FIT CITY

Sporuri pentru medicii care vor lucra în comunităţi izolate

„Intenţia noastră este să atragem cât mai mulţi medici către acele comunităţi deficitare, izolate, şi mă refer mai ales la mediul rural. În acest sens, avem un ordin de ministru prin care dăm dreptul autorităţilor locale să stimuleze perfomanţa din spitalele proprii. De asemenea, pentru medicii care lucrează în zone izolate, defavorizate, la sate, vrem să le acordăm sporuri de 100 la sută, chiar şi 200 la sută, pentru a-i aduce în respective zone şi, mai ales, pentru a-i menţine”, a declarat Bănicioiu, la evenimentul de lansare a Raportului pentru Sănătate, organizat de Alianţa Pentru Sănătate din România, scrie mediafax.ro.

Potrivit ministrului Sănătăţii, propunerea legată de sporuri a venit chiar de la autorităţile locale din astfel de zone.

„Sunt medici care, altfel, nu ar fi stimulaţi să meargă în zonele respective. (…) Au fost discuţii destul de multe pentru acest subiect şi, practic, de la 1 aprilie va putea fi în vigoare. Este vorba în funcţie de contractul pe care (medicii – n.r.) îl vor semna cu casa de asigurări şi la aceasta se adăugă sporuri”, a mai spus Nicolae Bănicioiu.

Propunerea privind acordarea sporurilor este inclusă într-un proiect de ordin comun al Ministerului Sănătăţii şi al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, pentru aprobarea criteriilor de încadrare a cabinetelor medicale/punctelor de lucru ale cabinetelor medicale din asistenţa medicală primară şi din ambulatoriul de specialitate pentru specialităţile clinice din mediul rural şi urban pentru oraşele cu un număr de până la 10.000 de locuitori, funcţie de condiţiile în care se desfăşoară activitatea.

Ministrul Sănătăţii a dat ca exemplu o comunitate din Timiş în care era nevoie de un oftalmolog. „Autorităţile locale au amenajat câteva apartamente. Unul l-au oferit oftalmologului, iar acesta a acceptat să lucreze acolo. La fel şi cu un cardiolog”, a spus Bănicioiu.

La rândul său, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF), Rodica Tănăsescu, a spus că sporul de 200 la sută ar viza doar doctorii din cinci cabinete aflate în Delta Dunării.


Recomandarile noastre


Parteneri

Știri – Gândul

Știri – CanCan.ro

Back to top button