Şeful SRI, George Maior: 400 pagini de informări despre cazul Bercea

de:
24 iun. 2014
0 Afișari
Şeful SRI, George Maior: 400 pagini de informări despre cazul Bercea

UPDATE „SRI a acţionat consecvent pentru informarea beneficiarilor din plan central. În perioada 2001 – 2012, SRI a avut 8 acţiuni informativ – operative referitoare la activitatea de criminalitate organizata ale grupării Bercea”, a spus Maior, care a precizat că aceste informări au ajuns şi în atenţia preşedintelui Traian Băsescu. 

Directorul Serviciului Român de Informaţii, George Cristian Maior, este audiat la Comisia parlamentară pentru controlul activităţii SRI cu privire la posibile notificări în cazul Mircea Băsescu – Bercea Mondial. La audieri mai participă adjunctul directorului SRI, Florin Coldea, şi şefi de structuri din cadrul Serviciului.

Comisia SRI a adoptat, marţi, cu unanimitate, raportul solicitat de conducerea celor două Camere referitor la notificările făcute de Serviciu în cazul Bercea Mondial, acesta conţinând şi precizarea că preşedintele Traian Băsescu a primit în 2009 o informare legată de activitatea ilegală a clanului.

În Raportului adoptat de Comisie se precizează că SRI a avut în atenţie aspecte privind securitatea naţională legate de activităţile întreprinse de Anghel Sandu, zis Bercea Mondial, şi persoane din anturajul său, încă din 2001.

SRI a transmis 13 documente de informare remise beneficiarilor din plan central, inclusiv preşedintelui Traian Băsescu, se mai arată în raport.

Potrivit SRI, documentul de informare remis lui Traian Băsescu, în data de 29 octombrie 2009, a privit aspecte de securitate naţională.

În raport se mai arată că SRI a remis 14 informări destinate factorilor de decizie locali şi, totodată, a făcut 19 sesizări organelor de urmărire penală cu privire la activitatea clanului Bercea.

Raportul conţine şi menţiunea că, în condiţiile iniţierii şi derulării cercetării de către organele de urmărire penală, SRI nu mai are posibilitatea legală de a transmite beneficiarilor abilitaţi în stat documente de informare care să aibă la bază date obţinute în contextul instrumentării cauzei.

SRI e obligat să respecte confidenţialitatea fazei de urmărire penală, fiind practic interzisă diseminarea de date care fac obiectul unui dosar penal asupra cărora procurorul este singurul care poate dispune, se mai precizează în raport.

Preşedintele Comisiei SRI, Georgian Pop, a precizat, marţi, după audierea conducerii SRI, că reprezentanţii instituţiei au prezentat toate acţiunile şi informările pe care Serviciul le-a derulat începând din 2001 pe acest caz.

Georgian Pop a spus că Raportul întocmit de Comisia SRI va fi transmis conducerilor celor două Camere, acesta având caracter public, scrie Mediafax. 

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a cerut Serviciului Român de Informaţii şi Serviciului pentru Protecţie şi Pază întocmirea unui raport din care să rezulte dacă preşedintele Traian Băsescu a fost sau nu informat despre activităţile ilegale ale lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial.

„În calitate de Preşedinte al Senatului României, voi face demersurile procedurale regulamentare necesare pentru ca rapoartele SRI şi SPP privind protecţia informativă a Preşedintelui României în cazul vizitelor la clanul ‘Bercea’ să fie puse la dispoziţia Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională şi Comisiei comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI, în vederea întocmirii unui Raport, din care să rezulte dacă Preşedintele României a fost sau nu informat despre activităţile ilegale ale gazdelor sale şi în ce au constat aceste informări”, informa un comunicat al Senatului.