magnetică.

Băiețelul din Mioveni e foarte bine, are o stare bună și în cursul săptămânii va fi supus unui examen de rezonanță magnetică”, a afirmat medicul.

Doi copii din Fetești, diagnosticați cu sindrom hemolitic uremic (SHU), au fost internați vineri seară în Secția de nefrologie a Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Marie Curie”, a anunțat sâmbătă Ministerul Sănătății.

Este vorba despre un copil de șase luni care a fost transferat de la Institutul de Ocrotire a Mamei și Copilului ‘Alfred Rusescu‘ și care are o formă incompletă de SHU. Copilului i s-a depistat verotoxină pozitivă și este confirmat cu E-Coli O26, dar nu necesită dializă peritoneală. Celălalt copil este în vârstă de șapte luni, cu o formă severă de SHU și va începe în cursul zilei de astăzi procedura de dializă peritoneală”, a precizat Direcția de presă, afaceri europene și relații internaționale a MS.

Toată lumea caută sursa, cauza, dar, acum pentru noi este foarte clar: supă cu carne fiartă și sărmăluțe. Și vorbim aici de bebeluși, unul de șase luni și altul de șapte luni. Noi vedem cum termometrul abia scos din poponeț este dat copilului, cum părintele îi dă copilului telefonul mobil să se joace cu el. Și părinților nu li se pare nimic anormal. Ne-am dat sema că sursa se află mult mai aproape și constă în nerespectarea regulilor elementare de igienă, de hrană. Și voi spune toate acestea public, pentru că noi ne străduim să-i salvăm, presa îi caută pe medici, toată lumea caută surse și cauze”, a declarat prof. dr. Bălgrădean.

Vineri seara, la Spitalul MS Curie au fost transferați doi bebeluși, unul de șase luni de la Institutul de Ocrotire Mama și Copilul Alfred Rusescu și unul de șapte luni de la Spitalul din Fetești. La ambii bebeluși a fost confirmat sindromul hemolitic uremic. La bebelușul de șase luni a fost confirmată verotoxina pozitivă cu E.coli 026, dar nu necesită dializă peritoneală și este într-o stare mulțumitoare. În schimb, bebelușul de șapte luni este într-o stare mai gravă, cu insuficiență renală, edeme, anemie severă. În cazul lui s-a început procedura de dializă peritoneală.

Potrivit Ministerului Sănătății, în secția de nefrologie a Spitalului MS Curie rămâne internat și copilul din Mioveni, care are o evoluție favorabilă a stării de sănătate și care se află sub tratament de specialitate și observație medicală. Acesta nu mai necesită dializă peritoneală. În prezent, în Spitalul MS Curie sunt internați trei copii diagnosticați cu sindrom hemolitic uremic.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button