DE GUSTATTIMP LIBER

Stai la bloc în București și nu știi ce să gătești? 7 moduri delicioase în care poți face minuni cu o conopidă

Fiartă, prăjită sau crudă această legumă versatilă este excelentă pentru salate, curry, fripturi și tapas.

În termeni culinari, conopida este adesea descrisă ca o pânză goală, parțial pentru că nu are prea mult gust pe cont propriu, dar și pentru că este foarte, foarte albă. În aceste zile, conopida vine și în versiuni colorate: galben, portocaliu, violet sau verde pal.

Dar dacă cumpărați lucruri albe, ar trebui să fie alb ca zăpada, fără pete gri sau maro sau pete întunecate. Buchetele conopidei ar trebui să fie dense și ferme. Amintiți-vă, o pânză goală este ceea ce căutați.

Potrivit The Guardian, o pânză goală, totuși, poate fi, de asemenea, descurajantă și nu puteți sta doar în jur, privind la o conopidă în așteptarea inspirației. Pentru a economisi timp și angoasă, iată 7 moduri delicioase prin care să depășești pana de idei.

Conopidă cu brânză

Oricât de umil și simplu ar părea, conopida cu brânză este un fel de mâncare clasică care se pretează la variație: versiunea lui Nigel Slater – orecchiette, conopidă, brânză – este și mai reconfortantă, cu reasigurarea adăugată a pastelor. Yotam Ottolenghi oferă idee mai serioasă: plăcintă din aluat fillo cu conopidă și brânză.

Yotam Ottolenghi - plăcintă din aluat fillo cu conopidă și brânză. Sursă foto: The Guardian
Yotam Ottolenghi – plăcintă din aluat fillo cu conopidă și brânză. Sursă foto: The Guardian

Friptură de conopidă

Feliați-vă conopida pentru friptură atât de gros pe cât vă imaginați că v-ar putea plăcea – undeva între 1cm și 2cm. Veți ajunge cu o mulțime de decupaje, care ar putea părea extravagante, dar acestea pot fi folosite în alte rețete. Acum încercați fripturile crocante de conopidă ale Thomasinei Miers cu escabeche de șofran: înmuiat în ou și mămăligă, prăjite până se rumenesc, apoi prăjiți încă 15 minute. Fripturile de conopidă la grătar gătite de Ottolenghi sunt servite cu sos tonnato și salsa de nucă. Aceste fripturi de conopidă harissa sunt pur și simplu coapte ca acompaniament pentru porumb și dovlecei.

Thomasina Miers - friptură de conopidă cu escabeche de șofran. Sursă foto: The Guardian
Thomasina Miers – friptură de conopidă cu escabeche de șofran. Sursă foto: The Guardian

Salată cu conopidă

Orice conopidă ce a rămas nefolosită de la fripturile de mai sus, este ideală pentru salate, în care ar putea să apară prăjite sau crude sau, în cazul salatei de conopidă, rodie și fistic, a lui Ottolenghi. El este, de asemenea, cunoscut pentru că răzuiește conopida crudă în ceva ce seamănă cu textura grâului bulgur, pentru a face un fel de Tabbouleh.

Pentru salata de conopidă, sfeclă roșie și sparanghel, Meera Sodha, prăjește cele trei legume înainte de a le presăra cu pătrunjel, mentă, mărar, fasole edamame și migdale. Salata de rodii, portocale și conopidă a Angelei Hartnett – folosește conopidă fiartă, răcită. În rețeta lui Bryan Terry pentru conopidă cu tempeh și salată de porcini, conopida este adusă la o dimensiune asemănătoare boabelor înainte de a fi prăjită pentru scurt timp și servită caldă.

Meera Sodha - salată de conopidă, sfeclă roșie și sparanghel. Sursă foto: The Guardian
Meera Sodha – salată de conopidă, sfeclă roșie și sparanghel. Sursă foto: The Guardian


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button