STAFILOCOC AURIU, confirmat la 3 copii născuţi la Maternitatea Giuleşti. Unul din ei, în stare gravă

de:
08 mai 2019
2 Afișari
STAFILOCOC AURIU, confirmat la 3 copii născuţi la Maternitatea Giuleşti. Unul din ei, în stare gravă

Purtatorul de cuvant al Spitalului de Copii „Grigore Alexandrescu” a declarat, pentru MEDIAFAX, că cei doi bebeluşi au fost internaţi în spital doar două, trei zile, aceştia având doar manifestări cutanate, însă cel de-al treilea se află în continuare sub supraveghere. Acesta din urmă are probleme respiratorii, fiind depistat cu hemocultură pozitivă cu stafilococ.

„Cei doi bebeluşi care au fost cu manifestări cutanate nu au stat decât două – trei zile internaţi după care s-au externat, deci nu mai sunt în spital, iar cel cu probleme respiratorii, care a venit pe 4 mai, este în continuare internat. Are hemocultură pozitivă cu stafilococ, adică e puţin mai complicat”, a precizat medicul.

În acest moment, copilul este internat pe secţia de Pediatrie, aflându-se sub tratament. În cazul său, stafilococul a fost depistat în sânge, motiv pentru care starea sa este una mai gravă decât în cazul celorlalţi bebeluşi, externaţi deja.

„Deocamdată este pe secţia de Pediatrie internat, sub tratament (…) este stabil, dar are infecţia puţin mai mare, mai agresivă. Stafilococul poate să fie doar pe zona de nas, piele, pe când în acest caz el a fost depistat în sânge, deci hemocultură poztivă , de asta e infecţia mai complicată”, a concluzionat medicul.

Medicul Raluca Alexandru a precizat în acelaşi context că toţi bebeluşii cu probleme au început să vină la spital în perioada sărbătorilor pascale, ultimul ajungând să fie internat aici în data de 4 mai. „Doi copii au venit după 20-25 aprilie, în perioada sărbătorilor şi ultimul a venit în data de 4 mai. Doi cu manifestări cutanate şi unul cu probleme respiratorii, care mai este internat încă la noi”, a mai spus medicul.

Purtătorul de cuvânt al Spitalului de Copii „Grigore Alexandrescu” a mai spus că părinţii au venit cu bebeluşii de acasă, aflându-se ulterior că toţi s-au născut la maternitatea Giuleşti.

„Toţi au venit de acasă, ulterior s-a aflat că au fost născuţi la Giuleşti. (..) Au venit la 5 zile de la naştere, la 2 săptămâni de la naştere şi la aproape o lună de la naştere. Cel care a venit acum şi e mai grav puţin, cel cu probleme respiratorii, este la două săptămâni de la naştere”, informează medicul.

ADMINISTRAŢIA SPITALELOR BUCUREŞTI: NICIUNUL DINTRE CEI TREI BEBELUŞI NU ARE INFECŢIE NOZOCOMIALĂ
Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB) transmite, marţi, că se consideră că este infecţie nozocomială dacă pacientul se reinternează în primele trei zile de la externare, precizând că niciunul dintre cei trei bebeluşi nu se încadrează în acest termen.

„În urma informaţiilor apărute în mass-media referitoare la presupusa infectare a trei nou-născuţi cu o tulpină intraspitalicească de stafilococ auriu, la Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie „Panait Sârbu”, Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti face următoarele precizări: Potrivit definiţiei Organizaţiei Mondială a Sănătăţii, se consideră că este infecţie nozocomială dacă pacientul se reinternează în primele trei zile de la externare. Nici unul dintre cei trei bebeluşi nu s-a reinternat în acest acest termen”, transmite Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB), într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Astfel, potrivit sursei citate, inul dintre bebeluşi s-a născut pe 29 martie şi s-a internat la Spitalul Grigore Alexandrescu pe 22 aprilie, adică după 25 de zile. Bebeluşul a fost externat pe 28 aprilie. Un al doilea bebeluş din cei trei născuţi la Maternitatea Giuleşti este în continuare internat la Spitalul Grigore Alexandrescu, cu suspiciuni de infectare cu stafilococ. El s-a născut pe 12 aprilie şi s-a externat pe 15 aprilie din maternitate. „La momentul externării, bebeluşul a fost testat, culturile pe piele au fost negative, ceea ce înseamnă că era perfect sănătos. Ulterior, s-a prezentat la Spitalul Grigore Alexandrescu în data de 2 mai, adică după 21 de zile, cu sindrom febril. Cel de-al treilea bebeluş s-a născut pe 23 aprilie şi pe 25 aprilie s-a externat din maternitate. Pe 27 aprilie, a fost internat la Spitalul Grigore Alexandrescu, iar pe 6 mai a fost externat”, potrivit sursei citate.

Cookies