FIT CITY

SRI: Am informat decidenţii legali despre calitatea necorespunzătoare a unor dezinfectanţi

Medicul epidemiolog citat de tolo.ro în Gazeta Sporturilor spune că, timp de opt ani, le-a dat mii de documente celor de la SRI şi că nu a sesizat vreun efect.

„Licitaţiile s-au trucat în serie. Substanţele neconforme au intrat în spitale. Cei din SRI îmi spuneau că fac şi ei informări mai sus şi că nu se întâmplă nimic. Iar eu le ziceam că, din cauza dezinfectanţilor cu mari probleme de calitate, mor oameni pe capete”, afirmă medicul.

CITEŞTE ŞI Dezinfectanţii din toate spitalele din România, VERIFICAŢI din nou. Azi, prima reuniune în Sănătate

Premierul Dacian Cioloș a anunţat că va participa, luni, la prima reuniune a grupului de lucru pe sănătate. Primul ministru a precizat că toate produsele de dezinfecție, indiferent de proveniența lor, din toate spitalele din ţară, vor fi verificate. Primele controale vor avea loc în cele 50 de spitale în care au ieşit rezultate proaste în urma controlului Ministerului Sănătăţii.

Doctorul spune că, de opt ani, se întâlneşte cu reprezentanţi ai SRI, o dată pe lună sau, cel mult, o dată la două luni, şi le explică cum se câştigă licitaţiile pentru dezinfectanţi şi „ce nenorocire se petrece”. El susţine că ultima data a fost căutat de reprezentanţii ai SRI în luna aprilie.

Medicul mai spune că nu ştia că dezinfectanţii sunt diluaţi, dar că aceasta este „doar cea mai vizibilă dintre probleme, acum”.

Unul dintre documentele trimise de doctor către SRI, în 27 octombrie 2014, are 20 de pagini, în care este detaliat modul în care un distribuitor al firmei franţuzeşti Anios urma să câştige o licitaţie la un spital judeţean.

Angajată Hexi Pharma, BĂTUTĂ la semafor în Capitală

O angajată Hexi Pharma a fost agresată, vineri, în București, la semafor, scrie tolo.ro. Femeia se afla în autoturismul inscripţionat cu numele companiei, iar când s-a oprit la stop, cineva a deschis uşa şi a agresat-o.

Medicul spune că a reclamat SRI mai multe licitaţii trucate în judeţul său, respectiv cele din 2008, 2010 şi 2014: „Şi au câştigat exact cine le-am indicat, distribuitorii lui Anios, pe fiecare categorie de antiseptice. Discutam foarte des. Încercam să le explic standardele pe dezinfectanţi ca să înţeleagă dezastrul”.

El mai susţine că a informat SRI şi despre problemele dezinfectanţilor de la Hexi Pharma, în 2015: „Aflasem de la un laborator din Germania, nemţii sunt probabil campionii controlului pe dezinfectaţi, că Thor nu a trecut testele acolo, deşi în România a avut rezultate bune declarate. (…) Le-am spus celor de la SRI, care au zis că dacă laboratorul nu e acreditat n-au ce să facă”.

Contactat de jurnaliştii de la GSP şi întrebat dacă Serviciul Român de Informaţii a ştiut despre problemele de calitate ale dezinfectanţilor din spitale, Ovidiu Marincea, purtătorul de cuvânt al SRI, a răspuns: „SRI informează decidenţii legali despre vulnerabilităţile sistemului public de sănătate. În documentele de informare adresate beneficiarilor legali, cu privire la problema infecţiilor nosocomiale, au fost prezentate inclusiv aspecte referitoare la calitatea necorespunzătoare a unor dezinfectanţi utilizaţi la nivelul unităţilor spitaliceşti din ţară”.

Marincea a spus că printre beneficiarii legali ai informărilor SRI pe această problematică sunt preşedinţii de Consilii Judeţene, prefecţii, miniştrii, primul-ministru, preşedintele României.

“Toţi aceşti beneficiari legali au primit informări constante, fiecare potrivit atribuţiilor lui, despre disfuncţionalităţile din sistemul public de sănătate din România. În ultimii cinci ani, SRI a trimis circa 100 de informări, inclusiv pe chestiuni legate de fenomenul infecţiilor nosocomiale intraspitaliceşti”, a mai declarat Marincea pentru GSP.

Sursa: news.ro


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button