“Stâlpișorii negri de trotuar”, specie rară de primăvară, în București. Dacă vrei, faci slalom printre ei cu tricicleta. “Era vechi și urât, acum e nou și urât”

12 apr. 2023
4549 Afișari
“Stâlpișorii negri de trotuar”, specie rară de primăvară, în București. Dacă vrei, faci slalom printre ei cu tricicleta. “Era vechi și urât, acum e nou și urât”
“Stâlpișorii negri, de trotuar”, specie rară de primăvară, în București. Dacă vrei, faci slalom printre ei cu tricicleta. “Era vechi și urât, acum e nou și urât” | Sursa foro: Sector 2 - onformații și dezbateri

Să ne înțelegem: stâlpișorii montați prin București fac treabă bună de multe ori. Probabil, de cele mai multe ori. În primul rând, țin mașinile pe șosea, unde le e locul, deci nu le lasă să dormiteze pe trotuare. Sau nu lasă mașinile să gonească pe liniile de tramvai, alt lucru benefic pentru sănătatea mintală a traficului din București.

„Trotuarele au fost lățite și umplute cu stâlpișori”

Dar, cum e valabil pentru orice situație de viață ori de administrație publică, e nevoie de un reglaj fin, că există o graniță subțirică peste care e recomandat să nu-ți scape piciorul și, astfel, să nu cazi de la etajul, numit „Bună treabă!”, în groapa cu „Aoleo, cine-a făcut și Prostia Asta?”

Imaginile de față se plimbă cu liftul între cele două etaje și opresc când colo, când dincolo, în funcție de interlocutorul din București cu care le dezbați.

Dar, din colo de prime impresii, gusturi estetice și păreri, un lucru e cert matematic: SUNT MULȚI! Foarte!

Despre ce e vorba? O bucureșteancă descrie, pe grupul de Facebook  Sectorul 2 – Informații și dezbateri,  cum s-a transformat situația rutieră și pietonală pe străzile Gheorghe Pop de Băsești și Călușei. Descrie clar, în cuvinte însoțite de imagini la fel de clare.

Stâlpișoriada, faza pe sectoare. Pop de Băsești, Calușei, lucrările se apropie de final. Era vechi și urat, acum am făcut nou și urât. Trotuarele au fost lățite ca pentru o serbare câmpenească și umplute cu stâlpișori. Vizual, este deplorabil. O trecere de pietoni care se opreste-n zidul clădirii… Oare pe pastila aceea verde se va pune barieră, să nu fie călcată în cele din urma? Mașinile care cotesc la stânga pe Calușei ar fi avut 2 m în plus sa vada trecatorul. Un detaliu „frumos” pe hârtie, jalnic în realitate. (…)  Atât s-a putut. Estetică de planșetă.

stâlpișori-de-trotuar
Sursa foto: Sector 2 – Informații și dezbateri/Facebook
stâlpișori de trotuar
Sursa foto: Sector 2 – Informații și dezbateri/Facebook
Stâlpișori de trotuar
Sursa foto: Sector 2 – Informații și dezbateri/Facebook

Stâlpișorii negri de trotuar, pro și contra pe internet

Descrierea, imaginile și, desigur, comentariile. Părerile sunt ori foarte pro ce spune doamna, ori vehement contra. Unii bucureșteni spun că mai bine așa, urât, decât să n-ai loc de mașini pe trotuare (o problemă mai veche a Bucureștiului, o știm)

Alții, însă, și nu puțini, atrag atenția că, în loc de stâlpișorii foarte deși, mai folositori și mai sănătoși ar fi fost niște copaci, că și-așa orașul duce lipsă de ei. Un alt bucureștean punctează:

Sunt prea late. În poza aia cu pădurea de stâlpișori încapeau lejer locuri de parcare și un trotuar normal. Intersecția aia e uriașa și irosită complet. Nu parcări, nu pomi, nu spații utile pentru nimeni. E o risipă.

Cu siguranță, dezbaterea continuă atât în cartier, cât și pe internet. Oricum, ce e mult, de regulă strică.

Îți recomandăm să citești și:

 

 

 

Cookies