FIT CITY

Spitalul „Victor Babeș”: Starea pacientului cu malarie este gravă, există riscul unei complicaţii

„Prognosticul rămâne în continuare rezervat. Nu este încă o stare foarte bună. Există riscul să facă o complicaţie a malariei, cu afectare pulmonară”, a declarat miercuri, pentru Mediafax, directorul medical al unităţii sanitare, Simin Florescu. Medicul a precizat că funcţiile renală şi cerebrală ale bărbatului şi-au reluat activitatea normal, dar acum există suspiciunea unei afectări pulmonare.

„Pacientul este sub tratament, este conştient, dar sub continuă supraveghere medicală”, a mai spus dr. Simin Florescu.

Bărbatul internat la Spitalul „Victor Babeş” a fost iniţial suspectat de infectare cu virusul Ebola, după ce s-a întors din Nigeria. Acesta a fost mai întâi inernat la Institutul „Matei Balş”, însă după stabilirea diagnosticului de malarie, a fost transferat la Spitalul „Victor Babeş”.

Managerul Institutului „Matei Balş”, dr. Adrian Streinu-Cercel, declara, luni, că diagnosticul a fost confirmat în urma testelor de laborator. Medicul Adrian Streinu-Cercel preciza că în cazul pacientului este vorba despre „două boli succesive”, iar simptomele celei de-a doua afecţiuni au ridicat suspiciunea de infectare cu Ebola. El mai spunea că bărbatul a făcut în Nigeria strict muncă de birou şi nu a putut intra în contact cu secreţii care să fi provocat Ebola. Bărbatul s-a prezentat, duminică dimineaţă, la Spitalul Judeţean Ploieşti, cu simptomele febră, greaţă, vărsături şi diaree hemoragică. De la Ploieşti, el a fost transferat la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Bucureşti, desemnat ca unitatea ce ar putea trata orice posibil caz de Ebola care ar ajunge în România.

Bărbatul care era suspectat de Ebola are 51 de ani, este din Ploieşti şi s-a întors din Nigeria la 25 iulie. El a lucrat în Nigeria ca inginer în domeniul energiei eoliene, într-un birou din capitala Abuja, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse medicale. Potrivit surselor citate, bărbatul le-a spus doctorilor din Ploieşti că, după întoarcerea din Nigeria, a fost în vacanţă la Vama Veche şi că a început să se simtă rău în urmă cu trei zile.

Focarul infecţiilor cu Ebola din Nigeria este localizat în sudul ţării, în zona celui mai populat oraş al ţării – Lagos. Capitala Nigeriei, Abuja, se află în centrul ţării. Epidemia de Ebola trebuie considerată o „urgenţă de sănătate publică la nivel mondial”, atenţiona Organizaţia Mondială a Sănătăţii, în 8 august. Această epidemie, care a provocat moartea a aproximativ 1.000 de persoane de la începutul anului, este „cea mai importantă şi cea mai gravă” din ultimele patru decenii, a subliniat într-o conferinţă de presă directoarea generală a OMS, doctorul Maragaret Chang.

Virusul Ebola se transmite prin contact direct cu sângele, lichidele biologice sau ţesuturile persoanei infectate. Febra hemoragică pe care o provoacă se manifestă prin hemoragie, vomă şi diaree. Rata mortalităţii bolii este cuprinsă între 25 şi 90% în cazul oamenilor şi nu există un vaccin omologat împotriva ei.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button