Spitalul Universitar din București riscă să piardă 200 mil. euro, finanțare prin PNRR, dacă planurile de extindere nu primesc rapid suportul Primăriei Capitalei

30 apr. 2022
4620 Afișari
Spitalul Universitar din București riscă să piardă 200 mil. euro, finanțare prin PNRR, dacă planurile de extindere nu primesc rapid suportul Primăriei Capitalei

Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti a primit acceptul de a primi 200 mil. euro prin PNRR, bani pe care Uniunea Europeană îi pune la dispoziție pentru ca cea mai mare unitate spitalicească de stat din Capitală să se extindă cu câteva corpuri de clădire care să îi asigure, la parter, un circuit corect de funcționare.

Data limită până la care trebuie emise certificatele de urbanism, care depind de semnătura primarului general Nicușor Dan – pe bază cărora Spitalului să poată derula studiile de fezabilitate – nu trebuie să depășească estimativ luna mai, termenul limită pentru semnarea contractului de finanțăre prin PNRR fiind 30 iunie. Practic, în două luni trebuie recuperat timpul pierdut într-un an de când Spitalul Universitar de Urgență a depus solicitarea pentru certificate de urbanism la autoritatea locală.

„Nu avem un răspuns foarte clar de ce, dar avem soluții”

De un an de zile de când Primăria Capitalei are acest proiect, reprezentanții spitalului depun planșe, planuri, modifică proiectul, astfel încât să fie emise certificatele de urbanism, ne-a declarat consilierul general Cătălin Deaconescu (PNL), care pledează pentru acest proiect, și care a precizat că a identificat o soluție care să-l determine pe primarul Nicușor Dan să semneze certificatele de urbanism.

„Până acum colegii nostri din executiv nu au reușit să emită aceste certificate de urbanism, nu avem un răspuns foarte clar de ce”, ne-a răspuns Deaconescu la întrebarea unde este blocajul. „Am avut mai multe întâlniri cu primarul general și cu cei de la direcția de urbanism și cu arhitectul șef, noi am identificat mai multe soluții, una dintre ele este cea promovată de noi prin hotărâre de consiliu care va intra probabil la o ședință extraordinară în luna mai și anume restrângerea zonei protejate din jurul Facultății de Medicină”, a declarat pentru b365.ro Cătălin Deaconescu.

Până în iunie trebuie să existe hotărâre de consiliu, dar și certificate de urbanism, pentru că Nicușor Dan nu semnează actele fără o hotârâre de genul acesta din partea CGMB, ne-a precizat consilierul general. „De aici rămâne obligația primarului general de a semna acele certificate de urbanism fără de care nu se poate merge mai departe”, a mai spus Deaconescu, care a menționat că există în plan convocarea unui CGMB extraordinar până 16-17 mai, cu hotârâre de consiliu pentru spital pe ordinea de zi.

Ce clădiri se vor construi la Spitalul Universitar de Urgență

Spitalul Universitar de Urgență vrea să se exindă pe orizontală, să construiască clădiri P+3, cu parcare subterană și să reconfigureaze zona dinspre Dâmbovița/ Splaiul Independenței unde există rampa de acces în spital, precum și cea dinspre Strada Doctor Leonte unde acum există stația de oxigen și cea de sortare a deșeurilor.

Cum va arăta Spitalul Universitar de Urgență dacă se va extinde. Planurile depuse la Primăria Capitalei

Potrivit expunerii de motive, spitalul nu are cum să asigure circuitele funcționale separate atât pentru pacienții care intră în spital și rămân internați sau sunt doar investigați, cât și pentru personalul propriu.

„Au peste 5.000 de angajați, astfel încât să aibă zone tampon, așa numita zonă curată. Așa cum a fost conceput în anii 70 toate circuitele se întâlnesc în holul central, nu ai cum să separi fluxurile pe cel infectat de cel operat de cel care nu are nimic. În plus că sunt câteva secții care sunt deficitare, fiind aproape de universitate au personal bine pregătit dar nu au spațiu pentru cât le trebuie.”, ne-a declarat consilierul general Cătălin Deaconescu, cel care a avut mai multe întâlniri cu reprezentanții spitalului.

Planurile de extindere ale Spitalului Universitar de Urgență au două faze, o fază finanțată din PNRR care trebuie demarată și semnat contractul până la sfârșitul acestui semestru, respectiv 30 iunie, altfel se pierde finanțarea, precum și ca lucrările de construcție să fie încheiate până în 2026, așa cum este regula generală din PNRR.

A doua fază, Spitalul Universitar o discută cu Ministerul Dezvoltării, cu finanțare de la bugetul public, prin Compania Națională de Investiții, pentru restul extinderii. În total ar fi vorba de aproximativ 1 mld de euro.

Îți recomandăm să citești și:

 

Cookies