Mai sunt doar două reprezentaţii cu “Bădăranii” şi “Lohengrin” la Opera Naţională Bucureşti, până la sfârşitul stagiunii

de:
04 apr. 2012
0 Afișari
Mai sunt doar două reprezentaţii cu “Bădăranii” şi “Lohengrin” la Opera Naţională Bucureşti, până la sfârşitul stagiunii

Bădăranii (Ermanno Wolf-Ferrari) – operă a cărei poveste descrie patru bărbaţi morocănoşi în război cu nevestele lor- se bazează pe un libret scris în dialectul veneto, o curiozitate pentru orice iubitor sau cunoscător al limbii italiene. Decorul producţiei, care redă atmosfera Veneţiei în care se petrece acţiunea poveştii, este surpinzător realizat într-un bazin de apă care acoperă scena Operei Naţionale Bucureşti.

Din distribuţie  fac parte artiştii şi colaboratorii ONB: Mihnea Lamatic, Adriana Alexandru, Simonida Luţescu, Vicenţiu Ţăranu, Ionuţ Hotea, Tina Munteanu, Ştefan Schuller, Răzvan Georgescu, Crina Zancu, Liviu Indricău, Cristina Eremia.

Conducerea muzicală va fi asigurată de către dirijorul Vlad Conta.

Sâmbătă, 7 aprilie (18.00), la Opera Naţională Bucureşti va avea loc reprezentaţia-eveniment cu „Lohengrin” (Richard Wagner).  Invitatul acestui spectacol este tenorul  Marius Vlad Budoiu, care va interpreta rolul titular, iar sopranele  Edith Borsos şi  Cristiana Popescu vor debuta în rolul Elsei respectiv în rolul lui Ortrud.

Tenorul Marius Vlad Budoiu este solist angajat al Operei Naţionale Române din Cluj. În palmaresul tenorului se numără premii precum: premiul I la concursul „Traian Grozăvescu” (Lugoj) şi la concursul „Mozart” (Cluj-1995); premiul I la concursul internaţional „Hariclea Darclée” din Brăila (1997); premiul Revistei VIP pentru cel mai bun solist de operă al anului 2010 şi premiul de excelenţă al galei „10 pentru România”, pentru întreaga activitate artistică şi pedagogică (2010).

A susţinut turnee în Anglia, Franţa, Spania, Italia, Germania, Belgia, Olanda, Austria, Elveţia, Ungaria s.a.

Absolventă a Academiei de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj Napoca, soprana Edith Borsos a urmat cursurile Opera Studio la Budapesta cu Ionel Pantea si cursuri de măiestrie cu Mariana Nicolesco şi Éva Marton. Solistă a Operei Maghiare din Cluj – Napoca, a colaborat cu Opera din Budapesta, Teatrul Csokonay din Debreţin, iar în prezent colaborează cu Opera Naţională Bucureşti.  Repertoriul solistei conţine roluri precum:  Contesa din Le Nozze di Figaro (W.A.Mozart); Tatiana din Evgheni Oneghin (P.I. Ceaikovski); Margherita / Elena din Mefistofele (Arrigo Boito);  Elsa din Lohengrin (Richard Wagner);  Aida din opera omonima (G. Verdi).

După ce a fost aplaudată pe scena ONB pentru debutul în rolul Tatianei din Evgheni Oneghin şi în cel al Margheritei / Elenei din Mefistofele, soprana Edith Borsos va debuta în rolul Elsei, despre care a declarat:

“Pentru mine colaboarea cu Opera Naţională Bucureşti a început cu cateva luni în urmă, aşa că emoţiile sunt mari la fiecare interpretare.

Debutul în rolul Elsei are o încărcătura emoţională şi mai mare deoarece voi interpreta pentru prima oară  o operă wagneriană şi este totodată prima colaborare cu maeştrii Cristian Mandeal şi Ştefan Neagrău. Imi  doresc să mă ridic la standardele domniilor lor, aşa că abia aştept ziua de sâmbătă”.

Absolventă a Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, soprana Cristiana Popescu a fost solistă a Operei Naţionale Române din Timişoara, unde a debutat în rolul titular din „Tosca”  (Giacomo Puccini). A interpretat rolul Sentei din Olandezul zburător (Richard Wagner) la premiera din 2001 a acestui spectacol pe scena Operei Naţionale Bucureşti şi a cântat duete şi arii din lucrările compozitorului pe scene din România şi străinătate.

Repertoriul său conţine de asemenea roluri din creaţia compozitorilor Giuseppe Verdi, Wolfgang Amadeus Mozart, Giacomo Puccini, Umberto Giordano etc.

Despre debutul în rolul lui Ortrud, soprana Cristiana Popescu a declarat: “Personajul Ortrud reprezintă o mare provocare pentru mine, este unul profund negativ, minte pentru a pune mâna pe putere, dar în final îşi recunoaste vina şi acest lucru o salvează. Am lucrat aproape doi ani la acest rol şi acum pot spune că rolul este aşezat, însa emoţiile debutului sunt inevitabile”.

Din distribuţie  fac parte artistii si colaboratorii ONB:  Marius Boloş, Valentin Vasiliu, Vasile Chişiu, Robert Sandu.

Conducerea muzicală va fi asigurată de către dirijorul Cristian Mandeal.

Cookies